Το επιχειρηματικό «παραμύθι» είχε…λύκο

Το επιχειρηματικό «παραμύθι» είχε…λύκο Facebook Twitter
7

Μία ιδέα τριών πιτσιρικάδων, πολιτικών μηχανικών, που ξεκίνησε από ένα γκαράζ στο Μαρούσι, ήταν η αρχή μίας επιχειρηματικής ιστορίας, που μέχρι και πριν από λίγο καιρό, φάνταζε με παραμύθι. Πρωταγωνιστές ο Απόστολος Αποστολάκης, ο Κώστας και ο Συμεών Μαυροειδής. Ο τελευταίος συνελήφθη χθες στο Μαρούσι, ως πρόεδρος της ηλεκτρονικής αλυσίδας «e-shop» για οφειλές στο Δημόσιο συνολικού ύψους 9.959.583 ευρώ.

Η ιδέα ήταν απλή, όπως συμβαίνει άλλωστε στις περισσότερες περιπτώσεις. Πωλήσεις προϊόντων μέσω ίντερνετ. Το «e-shop.gr» ξεκίνησε το «ταξίδι» του το 1999, αρχικά με πωλήσεις βιβλίων και μέσα σε μία πενταετία έγινε κερδοφόρος και έφτασε στο απόγειό της το 2009, πραγματοποιώντας πωλήσεις 128.000.000 ευρώ!

Μάλιστα, το 2008, ο Συμεών Μαυροειδής και ο Απόστολος Αποστολάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της εταιρείας αντίστοιχα, παρέλαβαν το βραβείο Ανάπτυξης και Καινοτομίας, στα Βραβεία Κούρος από τα χέρια του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη!

Η απόφαση των ιδιοκτητών, ωστόσο, να επεκτείνουν την επιχείρησή τους, ανοίγοντας και φυσικά καταστήματα για την πώληση προϊόντων, φαίνεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις. Το λειτουργικό κόστος των καταστημάτων ήταν μεγάλο και η οικονομική κρίση που ακολούθησε, και ήταν δύσκολο να προβλεφθεί, οδήγησαν την εταιρεία να κάνει αίτηση για τον πτωχευτικό κώδικα. Προηγουμένως, οι ιδιοκτήτες είχαν έρθει σε επαφή με ξένους και Έλληνες επιχειρηματίες, σε μία προσπάθεια να πουλήσουν την επιχείρηση, χωρίς, ωστόσο, να τα καταφέρουν. Μέσα σε λίγους μόλις μήνες, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2011, έκλεισαν 16 καταστήματα «e-shop.gr» (σήμερα λειτουργούν 54) και «αποχώρησαν» 150 εργαζόμενοι. Από τη στιγμή που η εταιρεία έκανε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99, το τακτικό προσωπικό λάμβανε με καθυστερήσεις τους μισθούς, ενώ και οι πελάτες του καταστήματος παραλάμβαν τα προϊόντα σε πέντε με έξι ημέρες και όχι ανά δύο έως τρεις ημέρες, όπως γινόταν παλαιότερα.
 

Στην κύρια εκδίκαση για το άρθρο 99, που θα γίνει τον Μάρτιο, οι ιδιοκτήτες του «e-shop» θα ζητήσουν «κούρεμα» κατά 20% των υποχρεώσεων σε τράπεζες και προμηθευτές και θα παρουσιάσουν πλάνο ανασυγκρότησης, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία θα είναι βιώσιμη με τζίρο 60.000.000 ετησίως.

7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Νομίζω ότι διαβάζω μια απο τις εκατοντάδες χιλλιάδες ιστορίες συμπολιτών μας που τόλμησαν να επιχειρήσουν και την ήπιαν...Και εγω έχω (ακόμα...) ένα απο τα πιό "καταξιωμένα" αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ελλάδα, με πλήθος αναγνωρίσιμων μικρών και μεγάλων έργων και ιστορική διαδρομη και παρόλαυτα είμαι έτοιμος να το κλείσω ... Τσάμπα οι κόποι... Τελικά καλύτερα κασκαντέρ παρά επιχειρηματίας στην Ελλάδα...
Το λάθος που έκαναν τα παιδιά είναι ότι προσπάθησαν να κάνουν δουλειά στην Ελλάδα όπου η επιχειρηματικότητα θεωρείται σχεδόν ποινικο αδίκημα. Ο τίτλος του άρθρου από μόνος του δείχνει χαιρεκακία.
οχι, αγαπητε και το να κλεψεις την εφορια δεν ειναι λαθος επιλογη.. ειναι παρανομο.. αν το πιστευεις αυτο σου αξιζουν τζαμπα ουαν γουεη εισητηρια για σοβιετικη ενωση με μηχανη του χρονου..