Τα Wikileaks δημοσιεύουν το χάρτη των Panama Papers - Tα στοιχεία για Ελλάδα και Κύπρο

Τα Wikileaks δημοσιεύουν το χάρτη των Panama Papers - Tα στοιχεία για Ελλάδα και Κύπρο Facebook Twitter
2

Σύμφωνα με τα στοιχεία 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες, άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα (όπως ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ή της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Ζι Τζινπίνγκ, Άραβες εμίρηδες κλπ), πάνω από 15,600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank. Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα Panama Papers.

Στη δίνη των αποκαλύψεων για τις δραστηριότητες της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, βρίσκεται και η Κύπρος όπως μεταδίδει σήμερα ο Φιλελεύθερος.

Σύμφωνα με έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας υπήρξαν διαδρομές χρημάτων από υπεράκτιες εταιρείες και από το νησί. Στα 11,5 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα, στα οποία αναγράφονται τα ονόματα εκατοντάδων ανθρώπων, με καταθέσεις σε offshore εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Αρχεία, υπάρχουν εταιρείες που συνδέονται με προέδρους και πρωθυπουργούς κρατών καθώς και με γνωστά ονόματα της πολιτικής, οικονομικής αλλά και αθλητικής ζωής. Στοιχείο πρώτο της εμπλοκής της Κύπρου στο σκάνδαλο «Panama Papers» αποτελεί το γεγονός ότι η δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca διατηρεί γραφεία και στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό. Σύμφωνα με τα έγγραφα της Mossack Fonseca, η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες που χρησιμοποιεί η δικηγορική εταιρεία ως φορολογικό παράδεισο. 

Mέχρι τώρα είναι γνωστό πως εμπλέκονται πάνω από 200 χώρες και περιοχές στο δαιδαλώδες μονοπάτι των offshore, αλλά η πλήρης λίστα με όλα τα ονόματα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σε περίπου ένα μήνα.

 

Τα Wikileaks δημοσίευσαν έναν διαδραστικό χάρτη που δείχνει αναλυτικά το δίκτυο των εμπλεκόμενων χωρών. Σε αυτό υπάρχουν δεδομένα για 223 εταιρείες στην Ελλάδα και 3636 εταιρείες στην Κύπρο. Ωστόσο δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες για τα στοιχεία αυτά.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Διεθνή / ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Στο βίντεο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο φαίνεται η 26χρονη Σίντνεϊ Τόμας  να προσπαθεί να «κρατήσει» το φορτηγό στον δρόμο και τελικά να ουρλιάζει όταν το όχημα κρεμάστηκε στο κενό
NEWSROOM
Πούτιν: «Η κατάληψη του Χάρκοβο δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Διεθνή / Αινιγματικός Πούτιν: «Η κατάληψη του Χαρκόβου δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Το Χάρκοβο δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες - Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα επιδιώκει να διευρύνει τη γραμμή του μετώπου προκειμένου να εξαντλήσει περαιτέρω την ουκρανική άμυνα
NEWSROOM
Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλήθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Διεθνή / Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλίθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Ο Βρετανός μονάρχης παρακολούθησε παράσταση προς τιμήν του μαέστρου που διηύθυνε την ορχήστρα στη στέψη του - Η λακωνική απάντηση όταν ρωτήθηκε για την υγεία του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ