Το μέλλον προοιωνίζεται ευτυχές και λαμπρόν

Facebook Twitter
2

 

 

Φαίνεται ότι οι Αθηναίοι του τότε διαφωνούσαν με τους ταξιτζήδες όπως και η σημερινοί, γιατί αναφέρονται οι νόμοι περί μισθώσεως αμαξών – αν και μετά την κρίση η συμπεριφορά των ταξί έχει μεταμορφωθεί:

Επ’ουδεμία προφάσει δύναται ο αμαξηλάτης να αρνητή εις τινα την υπηρεσία του οχήματος ή της αμάξης του, ούτε εν καιρώ ημέρας, ούτε εν καιρώ νυκτός. Επίσης δεν δύναται να εγκαταλείψη το μισθωτή παρά την θέλησίν του προ του τέλους της υπηρεσίας, δι’ην μίσθωση το όχημα ή η άμαξά του.

Αι άμαξαι και τα οχήματα τα ενόντα εις τον ωρισμένον δια στάθμευσιν των αμαξών εν γένει τόπον, θεωρούνται πάντοτε ως διαθέσιμα, και οι αμαξηλάται δεν δύνανται ν’αρνηθώσι την υπηρεσία των ως προσυμπεφωνημένοι δήθεν.

Τα Πατήσια, η Κηφισιά και ο Σκαραμαγκάς ήταν εξίσου εξοχικά και ωραία προάστια, αλλά οι κερδοσκόποι πάντα παραμόνευαν:

Tα Πατήσια είναι εξοχή απέχουσα ημίσειαν ώραν των Αθηνών. Κήποι ωραίοι, και πολλαί αγροτικαί οικίαι καθιστώσιν αυτήν διαμονήν ευάρεστο. Προς τα δεξιά της οδού Πατησίων είναι η πλατεία των Στρατιωτικών γυμνασμάτων, όπου ανά πάσαν Κυριακή γίνεται ο δημόσιος περίπατος.

Η Κηφησσία απέχει δύο ώρας των Αθηνών. Κείμενο το χωρίον αυτό επί της κλιτύος του Πεντελικού όρους παρέχει εις τους ερχομένους να διέλθωσιν εν αυτώ το θέρος σκιάν και δρόσον. Τα ύδατα είναι εν αυτή άφθονα. Η Κηφησσία ήτον επίσης και των αρχαίων η προσφιλής εξοχή.

Η απ’ Αθηνών εις Μέγαρα οδός, ήτις το πάλαι εκαλείτω Ιερά, είναι μια εκ των κάλλιστων των περιχώρων. Χωρεί εις τινα μέρη παραλλήλως προς την θάλασσα και διέρχεται δια της Ελευσίνος, αφ’ου προηγουμένως διέσχισε τον ελαιώνα και τον Κηφισό, όστις σήμερον είναι τον μεν χειμώνα χείμαρρος ασήμαντος, το δε θέρος ξηρόν ρυάκιον. Η μεταξύ Μεγάρων και Αθηνών απόστασις είναι τεσσάρων ωρών.

Ο Σκαραμαγκάς δύναται να γίνει η ωραιοτέρα εξοχή των Αθηνών και τούτο προς γνώσιν των κερδοσκόπων.

Τα Λιόσσα είναι μικρόν χωρίον πλησίον κτήματος τινος της Α.Μ. της Βασιλίσσης, και εις την βασιλικήν γειτονίαν χρεωστεί την ευημερία του το χωρίον αυτό, ου το μέλλον προοιωνίζεται ευτυχές και λαμπρόν.

Τα Σεπόλια είναι ωραία τοποθεσία, εις ην δύναταί τις να υπάγη χάριν περιπάτου, είτε πεζός, είτε έφιππος. Επισκεπτέον εκεί την θέσιν του Κήπου του Ακαδήμου, ή την Ακαδημία του Πλάτωνος, εν η εγείρετε το μνημείο του Γερμανού αρχαιολόγου Μύλλερ.

Άφθονο το γάλα, κι όμως το βούτυρο σπάνιο:

Δύο αρτοποιοί κατασκευάζουσιν άρτον κατά τον γαλλικόν τρόπο, πωλούντες αυτόν εις τιμάς μετρίας. Υπάρχους δε 24 αρτοποιεία. Το νωπόν βόειον βούτυρον είναι σπάνιο, ευρίσκεται εν τούτοις. Το καταναλισκόμενον νωπόν βούτυρον έχει λευκότητα χιονιός, και εξάγεται εκ γάλακτος προβάτου. Αδιακρίτως πίνουσι το αίγειον, προβάτιον και βόειον γάλα.

Βιβλίο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Βιβλίο / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια