Σόιμπλε: Γιατί μίλησα για Grexit

Σόιμπλε: Γιατί μίλησα για Grexit Facebook Twitter
SOOC
3

Εμφανώς ενοχλημένος με την κριτική που δέχεται για τη συμπεριφορά του έναντι της Ελλάδας παρουσιάστηκε στη  συνέντευξη Τύπου σήμερα μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Ο Σόιμπλε σχολίασε ότι η πρόταση του για πενταετές Grexit ήταν εις γνώση της Άνκελα Μέρκελ και επιχείρησε να εξηγήσει γιατί το έκανε:


«Δεν μπορούν λίγοι να κάνουν προτάσεις και να υφίστανται κατηγορίες για αυτές. Η Κομισιόν σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο έχει το μονοπώλιο για πρωτοβουλίες και αυτό είναι σωστό και πρόσφορο», είπε ενώ για τη σκληρή του στάση στις διαπραγματεύσεις τόνισε:
«Θα ήθελα με πολλή αγάπη να σας πω, δεν έκανα καμιά πρόταση που δεν ήταν προσυμφωνημένη στα πλαίσια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Προσπαθούμε να σκεφτούμε την ευθύνη μας για δύσκολα θέματα που τίθενται, φυσικά με θίγει αυτό και με αφορά και νομίζω ότι ακολουθούμε το σωστό δρόμο. Όλες αυτές οι αποφάσεις δεν ήταν εύκολες για μένα και οι τελικές αποφάσεις ήταν σαφές, εδώ και μήνες και χρόνια, ότι εκείνος που είναι καγκελάριος θα πρέπει να αποφασίζει και να βαραίνει σε αυτόν κάθε του απόφαση. Εδώ και χρόνια, από το 2010, έχουμε σπαταλήσει μεγάλη ποσότητα εμπιστοσύνη, δεν είναι μόνο φταίξιμο της παρούσας κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να το κάνει κανείς αυτό χωρίς να θίξει τη σοβαρότητα και την εμπιστοσύνης της Ευρώπης. Ως πολιτικά υπεύθυνος, όχι μόνο ως καγκελάριος, αλλά και ως πρόεδρος ενός μεγάλου κόμματος, πρέπει να πούμε ότι δεν έχει νόημα να αξιοποιούνται όλα αυτά για να γίνονται προσωπικές επιθέσεις».

Το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών δεν βοηθάει την Ελλάδα, είπε επίσης ο κ. Σόιμπλε, σχολιάζοντας εμμέσως τα όσα ακούστηκαν περί πραξικοπήματος.

Ο Γερμανός υπουργός παράμεινε πάντως σκληρός στις θέσεις του απέναντι στην Ελλάδα λέγοντας ότι προκειμένου να δοθεί το πρόγραμμα-γέφυρα η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει κινήσεις και να βρεί λύσεις. «Πρέπει να κάνουν προτάσεις εποικοδομητικές οι Έλληνες», επισήμανε, ενώ σχολίασε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος.

Από κάποιους οι δηλώσεις Σόιμπλε ερμηνεύονται ώς μία ακόμη προσπάθεια ταπείνωσης της ελληνικής κυβέρνησης, αναγκάζοντάς τη να μην πληρώσει μισθούς και συντάξεις του δημοσίου προκειμένου να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις και στις δόσεις των χρεών.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Στόχος η διασφάλιση του ιστορικού καθεστώτος και της νομικής προσωπικότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για θεσμική λύση
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά: Το Κάιρο αμφισβητεί ιδιοκτησία – Κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη

Πολιτική / Μονή Σινά: Στο Κάιρο ο Γεραπετρίτης - Η ελληνική στάση και οι διπλωματικές παγίδες

Στο Κάιρο κρίνεται το μέλλον της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά - Η Ελλάδα επιδιώκει σεβασμό των συμφωνιών με την Αίγυπτο για τη διατήρηση της ιδιοκτησίας και της θρησκευτικής φυσιογνωμίας της Μονής
LIFO NEWSROOM
Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Πολιτική / Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Μετά τα επεισόδια στο ΣΕΦ και την αναβολή του 3ου τελικού Παναθηναϊκού–Ολυμπιακού, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού προειδοποιεί για άμεση διακοπή του πρωταθλήματος σε περίπτωση επανάληψης βίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Θα συμφωνούσα σε όλα με τον Σόϊμπλε, αν μου απαντούσε σε μία μόνο ερώτηση, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΓΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΟΜΙΜΗ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; μόνο αυτή την απάντηση θέλω!