Απειλές με ανάρτησή του στο Twitter εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Ιράν λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν συντριπτική ισχύ αν η Τεχεράνη επιτεθεί.
Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα ότι θα πλήξει το Ιράν σε αντίποινα για οποιαδήποτε ενέργεια της Τεχεράνης σε «οτιδήποτε αμερικανικό», αφού νωρίτερα σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαρακτήρισε «διανοητικά καθυστερημένο» τον Λευκό Οίκο με αφορμή τις νέες κυρώσεις που επέβαλε σε Ιρανούς αξιωματούχους και στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.
«Η αδαής και πολύ προσβλητική ανακοίνωση που έκανε σήμερα το Ιράν δείχνει μόνο ότι δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν εναντίον οτιδήποτε αμερικανικό θα αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη και συντριπτική ισχύ. Σε ορισμένους τομείς, συντριπτική σημαίνει αφανισμός», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.
....Iran’s very ignorant and insulting statement, put out today, only shows that they do not understand reality. Any attack by Iran on anything American will be met with great and overwhelming force. In some areas, overwhelming will mean obliteration. No more John Kerry & Obama!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 25, 2019
Ιράν: Απορρίπτουμε τις κυρώσεις - Διανοητικά καθυστερημένος ο Λευκός Οίκος
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απέρριψε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και χαρακτήρισε τον Λευκό Οίκο «διανοητικά καθυστερημένο», μια προσβολή που το Ιράν είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σε ομιλία του, που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, ο Ροχανί δήλωσε πως οι κυρώσεις εναντίον του Χαμενεΐ θα αποτύχουν επειδή ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Ο Ροχανί υποστήριξε πως η τελευταία σειρά των κυρώσειων είναι ενδεικτική της απελπισίας των ΗΠΑ.
«Οι ενέργειες του Λευκού Οίκου δείχνουν πως είναι διανοητικά καθυστερημένος», δήλωσε. «Η στρατηγική υπομονή της Τεχεράνης δεν σημαίνει πως φοβόμαστε». Ο Ροχανί δήλωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ ψεύδονται όταν λένε πως θέλουν να διαπραγματευθούν με την Τεχεράνη, ενώ επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος του Χαμενεΐ, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
«Την ώρα που καλείτε σε διαπραγματεύσεις, επιδιώκετε να επιβάλετε κυρώσεις στον υπουργό Εξωτερικών! Είναι προφανές πως ψεύδεστε», δήλωσε ο Ροχανί. Ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον δήλωσε σήμερα πως η πόρτα παραμένει ανοικτή για «αληθινές διαπραγματεύσεις» με την Τεχεράνη.
Αντιδράσεις στο Twitter από νέο λάθος του Τραμπ
Με ειρωνικά σχόλια και χλευασμό αντιμετώπισαν πολλοί Ιρανοί χρήστες του διαδικτύου τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος, προφανώς από λάθος, ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στον αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί... ο οποίος πέθανε πριν από 30 χρόνια, το 1989. «Τα κεφάλαια του αγιατολάχ Χομεϊνί και του γραφείου του δεν θα γλιτώσουν από τις κυρώσεις» είπε ο Τραμπ, διαβάζοντας το κείμενο για το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε, με το οποίο θα εμποδιστούν «ο ανώτατος πενευματικός ηγέτης (του Ιράν), το επιτελείο του και όσοι σχετίζονται στενά μαζί του» να αποκτήσουν πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους.
Ωστόσο ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν είναι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που ανέλαβε μετά τον θάνατο του Χομεϊνί, το 1989. «Ο Τραμπ δεν ξέρει ότι ο αγιατολάχ Χομεϊνί είναι νεκρός και ότι ο αγιατολάχ Χαμενεΐ κυβερνά το Ιράν», σημείωσε η Σάρα Μασουμί, διπλωματική ρεπόρτερ της εφημερίδας Etemad με τους χρήστες να αντιδρούν στο νέο λάθος του Ντόναλντ Τραμπ.
Ιράν: Δεν επιδιώκουμε την απόκτηση πυρηνικού όπλου
Το Ιράν δεν θα επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRIB. Αναφέρθηκε στη χρησιμοποίηση κατά το παρελθόν πυρηνικών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πρόσφατα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι ακύρωσε στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν επειδή θα μπορούσαν να σκοτώσουν 150 ανθρώπους.
«Ανησυχούσατε πραγματικά για τους 150 ανθρώπους; Πόσους ανθρώπους έχετε σκοτώσει με ένα πυρηνικό όπλο; Πόσες γενιές έχετε διαγράψει με αυτά τα όπλα;» είπε ο Ζαρίφ. «Είμαστε εμείς που, λόγω των θρησκευτικών απόψεών μας, δεν θα επιδιώξουμε ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου», πρόσθεσε. Στο μεταξύ, Ιρανοί ψαράδες βρήκαν τμήματα ενός μη επανδρωμένου στρατιωτικού αεροσκάφους (drone) των ΗΠΑ που καταρρίφθηκε από την Ισλαμική Δημοκρατία την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Ιρανός πρεσβευτής στη Βρετανία, Χαμίντ Μπαεϊντινετζάντ.
Ανήρτησε το μήνυμά του στο Twitter μαζί με τη φωτογραφία ενός άνδρα που στέκεται δίπλα σε ένα αλιευτικό σκάφος και κάτι που φαίνεται να είναι ένα μεταλλικό κομμάτι με τον λογότυπο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Το Ιράν είπε πως το drone καταρρίφθηκε στα χωρικά ύδατά του ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν πως το drone βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.
Η αεράμυνα ισχυρό όπλο του Ιράν
Η κατάρριψη την προηγούμενη Πέμπτη από ιρανικό πύραυλο ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους δείχνει την πρόοδο που έχει πετύχει η Τεχεράνη σε θέματα αντιαεροπορικής άμυνας και είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε περίπτωση ανοικτού πολέμου, εκτιμούν οι ειδικοί.
Το Global Hawk, ένα υπερσύχρονο drone του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο (μπορεί να φτάσει τα 60.000 πόδια, 18 χιλιόμετρα) και παρόλα αυτά κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους- αέρος των Φρουρών της Επανάστασης. Σύμφωνα με τη Μπέκα Ουάσερ, αναλύτρια στην Rand Corp, «αυτό αποδεικνύει τις ικανότητες του Ιράν στο θέμα και την επιθυμία του να στείλει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ».
«Αποδεικνύει ότι έχουν αγοράσει ή αναπτύξει αντιαεροπορική άμυνα και γνωρίζουν να τη χρησιμοποιούν», πρόσθεσε η ίδια. «Το Ιράν ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε ένα σύστημα τύπου SAM το οποίο αναπτύχθηκε εκεί. Αν είναι αλήθεια, θα είναι ακόμη πιο σημαντικό καθώς μπορεί να δοθεί σε ομάδες που στηρίζουν στην περιοχή». Η Τεχεράνη διαθέτει, σύμφωνα με την έκθεση του 2019 του Military Balance του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS), 32 συστοιχίες ρωσικών πυραύλων εδάφους- αέρος SAM-300, που της παραδόθηκαν από τη Μόσχα μετά το 2016.
Το Ιράν ανέπτυξε επίσης ιρανικές εκδοχές των όπλων αυτών, κυρίως τα Bavar 373, τα SAM Tabas και τα SAM Raad, τα οποία η Τεχεράνη επιδεικνύει τακτικά στη διάρκεια στρατιωτικών παρελάσεων. Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθη από έναν πύραυλο 3-Khordad, μια διαφορετική εκδοχή του SAM Raad.
Ρωσία: Εντός ιρανικού εναερίου χώρου η κατάρριψη του drone
Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε σήμερα πως το αμερικανικό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο, που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ιράν, καταρρίφθηκε μέσα στον ιρανικό εναέριο χώρο και όχι στον διεθνή εναέριο χώρο, όπως διαβεβαιώνει η Ουάσινγκτον.
«Διαθέτω πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες το drone αυτό βρισκόταν μέσα στον ιρανικό εναέριο χώρο», δήλωσε ο Πατρούσεφ προς δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Δεν έχουμε δει αποδείξεις για το αντίθετο», πρόσθεσε. Ο Πατρούσεφ είπε ακόμη πως τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν πως το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις σε πλοία στον κόλπο του Ομάν, ήταν κακής ποιότητας και μη επαγγελματικά.
Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, πως η κατάσταση γύρω από το Ιράν οδεύει προς ένα επικίνδυνο σενάριο. Ο Λαβρόφ είπε ακόμη πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το Τμπιλίσι, σύμφωνα πάντα με το RIA. Εξάλλου ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Πατρούσεφ δήλωσε επίσης σήμερα πως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία είναι ανεπιθύμητα.
Το Ισραήλ έχει επιτεθεί επανειλημμένα σ' αυτούς που περιγράφει ως ιρανικούς στόχους και στόχους συμμαχικών πολιτοφυλακών στη Συρία, περιλαμβανομένης της λιβανικής Χεζμπολάχ. Τα πλήγματα έχουν προκαλέσει τριβές ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Ρωσία, που είναι, πέρα από το Ιράν, ο έτερος μείζων ξένος υποστηρικτής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Βρετανία: Δεν θα πάρουμε μέρος σε σύγκρουση με το Ιράν
Η Βρετανία δεν περιμένει οι Ηνωμένες Πολιτείες να ζητήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει σε έναν πόλεμο με το Ιράν και το Λονδίνο δεν θα ήταν πιθανό να συμφωνήσει να συμμετάσχει σε μια τέτοια σύγκρουση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. «Οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχός μας, μιλάμε μαζί τους συνεχώς, εξετάζουμε οποιαδήποτε αιτήματα διατυπώνουν προσεκτικά, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ οποιαδήποτε κατάσταση κατά την οποία εκείνοι ζητούν ή εμείς συμφωνούμε σε οποιεσδήποτε κινήσεις να πάμε σε πόλεμο», δήλωσε ο Χαντ στο Κοινοβούλιο.
«Το μήνυμα που στέλνουμε μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα τους Γάλλους και τους Γερμανούς, είναι πως σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα. «Είναι απολύτως απαραίτητο να επιμείνουν σε αυτή τη συμφωνία στο σύνολό της έτσι ώστε αυτή να διατηρηθεί και εμείς να έχουμε μια ελεύθερη από πυρηνικά Μέση Ανατολή», είπε ο Χαντ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters
σχόλια