Η Κατερίνα Στεφανίδη μιλά στο LIFO.gr για το πόσο θέλει το μετάλλιο, το ντόπινγκ και το ότι αισθάνεται πρώτα γυναίκα και μετά αθλήτρια

Η Κατερίνα Στεφανίδη μιλά στο LIFO.gr για το πόσο θέλει το μετάλλιο, το ντόπινγκ και το ότι αισθάνεται πρώτα γυναίκα και μετά αθλήτρια Facebook Twitter
Η Ελληνίδα επικοντίστρια δεν είναι απλώς ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ομάδας στίβου, αλλά μία από τις ελπίδες της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας για την κατάκτηση ενός μεταλλίου. (Warren Little/Getty Images)
2

ΑΠΌ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΡΙΔΑΚΗ

Η Κατερίνα Στεφανίδη μιλά στο LIFO.gr για το πόσο θέλει το μετάλλιο, το ντόπινγκ και το ότι αισθάνεται πρώτα γυναίκα και μετά αθλήτρια Facebook Twitter

Να υπερβεί το υψηλότερο εμπόδιο προκειμένου να κατακτήσει μια θέση στο βάθρο ευελπιστεί η Κατερίνα Στεφανίδη που ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη της στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.


Η επί σειρά ετών Ελληνίδα πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ μίλησε αποκλειστικά στο LIFO.gr και αποκάλυψε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της λίγο πριν από την αναμέτρηση της διεκδίκησης ενός χρυσού μεταλλίου την Τρίτη (Προκριματικά: Επί κοντώ): "Νιώθω πίστη και εμπιστοσύνη για τον εαυτό μου ότι θα κάνω το καλύτερο δυνατό – και μακάρι ένα μετάλλιο για την Ελλάδα. Το μόνο που μπορώ να κοντρολάρω είναι τι μπορώ να κάνω εγώ. Πιστεύω ότι αν εγώ κάνω αυτό που πρέπει τεχνικά, θα με φέρει κοντά στη φετινή μου επίδοση και ίσως και σε ρεκόρ κι ελπίζω ότι αυτό θα φέρει κάποιο μετάλλιο".

 

Aναφορικά με το επίπεδο ετοιμότητας της δηλώνει πως προπονήθηκε σκληρά: " Όλη αυτήν την περίοδο προπονούμαι σκληρά και προσπαθώ να διατηρούμαι υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση, ώστε να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Τα πράγματα στους αγώνες έχουν πάει πολύ καλά μέχρι τώρα και νομίζω ότι όλες οι αθλήτριες με υπολογίζουν σαν ένα από τα φαβορί".

 

Κανένα ρεκόρ δεν με εφησυχάζει, γιατί τα ρεκόρ είναι πάντα για να σπάνε! Η αποτυχία είναι η δεύτερη όψη του νομίσματος, η πιο «πικρή», που χρειάζεται όμως να τη βιώσεις για να δεις τα λάθη και τις αδυναμίες σου και να τα διορθώσεις.

Το «μικρόβιο» της άθλησης μπήκε από νωρίς στη ζωή της και μάλιστα από τους γονείς της, οι οποίοι και ασχολούνταν ενεργά με τον αθλητισμό. Ιδιαίτερα ο πατέρας της ο οποίος και ήταν όπως δηλώνει ο "μεγάλος ήρωας" της παιδικής της ηλικίας, έπαιξε σημαντικό ρόλο για την ενασχόλησή της με τον αθλητισμό. "Ο αθλητισμός ήρθε πολύ φυσικά στη ζωή μου στα 6 μου χρόνια μέσω του στίβου. Στα 10 μου χρόνια, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ όπου και επετράπη το άλμα επί κοντώ στις γυναίκες για πρώτη φορά, άρχισα να προπονούμαι στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Όταν αποφοίτησα από το λύκειο με δέχθηκαν με αθλητική υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια και εκεί είναι που συνέχισα το όνειρο του αθλητισμού. Παράλληλα σπούδασα Βιολογία και Ψυχολογία, με κατεύθυνση τη Νευροψυχολογία. Πλέον έχω αποφοιτήσει και κάνω το διδακτορικό μου στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, αν και φέτος κάνω ένα διάλειμμα από τη σχολή για να ασχοληθώ μόνο με τον αθλητισμό. Για εμένα, πρωταθλητισμός, καριέρα και μόρφωση μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά αν αγαπάς αυτό που κάνεις και έχεις πρόγραμμα".

 

Η Κατερίνα Στεφανίδη μιλά στο LIFO.gr για το πόσο θέλει το μετάλλιο, το ντόπινγκ και το ότι αισθάνεται πρώτα γυναίκα και μετά αθλήτρια Facebook Twitter

 

"Κανένα ρεκόρ δεν με εφησυχάζει"

Εφαλτήριο για νέες διακρίσεις αποτελεί η πρόσφατη επιτυχία της Ελληνίδας πρωταθλήτριας στην Ευρώπη: "Σε κάθε επιτυχία η χαρά μου είναι ανείπωτη και το πείσμα μου γίνεται ακόμα μεγαλύτερο ώστε να καταφέρω να ξεπεράσω τον ίδιο μου τον εαυτό. Κανένα ρεκόρ δεν με εφησυχάζει, γιατί τα ρεκόρ είναι πάντα για να σπάνε! Η αποτυχία είναι η δεύτερη όψη του νομίσματος, η πιο «πικρή», που χρειάζεται όμως να τη βιώσεις για να δεις τα λάθη και τις αδυναμίες σου και να τα διορθώσεις. Όπως έχω πει σημασία έχει να περνάς καλά και να το αγαπάς και τότε είναι πάντα πιο εύκολο να διαχειριστείς τις αποτυχίες".

"Αντίπαλος μου ο εαυτός μου"

Όπως και στα αγωνίσματα έτσι και στη ζωή η Κατερίνα Στεφανίδη θέτει τον πήχη ολοένα και πιο ψηλά. Μεταξύ άλλων μας αποκάλυψε τον κομβικό ρόλο του συντρόφου και προπονητή της στη ζωή και στην έως τώρα λαμπρή σταδιοδρομία της στον αθλητισμό: "Το βασικό συστατικό της επιτυχίας μου είναι ότι αθλούμαι για τον εαυτό μου και όχι μόνο για να ευχαριστήσω τον κόσμο. Πολύ σημαντικό ρόλο έχει παίξει ο σύζυγος και προπονητής μου, ο οποίος μου τονώνει συνεχώς την ψυχολογία και με έχει βοηθήσει να πιστέψω ακόμα περισσότερο στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου. Επίσης ο σύζυγος μου έχει καταφέρει να με κάνει να διασκεδάζω σε κάθε προπόνηση και αγώνα και αυτό νομίζω είναι μέρος της επιτυχίας μας φέτος. Αν είχα μόνο ένα ευχαριστώ θα το χάριζα στο σύζυγο και προπονητή μου που με στηρίζει σε κάθε μου βήμα. Όλες μου οι επιτυχίες είναι τόσο δικές μου όσο και δικές του".

"Με αντιμετωπίζουν σαν φαβορί"

Οι διαδοχικές ευρωπαϊκές επιτυχίες έχουν σημάνει συναγερμό στα αντίπαλα "στρατόπεδα". Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έχει αποκτήσει με το σπαθί της το προσωνύμιο του φαβορί και επιχειρεί μέσω των καθημερινών επίπονων προπονήσεων να διατηρηθεί σε top επίπεδο: "Τα πράγματα στους αγώνες έχουν πάει πολύ καλά μέχρι τώρα και νομίζω ότι όλες οι αθλήτριες με υπολογίζουν σαν ένα από τα φαβορί." αναφέρει. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι οι πρωταθλητές κοιμούνται και ξυπνούν με μια σκέψη: Να πετύχουν το στόχο τους. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική. Σύμφωνα με την Κατερίνα Στεφανίδη ένα over loading θα μπορούσε να αποφέρει την καταστροφή αντί της επιτυχίας: "Δεν σκεφτόμουν κάθε μέρα τους Ολυμπιακούς αγώνες. Αν ήταν έτσι τα πράγματα θα είχα τρελαθεί μέχρι τώρα. Συνεχίζω να το διασκεδάζω".

 

Η Κατερίνα Στεφανίδη μιλά στο LIFO.gr για το πόσο θέλει το μετάλλιο, το ντόπινγκ και το ότι αισθάνεται πρώτα γυναίκα και μετά αθλήτρια Facebook Twitter

 

"Λυπηρή κατάσταση στο Ρίο"

Ούσα μόνιμη κάτοικος των ΗΠΑ η Ελληνίδα πρωταθλήτρια γνωρίζει από πρώτο χέρι τα όσα διαδραματίζονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στη διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων Βραζιλία: "Η κατάσταση αυτή, όπως και στην υπόλοιπη Νοτιά Αμερική είναι λυπηρή, δυστυχώς. Υπερβολικά πλούσιοι και υπερβολικά φτωχοί άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μάλιστα. Σε επίπεδο διοργάνωσης, πιστεύω ότι θα δούμε την καλή πλευρά της πόλης, καθώς η πόλη είναι για την περίοδο αυτή «ντυμένη με τα καλά της», αλλά έχω συνείδηση της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί".

"Νίκησα τον φόβο μου"

Η 26χρονη πρωταθλήτρια αποκάλυψε ότι η ενασχόληση της με το επί κοντώ τη βοήθησε να ξεπεράσει την υψοφοβία: "Όταν είχα πάει την πρώτη φορά στο Ολυμπιακό στάδιο το 2000 και ο τότε εθνικός προπονητής μου είχε δώσει ένα κοντάρι και δοκίμασα να κρεμαστώ και να περάσω μέσα στο στρώμα. Από την πρώτη μέρα μου είχε πει ότι πιστεύει ότι έχω ταλέντο. Παρόλο που γενικά φοβάμαι τα μεγάλα ύψη, με το άλμα επί κοντώ νιώθω υπέροχα". Μεταξύ άλλων μας μίλησε και για το πώς αισθάνεται που θα υπερασπιστεί τη χώρα μας στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη: "Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μοναδική και κάθε φορά, όσες φορές και να έχεις συμμετάσχει είναι σαν πρώτη φορά. Οι συνθήκες είναι σαφώς πιο δύσκολες από άλλους αγώνες καθώς και ο συναγωνισμός αλλά η εμπειρία είναι φοβερή".

Η Κατερίνα Στεφανίδη μιλά στο LIFO.gr για το πόσο θέλει το μετάλλιο, το ντόπινγκ και το ότι αισθάνεται πρώτα γυναίκα και μετά αθλήτρια Facebook Twitter

"Να αλλάξει η νοοτροπία γύρω από το ντόπινγκ"

Η Στεφανίδη δε δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τα κρούσματα ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς αγώνες: "Ο στίβος έχει χάσει πολλούς χορηγούς (προσωπικούς και χορηγούς αγώνων) φέτος με όλα αυτά που γίνονται με την Ρωσία. Δυστυχώς τα media δεν μεταφέρουν την πραγματικότητα (ίσως γιατί δεν την γνωρίζουν) και ο κόσμος νομίζει ότι η Ρωσία έχει αποβληθεί επειδή πιάστηκαν 5-10 αθλητές θετικοί. Τα πράγματα δεν είναι έτσι και ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η Ρωσία είχε δημιουργήσει παράλληλο εργαστήριο, «χανόντουσαν» δείγματα και αθλητές πλήρωναν υπεύθυνους πολλά λεφτά να μην αποκαλύψουν ότι βρέθηκαν θετικοί σε κάποια ουσία. Η κυβέρνηση τους είχε οργανωμένο σύστημα ντόπινγκ. Τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από ότι νομίζει ο κόσμος. Πρέπει να υπάρξει κάποια αλλαγή στο άθλημα που θα προστατέψει τους καθαρούς αθλητές και αυτή είναι μια αρχή. Πρέπει να αλλάξει όλη η νοοτροπία γύρω από το ντόπινγκ".

"Η ντόπα κάνει τις γυναίκες να μοιάζουν με άντρες"

Πρώτα γυναίκα και μετά αθλήτρια αισθάνεται αλλά και επιδιώκει να δείχνει η Κατερίνα Στεφανίδου: "Η εικόνα που έχει κάθε γυναίκα για το σώμα της και πώς θέλει να είναι είναι καθαρά δική της υπόθεση και σημασία έχει να νιώθει εκείνη καλά. Παρόλα αυτά θα πρέπει να τονίσω ότι το γυναικείο σώμα μιας καθαρής αθλήτριας μπορεί να φτάσει μέχρι ενός σημείου. Σαφώς όταν βλέπουμε γυναίκες να μοιάζουν με άντρες δεν είναι φυσικό αποτέλεσμα προπόνησης. Για εμένα είχε πάντα πολύ σημασία να μοιάζω πρώτα με γυναίκα και μετά με αθλήτρια. Μέχρι στιγμής δεν θεωρώ ότι έχω κάνει κάποια θυσία που δεν άξιζε τον κόπο. Για μένα το να αθλούμαι στο άλμα επί κοντώ είναι μια τόσο φυσική διαδικασία που δεν μου κάνει αίσθηση. Άλλωστε και τις σπουδές μου έχω κάνει και τις συνεχίζω και την κοινωνική μου ζωή έχω διατηρήσει. Για μένα δεν υπάρχουν θυσίες αλλά επιλογές".

"Ομαδικά για να πάμε μπροστά"

Αν και κατοικεί μόνιμα στις ΗΠΑ η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν δίστασε να εκφράσει τις απόψεις της για την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό στίβο: "Αυτή τη στιγμή προπονούμαι στην Αμερική, όπου και μένω μόνιμα και οι συνθήκες προπόνησης είναι πολύ καλές. Παρόλα αυτά οι συνθήκες είναι πολύ καλές γιατί στο στάδιο που προπονούμαστε, πληρώνουμε με τη μέρα. Όπως καταλαβαίνετε, όταν οι αθλητές πληρώνουν για να μπουν στο στάδιο το διατηρούν και πολύ καλύτερο οι ίδιοι και υπάρχει διοίκηση που το συντηρεί κάθε μέρα. Στην Ελλάδα είναι σίγουρα δύσκολα τα πράγματα αλλά η πολιτεία βοηθάει όσο μπορεί για τις συνθήκες που έχουμε αυτήν τη στιγμή. Όπως έχω ξαναπεί δεν μπορεί η πολιτεία να έχει 100 ευρώ και ο κάθε αθλητής και προπονητής να θέλει και τα 100 για τον εαυτό του. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι τις συνθήκες και την πραγματικότητα και να βρούμε λύσεις ομαδικά για να πάμε μπροστά".

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ