Καφές χωρίς καφετιέρα

Facebook Twitter
1

Όταν όλα καταρρέουν, επιστρέφουμε στα βασικά: αν δεν αντέχετε τον φραπέ και δε μπορείτε να φτιάξετε φρέντο σπίτι σας, αν έχετε προβληματιστεί με τα 2 και κάτι ευρώ που πρέπει να δίνετε κάθε φορά που παίρνετε καφέ για το γραφείο, μπορείτε να επιστρέψετε στις εποχές που δεν υπήρχαν καφετιέρες. Πώς έπιναν τότε τον καφέ τους;

Από το 2007 και μετά η Αμερική θυμήθηκε την παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής καφέ, «cold brewing», με παράδοση από τη Νέα Ορλεάνη. Όλα τα ψυγεία είχαν κάποτε χωμένα στο βάθος γυάλινα βάζα κλεισμένα καλά γεμάτα με καφέ. Η μέθοδος είναι τρομερά απλή και, το καλύτερο είναι ότι η γεύση είναι ακόμα καλύτερη απ’ ό,τι στην παραδοσιακή καφετιέρα, γιατί δεν πικρίζει από το καυτό νερό αλλά κρατάει τη γεύση του.

Οι πολύ φανατικοί αγοράζουν κόκκους, τους ψήνουν στο τηγάνι, τους αλέθουν και χρησιμοποιούν αυτόν τον καφέ. Οι υπόλοιποι μπορούν να αγοράσουν όποιον αλεσμένο καφέ θέλουν (γαλλικό, εσπρέσο, όχι ελληνικό γιατί είναι πούδρα και θα γλιστρίσει μέσα από το φίλτρο) και να φτιάξουν τον καφέ που γίνεται μόνος του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι ανακατεύετε νερό θερμοκρασίας δωματίου με καφέ. Η αναλογία είναι θέμα γούστου αλλά να έχετε υπόψη ότι στο τέλος το υγρό θα αραιωθεί με πάγο, οπότε είναι καλύτερο είναι να βάλετε παραπάνω καφέ από ό,τι συνηθίζετε. Κλείνετε το δοχείο και το βάζετε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα, όταν θα θέλετε καφέ, πρέπει να τον φιλτράρετε – μπορείτε να το κάνετε με ένα ψιλό σουρωτήρι ή με τη γαλλική καφετιέρα με το έμβολο. Προσθέστε πάγο, και voilà! Καφές με την αγνότητα του 1930.

Αν η διαδικασία σας φαίνεται κοπιαστική, υπάρχει και η γιαπωνέζικη θεωρία που λέει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες πράγματι καταστρέφουν τη γεύση του καφέ αλλά χωρίς αυτές δεν γίνεται καλός καφές. Για να λύσουν το παράδοξο, χρησιμοποιούν καυτό και ζεστό νερό ταυτόχρονα. Για να το πούμε πιο απλά, μπορείτε να κάνετε το εξής: βάλτε στη γυάλινη κανάτα της καφετιέρας του γαλλικού καφέ μερικά παγάκια και κατά τα άλλα, κάνετε τα συνηισμένα. Έτσι ο καφές θα ξεδιπλωθεί μέσα στο φίλτρο με το ζεστό νερό, αλλά δεν θα πέσει στο καυτό πιατάκι για να αυτοκτονήσει, αλλά πάνω στον πάγο, ο οποίος θα φροντίσει να διατηρήσει τα αρώματα, κι έτσι στο τέλος θα έχετε έτοιμο κρύο καφέ.

Ο καφές κατά το 1961, σε ένα σύντομο βίντεο

Μια ανύπαρκτη επιθυμητή γυναίκα, η γοργόνα των Starbucks σύμφωνα με τη φαντασία κάποιων:

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια