Financial Times: Άλυτα πολλά από τα προβλήματα που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτό το χάλι

Financial Times: Άλυτα πολλά από τα προβλήματα που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτό το χάλι Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αναφέρονται σε κεντρικό άρθρο τους οι Financial Times, με αφορμή τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Η οικονομία αναπτύσσεται και η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον σοβαρή απειλή για μία «οικονομική επιμόλυνση» στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά «πολλά από τα προβλήματα που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτό το χάλι παραμένουν άλυτα», υπογραμμίζουν οι FT. 

Όπως υπογραμμίζεται στην ανάλυση, ούτε οι δανειστές φαίνεται να «έχουν πάρει μαθήματα από τα λάθη τους» αφού οι συνθήκες που επέτειναν την κρίση θα μπορούσαν «πολύ εύκολα» να επαναληφθούν και στο μέλλον. 

«Ακόμα και το να μιλάει κανείς για "αποφοίτηση" της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης είναι ένας τρόπος για να υπερβάλει σε ό,τι αφορά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» τονίζει το άρθρο.

Το χρέος της Ελλάδας παραμένει στο 180% του ΑΕΠ και κάτω από τον έλεγχο των πιστωτών. Για να γίνει οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους, η χώρα θα πρέπει να διατηρήσει τα πρωτογενή της πλεονάσματα στο 3,5% έως το 2022 και στο 2,2% μέχρι το 2060. 

«Αν ο στόχος αυτός βαρύνει αδικαιολόγητα την οικονομία και απειλήσει να εγκλωβίσει την Ελλάδα σε ένα ασταθές μέλλον με χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό χρέος, τότε η Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να φανεί πιο ευέλικτη στην παραχώρηση δημοσιονομικού χώρου για ελιγμούς».

Οι Financial Times αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει κάποια βήματα για την αντιμετώπιση βαθύτερων δομικών προβλημάτων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα φορολογικά βάρη, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει να μειωθούν προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Στις τράπεζες θα πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ αναγκαία κρίνεται και η προώθηση απευθείας επενδύσεων μέσω κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων όπως η ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

«Οι προκλήσεις παραμένουν: μια μη παραγωγική οικονομία με φορολογικό σύστημα που δεν αποδίδει είναι κλειδωμένη σε μια νομισματική ένωση που κάνει μη ανταγωνιστικούς τους παραγωγούς της. Θα χρειαστούν περισσότερα από τα μέτρα που προώθησαν οι δανειστές για να μπει η Ελλάδα σε ένα βιώσιμο δρόμο ευημερίας» καταλήγουν οι FT.

Με πληροφορίες από Financial Times

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια