Βαθαίνει η κρίση με τις ψευδείς ειδήσεις στο Facebook

Βαθαίνει η κρίση με τις ψευδείς ειδήσεις στο Facebook Facebook Twitter
"Και ο Ζάκερμπεργκ γνωρίζει και αυτοί που ασχοληθήκαμε με αυτή την κρίση το γνωρίζουμε, ότι δηλαδή ψευδείς ειδήσεις διέτρεχαν την πλατφόρμα μας καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου", δήλωσε στο BuzzFeed πηγή, η οποία προφανώς εξακολουθεί να εργάζεται στον τεχνολογικό κολοσσό του Ζάκερμπεργκ.
1

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να υποβαθμίσει τον ρόλο που έπαιξε το Facebook στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, η συζήτηση για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω του κοινωνικού του δικτύου βαθαίνει και η συζήτηση αντί να κλείνει, ανοίγει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Buzzfeed κατά το προηγούμενο διάστημα δεκάδες αξιόπιστοι εργαζόμενοι στο δίκτυο είχαν δημιουργήσει μία ομάδα κρούσης ακριβώς για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα. Κάποιοι από αυτούς, και ύστερα από τις πιέσεις του προηγούμενου διαστήματος, έχουν αρχίσει να μιλούν στα Μέσα Ενημέρωσης για την κρίση που εμαίνετο στο κορυφαίο κοινωνικό δίκτυο. 

"Και ο Ζάκερμπεργκ γνωρίζει και αυτοί που ασχοληθήκαμε με αυτή την κρίση το γνωρίζουμε, ότι δηλαδή ψευδείς ειδήσεις διέτρεχαν την πλατφόρμα μας καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου", δήλωσε στο BuzzFeed πηγή, η οποία προφανώς εξακολουθεί να εργάζεται στον τεχνολογικό κολοσσό του Ζάκερμπεργκ.

Tο Facebook μπήκε στη διαδικασία να διαψεύσει πηγές που ισχυρίζονταν ότι, ναι μεν, δημιούργησε ένα εργαλείο, που θα βοηθούσε στην αποτροπή διασποράς ψευδών ειδήσεων, όμως αυτό διαφημίστηκε μόνο και μόνο για να καθησυχάσει όσους προεκλογικά επέμεναν περί λογοκρισίας των post που έβλεπαν να αναρτώνται στον τοίχο τους.

Για το συγκεκριμένο σχόλιο που είδε το φως της δημοσιότητας δεν υπήρξε καμία απάντηση ή έστω διευκρίνιση από τα κεντρικά του Facebook ούτε προς το δίκτυο που το δημοσίευσε, ούτε προς το BBC που επίσης ασχολήθηκε με το θέμα. Στο μεταξύ, μόλις τη Δευτέρα η Google ανακοίνωσε την απόφαση της να εξαιρεί από τους κανόνες της περί διαφήμισης sites, τα οποία διακινούν ψευδείς ειδήσεις. Με λίγα λόγια, ενημερωτικοί ιστότοποι και κοινωνικά δίκτυα που αναπαράγουν ή δημοσιεύουν ψευδείς ειδήσεις, δεν μπορούν να χαίρουν διαφημιστικών εσόδων, μέσω της γνωστής υπηρεσίας της Google. Λίγες ώρες αργότερα, το Facebook εξέδωσε μία παρόμοια ανακοίνωση - περιορισμό...

Βαθαίνει η κρίση με τις ψευδείς ειδήσεις στο Facebook Facebook Twitter
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να υποβαθμίσει τον ρόλο που έπαιξε το Facebook στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, η συζήτηση για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω του κοινωνικού του δικτύου βαθαίνει και η συζήτηση αντί να κλείνει, ανοίγει.

Ωστόσο, ακριβώς την προηγούμενη Δευτέρα το Facebook μπήκε στη διαδικασία να διαψεύσει πηγές που ισχυρίζονταν ότι, ναι μεν, δημιούργησε ένα εργαλείο, που θα βοηθούσε στην αποτροπή διασποράς ψευδών ειδήσεων, όμως αυτό διαφημίστηκε μόνο και μόνο για να καθησυχάσει όσους προεκλογικά επέμεναν περί λογοκρισίας των post που έβλεπαν να αναρτώνται στον τοίχο τους. Μόλις το Σάββατο το βράδυ, ο Ζάκερμπεργκ προχώρησε σε μία μακροσκελή απάντηση από την προσωπική του σελίδα στο Facebook προκειμένου να υπερασπιστεί την αξιοπιστία του δικτύου του, όμως, απ' ό,τι φαίνεται αυτό δεν θα είναι αρκετό. 

"Από το σύνολο του περιεχομένου που ανεβαίνει στο Facebook, το 99% αυτού του περιεχομένου που βλέπουν τα μάτια των χρηστών είναι αυθεντικό και αξιόπιστο. Μόνο ένα αμελητέο ποσοστό είναι ψευδές ή περίπτωση hoax. Όσα για τα hoaxes, αυτά δεν περιορίζονται μόνο σε κομματικά ή πολιτικά θέματα. Σε γενικές γραμμές, αυτό το ποσοστό (σ.σ.: το 1%, δηλαδή) των ψευδών ειδήσεων αποκλείεται να επηρέασαν το αποτέλεσμα των εκλογών προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση", έγραψε ο Ζάκερμπεργκ και μεταξύ άλλων σε αυτή την απάντηση.  

Όμως, ακριβώς αυτό το 1%, που ο ιδρυτής του Facebook φαίνεται ότι θεωρεί αμελητέο, είναι η βάση των περισσότερων συζητήσεων που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα αμφιβάλλοντας σοβαρά για την αξιοπιστία των ειδήσεων που "τρέχουν" στο feed του Facebook και φυσικά για την αντικειμενικότητα των ανθρώπων που τις "φιλτράρουν".

Και κάτι ακόμη, που επισημαίνεται με κάποια ελαφρά ειρωνεία από τεχνολογικά sites: καλός ο διαφημιστικός αποκλεισμός που ανακοίνωσε το Facebook, όμως, όπως τονίζεται, οι εκδότες και οι διασπορείς περιεχομένου που θησαύρισαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ -κυρίως με κείμενα εναντίον της Χίλαρι Κλίντον- δεν στηρίζονταν εκεί για να κάνουν τα κείμενα τους viral, αλλά -εν πολλοίς - στον αλγόριθμο του NewsFeed του Facebook, και φυσικά στις αλλαγές που ο ιδρυτής του κάνει εδώ και καιρό σ' αυτόν... 

Με στοιχεία από BuzzfeedNews, BBC, Qz.com

Τech & Science
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COLOSSAL BIOSCIENCES ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΥΓΑ

Τech & Science / Εταιρεία που θέλει να επαναφέρει το μαμούθ ανακοίνωσε ότι εκκόλαψε κοτόπουλα σε τεχνητά αυγά

Η εταιρεία μιλά για ένα νέο βήμα για τη «νεκρανάσταση» εξαφανισμένων ειδών, με στόχο η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πτηνών που θα μοιάζουν με το γιγαντιαίο moa της Νέας Ζηλανδίας
THE LIFO TEAM
Η Google θέλει να βάλει έναν AI βοηθό σε κάθε μικρή στιγμή της ημέρας σου

Τech & Science / Η Google θέλει να βάλει έναν AI βοηθό σε κάθε μικρή στιγμή της ημέρας σου

Στο Google I/O, η εταιρεία παρουσίασε το Gemini Spark, έναν AI βοηθό που θα οργανώνει email, σημειώσεις, αγορές και αναζητήσεις στο παρασκήνιο μαζί με νέα εργαλεία βίντεο και την επιστροφή των έξυπνων γυαλιών.
THE LIFO TEAM
You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Πολιτισμός / You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Ο σεναριογράφος του Ταξιτζή δοκίμασε μια ψηφιακή σύντροφο για να καταλάβει, όπως έγραψε, την αλληλεπίδραση ανδρών και γυναικών «μέσα στο matrix». Όταν όμως άρχισε να πιέζει τα όρια του προγράμματος, η AI φίλη του τον εγκατέλειψε.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Διεθνή / Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως τη νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Στην πρώτη μεγάλη εγκύκλιο της παποσύνης του, ο Λέων ΙΔ΄ βάζει την τεχνητή νοημοσύνη δίπλα στη Βιομηχανική Επανάσταση, ανοίγοντας τη συζήτηση για την εργασία, τον πόλεμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
Η AI ανέβηκε στο βήμα της αποφοίτησης και οι φοιτητές τη γιούχαραν

Τech & Science / Η AI ανέβηκε στο βήμα της αποφοίτησης και οι φοιτητές τη γιούχαραν

Σε τελετές αποφοίτησης στις ΗΠΑ, η λέξη AI προκάλεσε γιουχαΐσματα. Για αρκετούς νέους, η τεχνητή νοημοσύνη ακούγεται λιγότερο σαν υπόσχεση και περισσότερο σαν απειλή για τη δουλειά τους.
THE LIFO TEAM