Πτώχευση κήρυξε η Ηλεκτρονική Αθηνών - Κλειστά από αύριο 45 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα

Πτώχευση κήρυξε η Ηλεκτρονική Αθηνών - Κλειστά από αύριο 45 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα Facebook Twitter
35

Στην πτώχευση οδηγήθηκε τελικά μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, η «Ηλεκτρονική Αθηνών».

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ' αριθμόν 267/13-4-2016 απόφασή του κήρυξε την εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης και από αύριο τα 45 καταστήματα της αλυσίδας θα είναι κλειστά.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας συγκαλεί τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοσίας της Ηλεκτρονικής Αθηνών ΑΕΕ, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος αφενός μεν, για να διευκρινιστεί η πρόθεση της εργοδοσίας για το μέλλον της επιχείρησης αφετέρου δε, για να προστατευτούν στο ακέραιο τα συμφέροντα των εργαζομένων.


Η συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14/04/2016 και ώρα 11:00 π.μ. στον 4ο όροφο του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες και το ρεπορτάζ στην εφημερίδα Καθημερινή, η εταιρεία απασχολούσε περίπου 450 υπαλλήλους οι οποίοι πλέον είναι άνεργοι ενώ οι οφειλές αφορούν σε προμηθευτές, τράπεζες και ιδιοκτήτες ακινήτων στα οποία στεγάζονται τα καταστήματά. Ωστόσο στο ίδιο ρεπορτάζ και στο euro2day.gr, αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί για τις 15 πρώτες μέρες του Απριλίου, το δώρο Πάσχα και την αναλογία του επιδόματος αδείας.

Στην ανακοίνωση της εταιρείας επιρρίπτονται ευθύνες στα capital controls, την πορεία της οικονομίας και την αποδυνάμωση της αγοράς.

Η πλήρης ανακοίνωση που εξέδωσε η «Ηλεκτρονική Αθηνών».

 

 «Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής από αύριο, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά».

35

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM

σχόλια

15 σχόλια
Οι 450 άνεργοι της Ηλεκτρονικής μπορούν να γίνουν επιχειρηματίες στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Η αγορά δίνει ευκαιρίες σε όλους, γιατί είναι γενναιόδωρη.Άλλωστε, η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Μια απόλυση σε βγάζει από τον βάλτο της σταθερής εργασίας και σου ανοίγει χιλιάδες δρόμους στη ζωή.
Eπιχειρήσεις στην Ελλάδα κλείνουν από το 2010.Και τότε ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.Καλό θα ήταν λοιπόν να στρέφουμε τα βέλη μας εκεί που πρέπει.Για παράδειγμα ως επιχειρηματίας στο χώρο των γραφικών τεχνών αυτό που γνωρίζω μετά απόλυτης βεβαιότητας είναι ότι τουλάχιστον από το 2008,και ακριβώς λόγω της υπερβολικής απο τότε υπερφορολόγησης πολλές τυπογραφικές μονάδες είτε βάρεσαν κανόνι, είτε μετακόμισαν στη Βουλγαρία,ενώ και οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι προτιμούσαν από τότε να τυπώνουν τα βιβλία τους στο εξωτερικό γιατί τους έρχονταν πιο φθηνά από το να τα τυπώσουν σε ένα τυπογραφείο στην Αθήνα(λόγω κόστους χαρτιού).Αν θα μπορούσα λοιπόν να καταλήξω κάπου θα ήταν πως ανεξαρτήτως κομμάτων (τα οποία δεν αρνούμαι ότι έχουν μεγάλες ευθύνες) η αγορά παγκοσμίως διέπεται απο κανόνες και νόρμες από τους οποίους δεν τη γλυτώνει κανένας.Όσο οι εθνικές οικονομίες πάνε έστω και συμβατικά καλά οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια.Στην αντίθετη περίπτωση η μπάλα θα τους πάρει ΟΛΟΥΣ ξεκινώντας από τούς οικονομικά ασθενέστερους και συνεχίζοντας στους πιο οικονομκά εύρωστους.Και αυτό είναι κάτι που το βιώνουμε έντονα στην περίπτωση της Ελλάδας.
Διαβάζοντας σχετικές ειδήσεις τις τελευταίες τριετίας ίσως κάτι τέτοιο να ήταν προβλέψιμο για την ηλεκτρονική Αθηνών και για άλλες εταιρίες. Τα capital controls είναι απλώς "το κερασάκι στην τούρτα". Δεν κάνει την είδηση όμως λιγότερο ανησυχητική. Το ανησυχητικότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να προστατεύει δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. (Λέω κάτι τέτοιο έχοντας στενούς συγγενείς τόσο δημοσίους υπαλλήλους όσο και συνταξιούχους.) Και φυσικά να συνεχίζει να διορίζει "δικούς της". Δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται τη ζημιά που κάνει στην κοινωνία η συνέχεια μιας τέτοιας πολιτικής. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η αβεβαιότητα μιας θέσης στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να συνεπάγεται με καλές αποδοχές. Ή αντίθετα η ίδια θέση στο δημόσιο τομέα που παρέχει σιγουριά να πληρώνεται χαμηλότερα από ότι στον ιδιωτικό τομέα. Μόνο αν το αποδεχτούμε αυτό ως κοινωνία θα μπορέσει να επέλθει η περιβόητη "ανάπτυξη".
Την αντιλαμβάνεται τη ζημιά. Δεν την ενδιαφέρει. Έχει ορίζοντα μηνών στο μυαλό της, για τις καρέκλες και μόνο. Όπως και οι προηγούμενες.
Ήθελα να ξερα όσοι πάτησαν το όχι στο αρχικό σχόλιο αν ψωνισαν ποτε απο ηλεκτρονική. Εαν τα τελευταία χρόνια την προτίμησαν έναντι του media markt (Γερμανοί) και Κοτσωβολος dixons (Άγγλοι) , όπως και κάποιων εκ των δεκάδων σκρουτζομαγαζων με τριγωνικές πωλήσεις μεσω Κινας, αν απαρνήθηκαν ποτε το αγαπημένο τους eBay η το amazon. Ξέρω σας χαλα τη σουπα για αντισυριζαικο αμόκ το σχολιο , αλλα απλα ΕΤΣΙ ειναι. Εγώ κι εσυ ως καταναλωτές κλείσαμε την Ηλεκτρονική. Ειναι ο καπιταλισμός, χΑζουλη!
Πάντως τα 'ναι' και τα 'οχι' στα σχόλια σας φαίνεται να σας ενδιαφέρουν πάρα πολύ, ειδικά τα 'ναι'. Δεχτείτε την κριτική, άδικη και δίκαια και μη χολοσκάτε τόσο.
Δεν τα λες και πολύ καλά. Ούτε εγώ, ούτε εσύ κλείσαμε την Ηλεκτρονική. Η Ηλεκτρονική έκλεισε τον εαυτό της, μέσα σε ένα εχθρικότατο επιχειρηματικό/οικονομικό κλίμα. Και ούτε στον Κωτσόβολο και τα Media Markt θα δεις κόσμο, ώστε να πεις ότι άρπαξαν την πελατεία της. Συνέχεια 1-2 ταμεία λειτουργούν με ουρά 2-3 πελάτες το καθένα max. Για την ακρίβεια αναρωτιέμαι πως επιβιώνουν ακόμα με τόσο πεσμένη κίνηση. Ίσως αυτά βέβαια να μην έχουν υποχρέωση να ΠΡΟΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ στους προμηθευτές τους (ο νοών νοείτω). Μπαϊ δε γουέη όχι, το να διαλέγεις την πιο συμφέρουσα αγορά δεν είναι "καπιταλισμός". Είναι "αγορά" και υφίσταται από τότε που ο έκανε βόλτες ο Πλάτωνας και ο Περικλής σε αυτήν την χώρα.
Δεν μας χαλάς καμια σούπα αγαπητέ. Άλλωστε δεν είναι κακό να μην γνωρίζεις οικονομικά, κακό είναι που σε 5 γραμμές προσπαθείς να δώσεις την αιτια του κανονιού της ηλεκτρονικής.Όλα αυτά που λες περί ανταγωνισμού , καλυτερων τιμών, θα μπορούσαν να συζητηθούν σε κάποιο πλαίσιο, και πράγματι ίσως η ηλεκτρονική να αποδεικνυόταν ότι υστερούσε σε διαφορους τομείς έναντι άλλων παραμφερών καταστημάτων, εξού και η πτώση τζίρου. Όμως, αυτό που δεν μπορείς με τίποτα να δεις εσύ και πολύ μεγάλο μέρος των ημιμαθών που παίρνουν θέση χαλαρά λες και είμαστε στο προαύλιο του σχολειου και διαλέγουμε τερματοφύλακα, είναι ότι capital controls έχουμε μονο εμείς και η Βενεζουέλα(η ισλανδία έχει απλά κάποιους μικρότερους περιορισμούς). Σε τέτοιες συνθήκες λοιπόν διαλυμένης οικονομίας, ακραίου κρατισμού, , διαφθοράς και απίστευτα λάθος χειρισμών σε όλα τα επίπεδα, με εμπιστοσύνη στην οικονομία γύρω στο επίπεδο αγγλικών του τσίπρα, δεν μπορείς αγαπητέ να προβάλεις τους μηχανισμούς του καπιταλισμού να αυτορρυθμίζεται μέσω του ανταγωνισμού. Όταν θα αποκτήσουμε μια καθαρά καπιταλιστική οικονομία, χωρίς τους "καρανικες" και την ΕΡΤ, έλα να δούμε τα τότε κανόνια, και σε ποσο χρόνο θα απορροφούνταν οι υπάλληλοι τέτοιων εταιριών από τον ανταγωνισμό.
Στις υπόλοιπες χώρες που τις έχετε και σαν υπόδειγμα ανεργία δεν υπάρχει; Επιχειρήσεις δεν κλείνουν; Διαφθορά; Τελικά ρε παιδιά πείτε μας κι εμάς αυτός ο καπιταλισμός που πέτυχε όπου εφαρμόστηκε ;The tables have turned.
Φυσικά η εταιρία επηρεαστηκε απο τα cc και την πτώση της κατανάλωσης, όπως όλοι. Όμως δεν ξεπούλησε στα cc οπως όλοι; Ως γνωστόν εγινε παρτυ το καλοκαίρι εν μεσω πανικού για πτώχευση σε τέτοιο τύπου μαγαζιά..Φοβάμαι οτι η εταιρεία εντεχνως προσπαθεί να αποκρύψει τα εξής: οτι προ πολλου πήγαινε για φούντο. Διοτι:-την έφαγε ο ανταγωνισμός σε προσφορές, σε εξυπηρέτηση, σε διευκολύνσεις στους πελάτες-είχε παρανοιχτει, χαρακτηριστικότερο fail το άνοιγμα στη ΣΕΡΒΙΑ που απέτυχε παταγωδώς Ένα απλό googling αρκεί για να δει κάποιος πως ο ανταγωνισμός της Ηλεκτρονικής πάει "τρένο" και δεν καταλαβαίνει απο cc και συγκυρίες. Οποτε κάτι άλλο έφταιξε...Όπως και να έχει , για τους εργαζομενους, λύση ειναι η απορρόφηση έστω μέρους του δικτύου απο ανταγωνιστές και απασχόληση των περισσοτερων εκεί..
Στην Ελλαδα της κρισης ο ιδιωτικός τομέας κλήθηκε να πεθάνει για να διατηρήσει το πολιτικό σύστημα ανέπαφα το αδηφάγο ελληνικό δημόσιο και τις στρατιές των συνταξιούχων...
Επειδη παρατηρω στα σχολια ενα ιδιαιτερο ενδιαφερον στα capital controls και πως σε αυτα οφειλεται η πτωχευση,να ρωτησω:εδω δεν ισχυουν οι περιφημοι κανονες της ελεθευρης αγορας που τοσο εκθειαζετε?Η Ηλεκτρονικη δεν λειτουργουσε τοσα χρονια σε καπιταλιστικο/φιλελευθερο περιβαλλον?Οι μονοι που θα την πληρωσουν ουσιαστικα την χρεωκοπια δεν ειναι οι εργαζομενοι και οσοι εχουν ''λαμβανειν'' απο την εταιρια?Αρα δεν λειτουργουν ολα ρολοι εντελει?
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά. Το κράτος είναι πρακτικά συναίτερος, είτε με την μορφή ενός απίστευτου βαθμού γραφειοκρατικής παράνοιας, είτε με την παράλογη και διαρκώς μεταβαλλόμενη φορολογία.
ihateuall Μια οικονομία στην οποία ισχύουν capital controls δεν είναι είναι ελεύθερη οικονομία. Άρα η απάντηση είναι πως όχι, στην περίπτωση της Ηλεκτρονικής δεν ισχύουν "οι περιφημοι κανονες της ελεθευρης αγορας που τοσο εκθειαζετε".
Η Η.Αθηνών κλείνει λόγω των επιπτώσεων των capital controls που μας φόρεσε το Κομμουνισταριό, μαζί με την υπερφορολόγηση κερδών και διανομής κερδών, και ο άλλος γράφει για τον καπιταλισμό και την ελεύθερη αγορά. Τι σκατά πίνετε εκεί στο Κόμμα ρε παιδιά;
Όλες οι άλλες επιχειρήσεις που έκλειναν προ capital controls να φανταστώ κλείσανε για κάποιον άλλον μαγικό λόγο πέραν του ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς. Ακόμα και λόγω capital controls να έκλεισε αυτό δείχνει πως η επιχείρηση δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό από άλλες επιχειρήσεις που κατάφεραν να μείνουν ανταγωνιστικότερες σε σύγκριση με την Η.Α.. Εκτός και αν θέλετε το κράτος να αναλαμβάνει να ξελασπώνει την εκάστοτε επιχείρηση που αντιμετωπίζει προβλημα(που αυτό γίνεται συνήθως ). Αλλά αυτά δεν είναι φιλελεύθερα πράγματα. Ε; Είτε συντηρητική(ιδιωτικοποιήσεις κλπ) είτε επεκτατική(κρατικοποιήσεις κλπ)πολιτική από την στιγμή που η οικονομία κινείται με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση μέγιστου ποσοστού κέρδους καπιταλισμό έχεις. Λουστειτε τον και μην μας τον εξωραΐζετε.
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/13012604_1170757646269130_7066537712092462381_n.jpg?oh=58a4285d8804d0631c5afebe54a818c2&oe=57BFF7ADΚΑΛΕ ΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!!1!ΔΓΙΑΔΟΣΤΕ!
«Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας. Πηγή: www.lifo.grΜα εγώ διάβασα πως τα Capital Controls λειτούργησαν θετικά! Βέβαια διάβασα πως ηταν και coup! Βέβαια διάβασα πως οι και τουρίστες τα έχουν κιόλας ξεχάσει! Διάβασα επίσης πως τα επέβαλαν οι κακοί ξένοι!Διάβασα πως ήταν για μια εβδομάδα μόνο!Που τα διάβασα; Στα έγκριτα κυβερνητικά Μέσα!