Τρεις αφρικανικές χώρες ζητούν να επιτραπεί το εμπόριο ακατέργαστου ελεφαντόδοντου

Τρεις αφρικανικές χώρες ζητούν να επιτραπεί το εμπόριο ακατέργαστου ελεφαντόδοντου Facebook Twitter
1

Τρεις αφρικανικές χώρες, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα και η Ναμίμπια καταθέτουν νέο αίτημα στο Συνέδριο Διεθνούς Εμπορίου για τα Απειλούμενα Είδη (CITES) προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση στο εμπόριο ακατέργαστου ελεφαντόδοντου. 

Η Cites, με διεθνές συνθήκες απαγορεύει το ανεξέλεγκτο εμπόριο σε απειλούμενα είδη σε όλο τον κόσμο. Στις τρεις χώρες της νότιας Αφρικής ζει πάνω από το 60% των ελεφάντων όλης της ηπείρου. Θα φέρουν το αίτημα τους στο συνέδριο του Cites που ξεκινά σήμερα στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα. Το 2016 παρόμοιο αίτημα είχε απορριφθεί στο συνέδριο που είχε γίνει στη Νότια Αφρική. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών της Ζιμπάμπουε έχουν περάσει σχεδόν 13 χρόνια από τότε που η χώρα έκανε την τελευταία πώληση ελεφαντόδοντου. «Έχουμε αποθέματα ελεφαντόδοντου αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία δεν μπορούμε να πουλήσουμε γιατί χώρες στις οποίες δε ζουν ελέφαντες λένε σε αυτές στις οποίες υπάρχουν ελέφαντες το τι να κάνουν με τα ζώα τους», λέει ο Nick Mangwana, γραμματέας του υπουργείου. 

 Στην Ζιμπάμπουε όλο και περισσότεροι αντιδρούν στην απαγόρευση εμπορίας ελεφαντόδοντου,  ενώ την ίδια στιγμή η χώρα δεν έχει τους απαραίτητους πόρους για να συντηρήσει τον πληθυσμό των ελεφάντων της. 

Για αυτό το λόγο η Ζιμπάμπουε προχωρά και ξεχωριστό αίτημα προς τη Cites, να της επιτραπεί να πουλήσει μερικούς ελέφαντες. Στη χώρα ζουν περίπου 85.000 ελέφαντες, ενώ τα εθνικά πάρκα της χώρας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πάνω από 55..000 Τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις ελέφαντα. Περίπου το 40% των θανάτων αφορούσε ελέφαντες που είχαν εισέλθει σε περιοχές που ζούσαν άνθρωποι σε αναζήτηση νερού,. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών της χώρας οι αγρότες που ζουν κοντά σε εθνικά πάρκα έχουν χάσει σοδειές σε εκτάσεις 70.000 στρεμμάτων εξαιτίας των ελεφάντων. 

Την ίδια στιγμή η Μποτσουάνα σκέφτεται να επιτρέψει το κυνήγι ελεφάντων και να χρησιμοποιήσει τα ζώα που θα θανατώνονται ως πηγή κρέατος. Το σχέδιο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις όμως ο πρόεδρος της χώρας Mokgweetsi Masisi λέει πως θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της Μποτσουάνα και είναι ένας τρόπος διαχείρισης του πληθυσμού των ελεφάντων στη χώρα.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ ΜΑΡΓΚΟΤ ΡΟΜΠΙ

Διεθνή / Ανεμοδαρμένα Ύψη: Η σκηνοθέτης μετάνιωσε που δεν έδειξε τις «εξαιρετικά τριχωτές μασχάλες» της Μάργκοτ Ρόμπι

Η Έμεραλντ Φένελ αποκάλυψε ότι γυρίστηκε μια σκηνή με ιστορική ακρίβεια, που τόνιζε την έλλειψη ξυραφιών της Κάθι, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό μοντάζ
THE LIFO TEAM
CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Διεθνή / CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Η παραβίαση τέτοιων εταιρειών θα μπορούσε να δώσει στο Ιράν τη δυνατότητα να παρακολουθεί πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή ή να αποκτά εικόνα για τις κινήσεις και τις στρατηγικές των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Διεθνή / Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Ο Μοχάμαντ Μπακέρ Σαάντ Νταούντ Αλ-Σαάντι, ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ για σχέδια εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ορκίστηκε να εκδικηθεί τον Σουλεϊμανί σκοτώνοντας την Ιβάνκα Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η Μυστική Υπηρεσία δεν θα την προστατεύσει
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει πολύ σύντομα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον τερματισμό του πολέμου, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται να καταγράφουν πρόοδο, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμη οριστική συμφωνία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
γιατί χώρες στις οποίες δε ζουν ελέφαντες λένε σε αυτές στις οποίες υπάρχουν ελέφαντες το τι να κάνουν με τα ζώα τους Πηγή: www.lifo.grΤο πιο αδύναμο επιχείρημα. Επίσης, λένε στη Βραζιλία να μην καταστρέψει όλο τον Αμαζόνιο, επίσης λέμε στις χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα να τα καταστρέψουν και να μην φτιάξουν άλλα. Αν είναι να το πάρουμε πατριωτικά το θέμα τότε να μολύνουμε κάθε ποτάμι, ωκεανό, λίμνη. Να αφανίσουμε κάθε μορφή ζωής εκτός από την ανθρώπινη, να καταστρέψουμε το κλίμα γιατί σιγά μη μας πουν οι άλλες χώρες τι να κάνουμε.