ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος του Ιράν

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος του Ιράν Facebook Twitter
EPA
0

Νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν ανακοίνωσε ότι το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τις νέες κυρώσεις εις βάρος του Ιράν θα «κλειδώσει» δεκάδες επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια ιρανικών περιουσιακών στοιχείων, πιέζοντας περαιτέρω την Ισλαμική Δημοκρατία.


Ο Μνούτσιν ξεκαθάρισε ότι το διάταγμα βρισκόταν στο σχεδιασμό πριν από την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τις ιρανικές δυνάμεις, αλλά τα τιμωρητικά μέτρα αποτελούν επίσης απάντηση και σε αυτό, όπως και σε πρωτύτερες ενέργειες του Ιράν στον Κόλπο. Πρόσθεσε δε ότι οι κυρώσεις θα στοχοθετήσουν και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.


«Θα περιλάβουμε» στον κατάλογο των κυρώσεων τον κύριο Ζαρίφ αργότερα αυτή την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι οχτώ υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης θα προστεθούν στην λίστα των προσώπων που θα τους επιβληθούν κυρώσεις. Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το εν λόγω διάταγμα με τις νέες «σκληρές» κυρώσεις που έχουν στόχο και τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, οι νέες κυρώσεις έρχονται σε συνέχεια «μιας σειράς επιθετικής συμπεριφοράς του ιρανικού καθεστώτος τις προηγούμενες εβδομάδες, μεταξύ των οποίων και την κατάρριψη του αμερικανικού UAV». Έπειτα, είπε ότι το εκτελεστικό διάταγμα θα υπογραφόταν ανεξάρτητα από την κατάρριψη του αεροσκάφους.

«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στην Τεχεράνη», επισήμανε ο ένοικος του Λευκού Οίκου από το Οβάλ Γραφείο στους δημοσιογράφους, προειδοποιώντας ότι τα μέτρα μπορεί να μείνουν σε ισχύ «για χρόνια». «Οι κυρώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το διάταγμα θα εμποδίσουν τον ανώτατο ηγέτη, την ομάδα του και άλλους που είναι στενά συνδεδεμένοι με εκείνον να έχουν πρόσβαση σε ζωτικούς οικονομικούς πόρους», δήλωσε ο Τραμπ. «Τα περιουσιακά στοιχεία του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και της ομάδας του δεν θα διαφύγουν των κυρώσεων», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζιζέλ Πελικό: «Ένιωσα συντετριμμένη από τη φρίκη αλλά δεν νιώθω θυμό»

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: «Ένιωσα συντετριμμένη από τη φρίκη αλλά δεν νιώθω θυμό»

Η 73χρονη δηλώνει αποφασισμένη να βρει απαντήσεις για να θεραπευτεί - «Θέλω να επισκεφθώ τον πρώην σύζυγό μου για να έχω απαντήσεις. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, αλλά πρέπει να τον κοιτάξω κατάματα»
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ήθελε τον πρίγκιπα Άντριου εκτός βασιλικής οικογένειας χρόνια του αφαιρέσουν τους τίτλους

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ήθελε τον πρίγκιπα Άντριου εκτός βασιλικής οικογένειας χρόνια πριν του αφαιρέσουν τους τίτλους

Σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες του στον βασιλιά Κάρολο, μετά την περιβόητη συνέντευξη του Άντριου το 2019 στο BBC, σχετικά με τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επστάιν
THE LIFO TEAM
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΝΤΕΛΣΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνώρισε την κυβέρνηση Ροντρίγκες - Έδωσε άδεια για εξορύξεις σε πέντε πετρελαϊκές εταιρείες

H αμερικανική κυβέρνηση έδωσε άδεια σε πέντε μεγάλους ομίλους να επανεκκινήσουν δραστηριότητες στη Βενεζουέλα υπό αμερικανική εποπτεία
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΣΥΚΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Διεθνή / Μαρόκο: Καταγγελίες για μαζικές θανατώσεις αδέσποτων ενόψει του Μουντιάλ 2030

Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι μιλούν για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» που περιλάμβαναν βίαιες συλλήψεις ζώων, δηλητηριάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροβολισμούς
THE LIFO TEAM