Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: Μην αγγίξετε διαφιλονικούμενα νησιά στο Αιγαίο

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: Μην αγγίξετε διαφιλονικούμενα νησιά στο Αιγαίο Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
2

Μια προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στην οποία και προειδοποιεί την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου.

Το συγκεκριμένο σχέδιο προανήγγειλε μέσα στην εβδομάδα ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, που σε επιστολή που διαβίβασε στη Βουλή ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατοίκηση μικρών νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο, με στόχο τα συνολικά 28 αυτά νησιά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους. 

Σύμφωνα με τον Σκάι, το τουρκικό ΥΠΕΞ επικαλούμενο στην ανακοίνωση το γεγονός πως ο κ. Σαντορινιός δεν κατονομάζει τα 28 μικρά νησιά όπου η Αθήνα σχεδιάζει έργα, ουσιαστικά επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική γκρίζων ζωνών και αμφισβήτησης της ελληνικότητας νησιών στο Αιγαίο, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί de facto συνθήκες που θα προκληθούν σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς» εξαιτίας της ελληνικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την κυριότητα ελληνικών νησίδων και βραχονησίδων, ενώ τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επίσης αμφισβητήσει επανειλημμένα τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία σε μεγάλο βαθμό ορίζει τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας. Παράλληλα, η Άγκυρα διατηρεί τη χαμηλή ένταση στις διμερείς σχέσεις με σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση στο «όχι» των αγροτών - «Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα»

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης σε αγρότες: «Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα»

Οι αγρότες απάντησαν «όχι» στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου - Αν τα αιτήματά τους δεν γίνουν πράξη δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε οποιονδήποτε διάλογο με την κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΦΡΑΠΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου κάλεσε την αστυνομία για τον Γιώργο Ξυλούρη - «Να ενημερωθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου»

Ο Γιώργος Ξυλούρης, γνωστός με το ψευδώνυμο «Φραπές», φέρεται να απείλησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια