Πέθανε στα 117 η Έμμα Μοράνο, η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο

Πέθανε στα 117 η Έμμα Μοράνο, η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο Facebook Twitter
EPA/ANTONINO DI MARCO
1

Η Ιταλίδα Έμμα Μοράνο, η οποία πιστεύεται ότι ήταν η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο και το τελευταίο εν ζωή άτομο που είχε γεννηθεί τον 19ο αιώνα, πέθανε σήμερα στην οικία της, στη Βερμπάνια της βόρειας Ιταλίας, σε ηλικία 117 ετών. 

Η Μοράνο γεννήθηκε την 29η Νοεμβρίου του 1899, τέσσερα χρόνια πριν οι αδερφοί Ράιτ πραγματοποιήσουν την πρώτη ιστορική πτήση. Στη ζωή της, είδε τρεις αιώνες, δύο παγκοσμίους πολέμους και περισσότερες από 90 ιταλικές κυβερνήσεις.

«Έζησε μια απίστευτη ζωή και εμείς θα την θυμόμαστε πάντα για τη δύναμή της να προχωρά προς τα εμπρός» δήλωσε ο δήμαρχος της Βερμπάνια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Agi.


Σύμφωνα με τη Gerontology Research Group (GRG), μια ομάδα αμερικανών ερευνητών που επικεντρώνουν το έργο τους στα ηλικιωμένα πρόσωπα, η γηραιότερη γυναίκα του κόσμου είναι πλέον η Τζαμαϊκανή Βάιολετ Μπράουν, που γεννήθηκε την 10η Μαρτίου του 1900. Όπως επισημαίνει το κέντρο ερευνών, η Έμμα Μοράνο, ήταν το τελευταίο πρόσωπο που ήταν γνωστό παγκοσμίως και είχε γεννηθεί πριν από το 1900.


Ο πρώτος άνδρας που αγάπησε σκοτώθηκε στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Παντρεύτηκε έναν άλλον άνδρα που όμως την κακοποιούσε και χώρισε λίγο πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε έναν γιο που όμως πέθανε σε ηλικία έξι μηνών. 

Πέθανε στα 117 η Έμμα Μοράνο, η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο Facebook Twitter
EPA/ANTONINO DI MARCO

Η Μοράνο εργάστηκε έως την ηλικία των 75 ετών σε κλωστοϋφαντουργίες. Υπήρξε μια πολύ ανεξάρτητη γυναίκα, έμεινε μόνη έως την ηλικία των 115 ετών, ακόμα και αν δεν έβγαινε πλέον από το μικρό διαμέρισμά της για τουλάχιστον μια εικοσαετία. Από το 2015 παρέμεινε κλινήρης και είχε ανάγκη από μια βοηθό νοσοκόμα για όλο το 24ωρο.

 

Ακολουθώντας τη συμβουλή που της έδωσε ένας γιατρός όταν ήταν 20 ετών, λόγω αναιμίας, έτρωγε για σχεδόν έναν αιώνα τρία αυγά την ημέρα, δύο ωμά και ένα βρασμένο, λίγο κρέας και πολύ λίγα φρούτα ή λαχανικά. Αυτή η δίαιτα που ακολούθησε, η οποία της χάρισε μακροζωία, συνάρπασε τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM
ΜΟΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΝΔΙΑ

Διεθνή / Η «πρωτεύουσα των απορριμμάτων»: Πώς η ανακύκλωση ρούχων σκοτώνει εργάτες στην Ινδία

Η πόλη Πανιπάτ της Ινδίας, γνωστή ως «πρωτεύουσα της ανακύκλωσης ρούχων», πληρώνει βαρύ τίμημα - Οι εργάτες πνίγονται σε χνούδι και τοξικά λύματα, ενώ οι μικροΐνες καταστρέφουν πνεύμονες και περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

Διεθνή / Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση σε απάντηση στο κάλεσμα του εθνικού και θρησκευτικού καθήκοντος, για να καθαρίσουμε τη Γάζα από παράνομους και συνεργάτες του Ισραήλ» ήταν το μήνυμα που έλαβαν μέλη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια