Σε κλίμα κατάνυξης ολοκληρώθηκε η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα

Σε κλίμα κατάνυξης ολοκληρώθηκε η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα Facebook Twitter
Eurokinissi
3

Σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας, ολοκληρώθηκε στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός.

Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄ εισήλθε στον Πανάγιο Τάφο με δυο δεσμίδες από 33 κεριά η καθεμία, που συμβολίζουν τα χρόνια ζωής του Χριστού. Στον προθάλαμο, στο παρεκκλήσι του Αγγέλου, τον ακολούθησε ιερέας από το Αρμενικό Πατριαρχείο.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης εισήλθε μόνος του στον Πανάγιο Τάφο. Ενθουσιώδεις ιαχές «Άξιος» ακούγονταν από τους χιλιάδες πιστούς που είχαν συρρεύσει στο ναό.

Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ', συνοδεία αρχιερέων, ιερέων και διακόνων, εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους χιλιάδες προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα.

Με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, ο Πατριάρχης έψαλε «δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός» μεταδίδοντας το Αναστάσιμο μήνυμα στους πιστούς στην Εκκλησία της Αναστάσεως, οι οποίοι έσπευσαν κρατώντας στα χέρια πολλές λαμπάδες αποτελούμενες από 33 κεράκια, να λάβουν το Άγιο Φως και να το μεταδώσουν.

Ο ναός ήταν κατάμεστος πιστούς, κυρίως Αραβόφωνους, από Ρωσία, Γεωργία, Βουλγαρία, Σερβία, Πολωνία, Κύπρο, Γεωργία, Ελλάδα. Με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, οι χιλιάδες πιστοί, μετά την τελετή αφής κρατώντας τις λαμπάδες τους αναμμένες ξεχύθηκαν στα δρομάκια της Ιερής Πόλης.

Μετά τη λήξη της τελετής, ο Πατριάρχης θα παραδώσει το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, ενώ σε ειδικό φανάρι θα το μεταφέρει στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Δαμιανός.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος, με το οποίο θα μεταφερθεί το Άγιο Φως στην Ελλάδα, αναμένεται να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ κατά τις 5 το απόγευμα και να αφιχθεί στις 18.30 στην Αθήνα, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του με τιμές αρχηγού κράτους από άγημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στη συνέχεια το 'Αγιο Φως θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με ιδιωτικό ελικόπτερο, όπου με πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express θα ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας.

Την αντιπροσωπεία αποτελούν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Μάρκος Μπόλαρης και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα Δαμιανός. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι βουλευτές Γεωργία Γιαννιά και Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Θανάσης Μπούρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Διεθνή / Εκπνέει το τελεσίγραφο Τραμπ: «Είμαστε σε έντονες διαπραγματεύσεις» λέει - Το Ιράν προειδοποιεί για αντίποινα

Παράλληλα, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ διερωτώνται για την ψυχική υγεία του - Μπορούν να τον απομακρύνουν προσφεύγοντας στην 25η Τροπολογία του Συντάγματος;
THE LIFO TEAM
Η Αννα Γουίντουρ ξαναπαίρνει το Devil Wears Prada στα χέρια της

Διεθνή / Για σένανε μπορώ τη Vogue να προδώσω: όταν η Άννα Γουίντουρ συνάντησε ξανά τη Μιράντα Πρίστλι

Η Vogue ενώνει στο εξώφυλλο του Μαΐου της Vogue την Άννα Γουίντουρ και τη Μέριλ Στριπ, λίγο πριν από το The Devil Wears Prada 2 και το Met Gala, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο τον μύθο που συνοδεύει την ταινία εδώ και είκοσι χρόνια.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΤΡΑΜΠ ΤΕΛΕΣΗΓΡΑΦΟ

Διεθνή / Ιράν: Κάλεσμα για ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς πλησιάζει η προθεσμία Τραμ

Η Τεχεράνη καλεί πολίτες να «προστατεύσουν» ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δηλώνει ότι 14 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM