Τηλεφωνική επικοινωνία μιάμισης ώρας μεταξύ Τραμπ και Πούτιν - Τι συζήτησαν

Τηλεφωνική επικοινωνία μιάμισης ώρας μεταξύ Τραμπ και Πούτιν - Τι συζήτησαν Facebook Twitter
1

Τηλεφωνική επικοινωνία μιάμισης ώρας είχαν οι πρόεδροι Τραμπ και Πούτιν, στην διάρκεια της οποίας συζήτησαν για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, την Βόρεια Κορέα και την συνθήκη START για τα πυρηνικά όπλα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας άνω της μίας ώρας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συζήτησε σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων ήταν η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα, η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας αλλά και η πιθανότητα σύναψης μιας νέας συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς είπε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την πιθανότητα σύναψης μιας πολυμερούς συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα, στην οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει και η Κίνα, ή μια παράταση της ισχύουσας Συμφωνίας για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (New START).

Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο Τραμπ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στέκουν «στο πλερό του λαού της Βενεζουέλας». Οι τόνοι έχουν ανέβει τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των δύο χωρών καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και ζητούν την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο ενώ η Μόσχα από την άλλη, κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να οργανώσει «πραξικόπημα» στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής. Το απόγευμα της Τρίτης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι «ο Μαδούρο ήταν έτοιμος να φύγει από τη Βενεζουέλα το ίδιο πρωί αλλά οι Ρώσοι τον διέταξαν να παραμείνει στο Καράκας».

Ο πρόεδρος Πούτιν επισήμανε ότι η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και οι προσπάθειες αλλαγής της κυβέρνησης δια της βίας υπονομεύουν την πολιτική επίλυση της κρίσης.

Για το θέμα της Βόρειας Κορέας, ο Αμερικανός πρόεδρος παρότρυνε τον Πούτιν να ασκήσει πιέσεις στην Πιονγκγιάνγκ ώστε να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον ομόλογό του για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα στο Βλαδιβοστόκ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε εφόσον η Πιονγκγιάνγκ τηρεί πιστά τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να ανταμειφθεί με ανταποδοτικά μέτρα ώστε να ελαττωθούν οι πιέσεις που υφίσταται λόγω των κυρώσεων. Και οι δύο πλευρές σημείωσαν ότι είναι σημαντικό να υπάρχει σταθερή πρόοδος προς την κατεύθυνση της αποπυρηνικοποίησης και της μακροπρόθεσμης σταθεροποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Σύμφωνα με τη Σάντερς, Τραμπ και Πούτιν αναφέρθηκαν επίσης εν συντομία και στην έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Η αναφορά τους στην υπόθεση αυτή σχετιζόταν με την ολοκλήρωση της έρευνας εκ μέρους του Μάλερ.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζήτησαν ήταν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και οι εμπορικοί δεσμοί της Μόσχας με την Ουάσινγκτον και «το γεγονός ότι (το εμπόριο) έχει αυξηθεί μεταξύ των δύο χωρών αφότου ανέλαβε την προεδρία» ο Τραμπ, είπε η εκπρόσωπος. Για την Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι ο νέος πρόεδρος που εξελέγη πρόσφατα στη χώρα θα πρέπει να κάνει «πραγματικά βήματα» για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

«Είχαν μια πολύ καλή συζήτηση» πρόσθεσε η Σάντερς χαρακτηρίζοντας «πολύ θετική» τη συνομιλία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει υπόψη της να σχεδιάζεται κάποια νέα συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν στο εγγύς μέλλον. Ρωσικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Διεθνή / «Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Η UNICEF προειδοποιεί για λιμό, με πάνω από 15.000 παιδιά να υποσιτίζονται σε έναν μόνο μήνα. Οι εικόνες πείνας και οι προετοιμασίες για νέα ισραηλινή επίθεση προκαλούν παγκόσμια ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Διεθνή / Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Η ιστορία της 23χρονης Μία Ο’Μπράιαν σοκάρει: καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ντουμπάι για κατοχή 50 γραμμαρίων κοκαΐνης - Η μητέρα της μιλά για φρικτές συνθήκες στην Αλ-Αουίρ, με καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και απάνθρωπη μεταχείριση
LIFO NEWSROOM
Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Διεθνή / Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Μόλις την περασμένη Κυριακή, στην Ισπανία τερματίστηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί εβδομάδες - Στην Πορτογαλία, σε μία μόνο φωτιά επιχειρούν 600 πυροσβέστες
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια