Αυθεντικό το βίντεο που δείχνει τον πυροβολισμό άοπλου Παλαιστίνιου

Αυθεντικό το βίντεο που δείχνει τον πυροβολισμό άοπλου Παλαιστίνιου Facebook Twitter
EPA/MOHAMMED SABER
1

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα την αυθεντικότητα του βίντεο που δείχνει έναν ισραηλινό στρατιώτη να πυροβολεί από μακριά έναν Παλαιστίνιο στα σύνορα με τη λωρίδα της Γάζας διευκρινίζοντας πως είχε τραβηχτεί τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν υποστήριξε πως ο εν λόγω ισραηλινός στρατιώτης αξίζει παράσημο.

«Αφού επιχειρήθηκε να διαλυθούν οι ταραχοποιοί (...) μια σφαίρα εβλήθη προς την κατεύθυνση ενός από τους Παλαιστίνιους που ήταν ύποπτος ως αρχηγός των ταραχοποιών. Επλήγη στη γάμπα», υποστήριξε ο στρατός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Λίμπερμαν από την πλευρά του υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως «ο ελεύθερος σκοπευτής θα πρέπει να παρασημοφορηθεί και αυτός που τράβηξε το βίντεο να υποβαθμιστεί».

Δύο Ισραηλινοί υπουργοί έσπευσαν νωρίτερα σήμερα να υπερασπιστούν τον στρατό της χώρας μετά τη μετάδοση του βίντεο που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Το βίντεο αυτό δεν έχει ημερομηνία και μεταδόθηκε για πρώτη φορά χθες Δευτέρα από το τηλεοπτικό δίκτυο "10", το οποίο δεν διευκρίνισε πώς περιήλθε στην κατοχή του.

Στη συνέχεια διαδόθηκε ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Στο βίντεο, εικονίζεται στη διόπτρα ένας άοπλος άνδρας που βαδίζει κοντά στα σύνορα τον οποίο ο σκοπευτής πυροβολεί στοχεύοντάς τον στο κεφάλι. Ο στόχος σωριάζεται στο έδαφος, κάτι που προκαλεί τους πανηγυρισμούς των συντρόφων του σκοπευτή, οι οποίοι ακούγονται να λένε: «Τι ωραίο βίντεο, π...ας γιε, τι ωραίο βίντεο». Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Παλαιστίνιος σκοτώθηκε.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Από τη Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών μέχρι χθες, 32 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.800 τραυματίστηκαν από σφαίρες και δακρυγόνα του ισραηλινού στρατού στις διαδηλώσεις κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ.

«Το έχουμε παρακάνει με αυτό το βίντεο. Δεν πρόκειται για πυροβολισμούς εναντίον οποιουδήποτε, αλλά εναντίον ενός τρομοκράτη που πλησιάζει τον φράκτη σε μια απαγορευμένη ζώνη και προέρχεται από μια περιοχή που ελέγχεται από τρομοκράτες της Χαμάς», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Είμαι σίγουρος ότι όλα είναι εντάξει», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «ανθρώπινη αντίδραση» από την πλευρά των Ισραηλινών στρατιωτών που ήταν αντιμέτωποι με μια «τεταμένη κατάσταση».

Ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ από την πλευρά του επίσης υπερασπίστηκε τις ενέργειες των στρατιωτών μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο.

«Δεν είναι σοβαρό να κρίνουμε τους στρατιώτες επειδή δεν εκφράστηκαν με κομψό τρόπο την ώρα που υπερασπίζονται τα σύνορά μας», τόνισε. «Στηρίζω όλους τους στρατιώτες», πρόσθεσε ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία.

Η ισραηλινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem καταδίκασε μέσω Twitter «τις παράνομες διαταγές σε στρατιώτες να πυροβολούν εναντίον ανθρώπων που δεν αποτελούν κίνδυνο για κανέναν». Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους Ισραηλινούς στρατιώτες να μην ανοίγουν πυρ εναντίον άοπλων Παλαιστίνιων.

Ο επικεφαλής της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας Ισμαήλ Χανίγε κάλεσε χθες Δευτέρα σε νέες διαδηλώσεις. Αμέσως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε εκ νέου ότι το Ισραήλ «θα κάνει κακό» στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας που θα προσπαθήσουν να επιτεθούν στη χώρα.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY
Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY
Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε τη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Διεθνή / Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Η συναυλία των Oasis τον Ιούνιο του 2009 ξεπέρασε σε ένταση ακόμα και εκείνη των Red Hot Chili Peppers τον Ιούνιο του 2004, των Kings of Leon τον Ιούνιο του 2011, αλλά και της Taylor Swift τον Ιούνιο του 2024
LIFO NEWSROOM
Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Διεθνή / Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την «Ιστορική Σύνοδο Ειρήνης», με στόχο τον τερματισμό δεκαετιών πολέμου και την υπογραφή συμφωνίας που ανοίγει νέους διαδρόμους στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια