Ουγγαρία: Παράνομη η βοήθεια σε μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής

Ουγγαρία: Παράνομη η βοήθεια σε μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής Facebook Twitter
EPA
2

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την άσκηση ποινικών διώξεων σε όσες μη κυβερνητικές οργανώσεις παρέχουν βοήθεια σε μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής στη χώρα. 


Ο νόμος αυτός, ευρέως γνωστός ως «Σταματήστε τον Σόρος», αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, που είχε κάνει λόγο για «οργανωτές της παράνομης μετανάστευσης».

Ο νόμος φέρει το όνομα του πολυεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, ο οποίος είναι ουγγρικής καταγωγής και κατηγορείται από τη Βουδαπέστη ότι ενορχήστρωσε, μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων που ελέγχει, τη «μαζική μετανάστευση» προς την ΕΕ -  κάτι που ο ίδιος το διαψεύδει.

Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε με ψήφους 160 υπέρ έναντι 18 κατά.


Πλέον όποιος παρέχει βοήθεια σε πρόσωπα που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ουγγαρία, από χώρα που δεν ανήκει στην Σένγκεν και των οποίων η ζωή δεν απειλείται άμεσα, μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης ενός έτους.


Είχε προηγηθεί μια συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα, που όριζε ότι κανένας θεσμός δεν επιτρέπεται να πλήξει «τη σύνθεση του πληθυσμού» της Ουγγαρίας.

Η διατύπωση που έχει ως στόχο να καταστήσει αντισυνταγματική την επιβολή ποσοστώσεων για την υποδοχή μεταναστών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Ενισχύουμε την εθνική κυριαρχία της Ουγγαρίας. Με αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση απαγορεύουμε την εγκατάσταση ξένων πληθυσμών στην Ουγγαρία», τόνισε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι «τιμά τη βούληση των Ούγγρων» πολιτών που της έδωσαν την εντολή αυτή στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Το ουγγρικό Σύνταγμα καθιστά επίσης πλέον υποχρεωτική για όλους τους κρατικούς θεσμούς την «υπεράσπιση του χριστιανικού πολιτισμού» ενώ, μεταξύ άλλων, απαγορεύει στο εξής στους άστεγους να περνούν τη νύχτα τους σε δημόσιους χώρους.

Μετά την επίθεση που δέχεται εδώ και έναν χρόνο στη χώρα, το ίδρυμα Open Society του Σόρος, που χρηματοδοτεί πολλές ΜΚΟ στην Ουγγαρία και σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες ότι αποχωρεί από την Ουγγαρία και θα μεταφέρει τις δραστηριότητές του από τη Βουδαπέστη στο Βερολίνο.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
Απ το απαραδεκτο ξεφραγκο αμπελι στο απαραδεκτο τουτο υπάρχει κυριολεκτικα απειρες αλλες λυσεις.Η αγαπη μας για απολυταρχικες λογικες και διακυβερνησεις είναι θεμα προς μελετη, αν ο Ερντογαν δεν ήταν Τουρκος θα τον είχαμε προτυπο...