Β. Κορέα: Μυστήριο ο θάνατος του Αμερικανού φοιτητή- Δεν υπέστη βασανιστήρια κατά την κράτησή του

Β. Κορέα: Μυστήριο ο θάνατος του Αμερικανού φοιτητή- Δεν υπέστη βασανιστήρια κατά την κράτησή του Facebook Twitter
3

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε σήμερα Παρασκευή πως ο θάνατος του Αμερικανού φοιτητή Ότο Γουόρμπιερ λίγο μετά την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα μυστήριο και απέρριψε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες ότι πέθανε λόγω βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης στη διάρκεια της κράτησής του.


Εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA πως ο Γουόρμπιερ ήταν «θύμα της πολιτικής της στρατηγικής υπομονής» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η κυβέρνηση του οποίου δεν είχε ζητήσει ποτέ την απελευθέρωσή του. «Το γεγονός πως ο Γουόρμπιερ πέθανε ξαφνικά, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ με κανονική κατάσταση των δεικτών της υγείας του είναι και για εμάς ένα μυστήριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος σύμφωνα με το KCNA.


Ο Γουόρμπιερ, 22 ετών, συνελήφθη στη Βόρεια Κορέα την οποία επισκεπτόταν ως τουρίστας. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα επειδή προσπάθησε να κλέψει μια αφίσα προπαγάνδας από το ξενοδοχείο όπου διέμενε, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας. Επαναπατρίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα με εγκεφαλική βλάβη, σε κωματώδη κατάσταση, και πέθανε τη Δευτέρα.

Γιατροί από τις ΗΠΑ που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα την περασμένη εβδομάδα για να τον φέρουν πίσω είχαν παραδεχθεί πως η Πιονγκγιάνγκ «του παρείχε ιατρική θεραπεία και τον επανέφερε στη ζωή όταν η καρδιά του σχεδόν σταμάτησε να χτυπά», δήλωσε ο μη κατονομαζόμενος εκπρόσωπος του υπουργείου. «Αν και ο Γουόρμπιερ ήταν εγκληματίας που διέπραξε μια εχθρική ενέργεια σε βάρος της DPRK [Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας], δεχθήκαμε τα επανειλημμένα αιτήματα της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ και, λαμβάνοντας υπόψη την κακή κατάσταση της υγείας του, τον στείλαμε στην πατρίδα του για ανθρωπιστικούς λόγους», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η ακριβής αιτία του θανάτου του Γουόρμπιερ παραμένει ασαφής. Αξιωματούχοι στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, όπου νοσηλεύθηκε μετά την επιστροφή του από τη Βόρεια Κορέα, αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες και η οικογένειά του ζήτησε από τον ανακριτή της κομητείας Χάμιλτον την Τρίτη να μην διενεργήσει νεκροψία.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM
Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM