Γιατί ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή να πάτε στη Βενετία.

Γιατί ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή να πάτε στη Βενετία. Facebook Twitter
Η Βενετία τον χειμώνα
1

Τους κρύους μήνες, όταν φεύγουν οι τουρίστες, οι Βενετσιάνοι με τα γούνινα παλτά και τα καπέλα ανακτούν τις πλατείες, τις εκκλησίες και τα καλά τραπέζια στο ισόγειο του Harry's Bar, γράφει η Vogue. Η ομίχλη καλύπτει τα νησιά και οι κάτοικοι γυρίζουν από τα μαγαζιά κουβαλώντας κάστανα ή αχλάδια και σταματούν για να χαζέψουν τους γονδολιέρηδες που οδηγούν τα στενά τους βαρκάκια μέσα στην πάχνη. Η πόλη είναι χαλαρή. Τα σκοτεινά δρομάκια ανήκουν ξανά στους ντόπιους και τους σκύλους τους, και βρίσκονται έτη φωτός μακρυά από την φωτεινή κλαγγή του Ιουλίου.

  Ο χειμώνας είναι η πιο ρομαντική περίοδος στην Βενετία και οι πολιτισμένοι ταξιδιώτες επωφελούνται των χαμηλότερων τιμών και επιλέγουν να την επισκεφθούν τότε.

 

 Οι πτήσεις προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Μάρκο Πόλο από οπού μπορεί κάποιος να πάρει το θαλάσσιο λεωφορείο για την πόλη ή να επιλέξει την μικρή πολυτέλεια του θαλάσσιου ταξί που θα σας αφήσει όσο πιο κοντά στο ξενοδοχείο σας επιτρέπουν τα κανάλια. Για μια πιο ανέμελη άφιξη, ιδίως αν ταξιδεύετε για πρώτη φορά στην Βενετία, υπάρχουν εταιρίες όπως η Moveolux ή η Venice Water Taxis που μπορούν να κανονίσουν τις μεταφορές σας εκ των προτέρων. Θα σας συναντήσει ένας εκπρόσωπος τους στο αεροδρόμιο, θα σας πάει στις αποβάθρες και με ιδιωτικό σκάφος θα σας μεταφέρει στον προορισμό σας. Αυτές οι υπηρεσίες προσφέρουν και μεγαλύτερη βοήθεια με τις αποσκευές σας αν το ξενοδοχείο σας δεν είναι άμεσα προσβάσιμο από τα κανάλια, σημαντική λεπτομέρεια αν σκοπεύετε να αγοράσετε και κανένα κιβώτιο με prosecco για το σπίτι.

Γιατί ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή να πάτε στη Βενετία. Facebook Twitter
Scuola Grande di San Rocco

Από τα κομψά ξενοδοχεία της πόλης μόνο το πολύβουο Cipriani μένει κλειστό μέχρι την άνοιξη. Το Gritti Palace, με τον αρχοντικό τους αέρα είναι μια κομψή επιλογή για τσάι ή απεριτίφ.  Στο Bar Longhi Παρασκευή και Σάββατο έχει live μουσική και σερβίρουν ακαταμάχητο Puccini (αφρίζων οίνος με φρέσκο χυμό μανταρίνι) και snacks όπως ζαμπόν Πάρμας, πράσινες ελιές και μπατόν σαλέ για να σας κρατήσουν μέχρι το δείπνο. Το Aman Venice στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό palazzo του 6ου αιώνα που βλέπει στο Μεγάλο Κανάλι, την πιο εντυπωσιακή υδάτινη οδό της Βενετίας. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου σας σερβίρει σε πανέμορφες τραπεζαρίες εποχής, προσφέρει απολαυστικά ιταλικά πιάτα (σούπα ribollita, risotto με κρόκο) μαζί με διεθνή πιάτα (club sandwich και hamburger). Ακόμα κι αν δεν διανυκτερεύετε εκεί το γεύμα με θέα το κανάλι και μετά το περίφημο μασάζ ποδιών στο Aman Spa είναι δώρο θεού έπειτα από μερικές ημέρες σε μια πόλη μόνο για πεζούς.

Γιατί ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή να πάτε στη Βενετία. Facebook Twitter
Ristorante Quadri

Η καλύτερη ευκαιρία για να απολαύσετε με ησυχία την βυζαντινού ρυθμού Βασιλική του Αγίου Μάρκου είναι όταν ανοίγει στις 09:45. Στη συνέχεια διασχίστε την Piazza San Marco για μια ζεστή σοκολάτα και μπισκότα zaletti στο Caffè Florian. Το καλοκαίρι οι επισκέπτες  υπομένουν για ώρες στην ουρά για μια θέση στου Florian που σερβίρει καφέ από τον 8ο αιώνα, αλλά τον χειμώνα μπορείτε απλά να καθίσετε σε ένα μαρμάρινο τραπέζι δίπλα στα παράθυρα. Ακριβώς απέναντι στην πλατεία βρίσκεται το Ristorante Quadri, ένα από τα γνωστότερα εστιατόρια της Βενετίας. Κάντε μια κράτηση κι επιστρέψτε το βράδυ στην ζεστή αίθουσα του, με τα κόκκινα δαμασκηνά υφάσματα και γεμάτο ζευγάρια που εορτάζουν κάποια περίσταση. Η κουζίνα που διαθέτει αστέρια Michelin ετοιμάζει εκλεπτυσμένα Ιταλικά πιάτα με ιδιαίτερα ευφάνταστους συνδυασμούς κρασιών.

 

Γιατί ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή να πάτε στη Βενετία. Facebook Twitter
Libreria Acqua Alta

Παρότι καλό είναι κάποια πράγματα να τα κλείσετε από πριν, όπως το τραπέζι στο Harry's Bar, η Βενετία θα σας ανταμείψει περισσότερο αν περάσετε τις ημέρες σας εκεί εξερευνώντας την περιπλανώμενοι. Χωθείτε σε κάποιες από τις αμέτρητες εκκλησίες και τους χώρους προσευχής όπως η Scuola Grande di San Rocco, με έναν συγκλονιστικό επάνω όροφο με σκηνές από την Νέα και Καινή Διαθήκη δια χειρός Tintoretto, και την πιο ταπεινή αλλά εξίσου εντυπωσιακή Scuola di San Giorgio degli Schiavoni, που διαθέτει πίνακες του Vittore Carpaccio. Αναζητήστε επίσης την Libreria Acqua Alta, ένα ετοιμόρροπο βιβλιοπωλείο δίπλα σε κανάλι που αποθηκεύει κάποια από τα βιβλία του σε βάρκες και μπανιέρες (για καλύτερη προστασία από την παλίρροια). Κι όταν πεινάσετε σταματήστε σε οποιοδήποτε bàcaro (ταβέρνες που σερβίρουν μεζέδες ή στα ιταλικά cicchetti) σας γεμίζει το μάτι για ένα ποτήρι spritz κι ένα ψωμάκι με μορταδέλα. Και συνεχίστε την βόλτα σας, απολαμβάνοντας το σπάνιο θέαμα της ήσυχης Βενετίας.

 

Γιατί ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή να πάτε στη Βενετία. Facebook Twitter
Scuola di San Giorgio degli Schiavoni

 

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια