Ιστορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας για το ελεύθερο εμπόριο- Το έμμεσο μήνυμα προς τον Τραμπ

Ιστορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας για το ελεύθερο εμπόριο- Το έμμεσο μήνυμα προς τον Τραμπ Facebook Twitter
2

Ένα ισχυρό μήνυμα κατά του προσταυτευτισμού του Ντόναλντ Τραμπ απέστειλαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία με την υπογραφή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου.

Η συμφωνία, με την ονομασία Jefta (Συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ιαπωνίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης) αφορά μία ζώνη ελευθέρου εμπορίου που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Από την ευρωπαϊκή πλευρά, ο αγροτικός τομέας είναι ο μεγάλος νικητής των διαπραγματεύσεων, καθώς η συμφωνία καταργεί τους δασμούς για σχεδόν το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, σε ορισμένες περιπτώσεις έπειτα από μεταβατική περίοδο.

«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα, αφού γιορτάζουμε την υπογραφή μιας εξαιρετικά φιλόδοξης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», δήλωσαν ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την υπογραφή του κειμένου.

Πρόκειται για «ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του προστατευτισμού», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι δύο πλευρές έφθασαν σε συμβιβαστική συμφωνία για το ευαίσθητο θέμα των γαλακτοκομικών προϊόντων που εισάγονται στην Ιαπωνία από τις χώρες της ΕΕ, επί των οποίων οι μεγάλοι ιαπωνικοί δασμοί θα μειωθούν σταδιακά.

Οι Ιάπωνες από την πλευρά τους πέτυχαν την ελεύθερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά για την αυτοκινητοβιομηχανία τους, αλλά μόνο έπειτα από μία μεταβατική περίοδο πολλών ετών.

Η Jefta χαρακτηρίσθηκε από την ευρωπαία επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ ισχυρό μήνυμα κατά του αμερικανικού προστατευτισμού την στιγμή που οι ΗΠΑ κάνουν την στροφή του προστατευτισμού επιβάλλοντας δασμούς στους συμμάχους τους.

Τέτοιου είδους εμπορικές εντάσεις απειλούν να υπονομεύσουν σύντομα την οικονομική ανάπτυξη του πλανήτη, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ φοβούνται ότι η AI θα αυτοματοποιήσει τις θέσεις τους, ενώ λίγοι πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα η AI θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

Διεθνή / Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

την έκθεση Westwood | Kawakubo, παρουσιάζονται 140 σχέδια από τη μεγάλη συλλογή μόδας του Μουσείου, συμπληρωμένα με δάνεια από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το V&A του Λονδίνου και το Palais Galliera στο Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ με το νέο κόμμα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

Διεθνή / Ο Μασκ με στρατηγική Επαμεινώνδα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

«Όταν πρόκειται για την χρεοκοπία της χώρας μας μέσω σπατάλης και διαφθοράς, ζούμε σε ένα μονοκομματικό σύστημα, όχι σε μια δημοκρατία» ανέφερε ο Μασκ
LIFO NEWSROOM
Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Διεθνή / Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Ο Γουόλτερ Ματάου που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καρατερίστες του Χόλιγουντ έφτασε στην κορυφή δημιουργώντας ένα επιτυχημένο κινηματογραφικό ντουέτο με τον Τζακ Λέμον
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Να μην αναρωτιόμαστε μετά γιατί η χώρα μας δεν παράγει τίποτα...Για ποιόν λόγο έκλεισαν τόσες ελληνικές βιομηχανίες που οδήγησαν στην ανεργία, στην μετανάστευση, στην κατάρευση του ΑΕΠ και την εξάρτηση μας από το ευρώ.«Γενικά ο όρος προστατευτισμός είναι οικονομικός όρος της οικονομικής πολιτικής που ασκεί μία χώρα προκειμένου να παράσχει προστασία της εγχώριας παραγωγής αγαθών έναντι ξένου ανταγωνισμού. Τα μέτρα - μέσα που λαμβάνει μία χώρα με αντικείμενο τον προστατευτισμό χαρακτηρίζονται προστατευτικά μέτρα.»Ξεχνάμε κάτι πολύ βασικό, οι μεγάλοι του κλάμπ στο οποίο ανήκουμε δουλεύουν για την πάρτη τους.