Ανεπιθύμητος ο Τραμπ στο βρετανικό κοινοβούλιο

Ανεπιθύμητος ο Τραμπ στο βρετανικό κοινοβούλιο Facebook Twitter
1

«Μια ομιλία ενός ξένου ηγέτη και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της Βρετανίας δεν είναι ένα αυτόματο δικαίωμα. Είναι μια τιμή που κατακτιέται», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου. Με την αιχμηρή αυτή δήλωση διατύπωσε την αντίθεση του σε οποιαδήποτε σχέδια να απευθύνει ομιλία ενώπιον της βουλής ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την επίσημη επίσκεψη του στην χώρα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα αυτό το χρόνο.


Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες έχουν υπογράψει ένα αίτημα που καλεί για ακύρωση της επίσκεψης του Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να μην έρθει σε δύσκολη θέση η βασίλισσα Ελισάβετ, αναγκάζοντας το βρετανικό κοινοβούλιο να συζητήσει το αίτημα στις 20 Φεβρουαρίου.


Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει υπεραμυνθεί της απόφασης της να καλέσει τον Τραμπ για επίσημη επίσκεψη στην χώρα, αλλά περισσότεροι από 150 βουλευτές έχουν υπογράψει ένα συμβολικό αίτημα που καλεί να μην δοθεί στον αμερικανό πρόεδρο η τιμή να απευθύνει λόγο στο Κοινοβούλιο.


Σε ερώτηση που κατέθεσε βουλευτής της αντιπολίτευσης, από το Εργατικό Κόμμα, σχετικά με την πιθανότητα ομιλίας του Τραμπ στο κοινοβούλιο, ο Μπέρκοου δήλωσε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες αυτές.


«Σε ό,τι αφορά αυτό τον χώρο (σ.σ.κοινοβούλιο), νοιώθω πολύ έντονα ότι η αντίθεση μας στον ρατσισμό και στον σεξισμό και η υποστήριξη μας στην ισότητα ενώπιον του νόμου και σε μια ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης χρίζουν μιας εξόχως σημαντικής εξέτασης», τόνισε ο Μπέρκοου, συγκεντρώνοντας τα χειροκροτήματα των βουλευτών. «Πριν από την επιβολή της απαγόρευσης εισόδου μεταναστών στις ΗΠΑ, ήμουν έντονα αντίθετος σε μια ομιλία του Τραμπ στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ. Μετά την επιβολή του μέτρου από τον πρόεδρο Τραμπ, αντιτίθεμαι εντονότερα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων.


Τα εκτελεστικά διατάγματα του Τραμπ για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ υπηκόων από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και πορείες χιλιάδων πολιτών στο Λονδίνο.


Ο Μπέρκοου –ως ένα από τα βασικά θεσμικά πρόσωπα, η έγκριση του οποίου απαιτείται για μια ομιλία ενώπιον του Κοινοβουλίου– σημείωσε πως θα ταχθεί ενάντια σε οποιαδήποτε πιθανότητα πρόσκλησης του Τραμπ να απευθύνει ομιλία σε οποιαδήποτε από τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα (Βουλή των Λόρδων και Βουλή των Κοινοτήτων) που φιλοξενούν τους ηγέτες ξένων κρατών κατά την διάρκεια επίσημων επισκέψεων.


Το 2011 ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που μίλησε και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα που συνεδριάζουν στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ, όπου έχουν επίσης φιλοξενηθεί ο Νέλσον Μαντέλα και ο Σαρλ ντε Γκωλ.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια