Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια είναι δικά μας

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια είναι δικά μας Facebook Twitter
3

Με μία προκλητική ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως «οι βραχονησίδες των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».

Ειδικότερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Αναφορικά με τα Ίμια, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο να τοποθετείται η ΕΕ ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να εκδώσει μια απόφαση υπό το πρόσχημα της "αλληλεγγύης της Ένωσης" όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία.

»Οι βραχονησίδες του "Kardak" (σ.σ. Ίμια) και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία. Η στήριξη που παρέχεται ως "carte blanche" από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτή η στάση είναι αντίθετη με τις ίδιες τις αξίες της ΕΕ».

Επίσης, προστίθεται πως «οι ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν είναι παρά επανάληψη των ήδη γνωστών απόψεων της ΕΕ, οι οποίες στηρίζονται σε λανθασμένες προϋποθέσεις για το Κυπριακό. Αυτές οι εκφράσεις αντικατοπτρίζουν τη στάση των Ελληνοκυπρίων που είναι ο βασικός λόγος για την αποτυχία της διαπραγματευτικής διαδικασίας και αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα της εκμετάλλευσης της ένταξης στην ΕΕ από τους Ελληνοκυπρίους, στις προσπάθειές τους για αδιέξοδο».

Στην ανακοίνωση του τουρικού ΥΠΕΞ, αναφέρεται επίσης, μεταξύ άλλων, πως «δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι ήταν και πάλι απρόθυμη να καταλάβει τις δυσκολίες της εποχής που περνάμε. Αν και εξηγήσαμε αυτά τα ζητήματα που υποστηρίζονται επανειλημμένα από την τεκμηρίωση, η Επιτροπή δεν μπόρεσε να είναι αντικειμενική και ισορροπημένη.

»Η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του DAESH (σ.σ. ISIS) και του FETO (σ.σ. δίκτυο Γκιουλέν). Από την άποψη αυτή, πιστεύουμε ότι η μη αναφορά στην έκθεση για την απειλή από το FETO, που έπληξε άνανδρα το κράτος μας, το Κοινοβούλιο και το λαό μας, αποτελεί μια κρίσιμη ανεπάρκεια.

»Στην έκθεση, παρόλο που αναφέρεται το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να λαμβάνει άμεσα και αναλογικά μέτρα, ιδίως μετά την απόπειρα του τρομοκρατικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, παρατηρούμε ότι συμπεριλήφθηκαν επίσης αβάσιμες κατηγορίες και κατηγορίες από προφανείς κύκλους.


»Η Τουρκία συνεχίζει τη διαφανή συνεργασία της με όλους τους σχετικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πρώτα απ' όλα με σκοπό την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών της, και εκφράζει με σαφήνεια τη φύση, τις σχετικές απειλές για την ασφάλεια και του νομικού πλαισίου των μέτρων αυτών στους αποδέκτες της.


»Στην προκειμένη περίπτωση, ορισμένοι γενικοί ισχυρισμοί, κατηγορίες και σχόλια που απευθύνονται στην Τουρκία στην έκθεση είναι απαράδεκτοι.


»Στην πραγματικότητα, τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων συμβάλλουν αναμφισβήτητα όχι μόνο στην εθνική μας ασφάλεια, αλλά και στην ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ. Με την ευκαιρία αυτή, θεωρούμε απαραίτητο να επαναλάβουμε ότι το PKK/PYD/YPG αποτελεί σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ».

«Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.


«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία η ελληνική κυβέρνηση απαντά στη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.

«Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ απαντά στην Άγκυρα για τα Ίμια

Μάλιστα, ο τίτλος της ανακοίνωσης που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών (www.mfa.gr) έχει τίτλο «ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με επανάληψη ανυπόστατων ισχυρισμών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια». Αν μη τι άλλο, η λέξη «επανάληψη» έχει στόχο να υποβαθμίσει την δήλωση της τουρκικής διπλωματίας ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.

Πολιτική
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ο λόγος είναι ρε γειτόνια της κακιάς ώρας, που 8 αιώνες τώρα, από τότε που καβαλήσατε το άλογο στις στέπες της Μογγολίας και ξεκινήσατε για να μπουκάρετε στα μέρη μας, δεν καταφέρατε να αποβάλλετε το επιθετικό της κουλτούρας σας, ότι για να το "παίξει κάποιος δικαστής" πρέπει να υπάρχει δίκη, κάτι αμφίσημο, κάτι μη ξεκάθαρο. Στην περίπτωση των νησίδων του Αιγαίου, οι συνθήκες που συνυπογράψατε είναι εντελώς ξεκάθαρες: Δικό σας ότι βρίσκεται εντός 3 ν.μ. από τις ακτές σας, με τις εξαιρέσεις να κατανομαζονται.Στην περιπτωση δε της Κυπρου, αν θεωρήσουμε ότι υπάρχουν 2 ξεχωριστά κράτη (όπως ισχυρίζεστε εσεις), η ΑΟΖ στην οποία βρέθηκαν (?) κοιτάσματα δεν έχει καμμία σχέση -γεωγραφικώς- με το βόρειο "κρατίδιο", ενώ αν θεωρήσουμε ότι το βόρειο τμήμα τελεί απλά υπό κατοχή, ο μόνος νόμιμος δικαιούχος ΟΛΗΣ της ΑΟΖ (γύρω από όλόκληρο το νησί) είναι η Δημοκρατία της Κύπρου!Αλλά φαντάζομαι στην χώρα που κρατείσαι πρακτικά επ' αόριστο χωρίς να σου απαγγελθούν κατηγορίες, είναι αδιανόητη η κοινή λογική...