Τα παιδιά της κρίσης

Τα παιδιά της κρίσης Facebook Twitter
5

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Τα παιδιά της κρίσης Facebook Twitter

Και μία μόνο μονάδα αύξησης της ανεργίας λόγω οικονομικής κρίσης, αρκεί για να μεταβάλλει τον χαρακτήρα των μικρών παιδιών, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής τους σύμφωνα με αποκαλυπτική πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry του Ιανουαρίου 2013.

Στην προσπάθεια να βοηθηθούν οι κοινωνίες της παγκόσμιας πια οικονομικής κρίσης, οι επιστήμονες του Upstate Medical University της Νέας Υόρκης κοίταξαν πίσω στις γεννήσεις των μοντέρνων σημερινών γενιών, και συγκέντρωσαν στοιχεία 9.000 εφήβων που γεννήθηκαν μεταξύ 1980-84. Στη συνέχεια αξιολόγησαν τα δεδομένα συγκριτικά με παιδιά άλλων γενεών εξετάζοντας την εξέλιξη και κοινωνική τους συμπεριφορά κατά την διάρκεια των εφηβικών χρόνων με στοιχεία από τα επίσημα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ. Μεταξύ 1980-84, εξηγούν οι επικεφαλής της μελέτης, η Αμερικανική κοινωνία έζησε δύο οικονομικές κρίσεις με δείκτες ανεργίας 7% και 11,5% αντίστοιχα.

Τα παιδιά της κρίσης Facebook Twitter
 

Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα με βάση την τελευταία έκθεση του Αυγούστου για την ανεργία τα ποσοστά εκτοξεύτηκαν μέσα σε ένα χρόνο, Αυγ 2011 έως Αυγ2012, από 18,4% σε 25,4%. Kαι αυτό τυπικά, γιατί όπως οι επίσημες πηγές σημειώνουν, τα στοιχεία αυτά υποτιμούν την πραγματική ανεργία που περιλαμβάνει όλες τις μορφές υποαπασχόλησης, και εκείνων που έχουν σταματήσει να ψάχνουν για δουλειά.

Τα παιδιά της κρίσης Facebook Twitter

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την μελέτη της Αμερικής για την αλλαγή στην κοινωνική συμπεριφορά των εφήβων που γεννήθηκαν σε περιόδους κρίσης, ήταν πολύ πιο εντυπωσιακά από ό,τι μπορούσαν οι ειδικοί να προβλέψουν. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι έφηβοι που είχαν εκτεθεί ακόμη και σε 1% δείκτη αύξησης της ανεργίας στον τόπο που ζούσαν όταν ήταν ενός έτους παρουσίαζαν πολλαπλάσια επιρρέπεια σε παραβατικότητα, ενώ τα υψηλά ποσοστά ανεργίας κατά τη βρεφική ηλικία συνδέθηκαν με αύξηση στην χρήση μαριχουάνας στα εφηβικά χρόνια σε ποσοστό τουλάχιστον 9% σε σχέση με παιδιά άλλων περιόδων γεννήσεων. Καπνιστές προέκυψαν τα παιδιά που γεννήθηκαν στην κρίση κατά την εφηβεία τους σε ποσοστό 7%, και χρήστες μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ σε ποσοστό 6%.

Τα παιδιά της κρίσης Facebook Twitter

Σχεδόν 20% αυξημένες πιθανότητες για συλλήψεις από την αστυνομία εμφάνισε αυτή η ομάδα εφήβων, 9% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν μέλος συμμορίας, και ως και 11% μεγαλύτερες πιθανότητες να συμμετέχουν σε οργανωμένες ληστείες.

Η έρευνα απομόνωσε δεδομένα όπως το οικογενειακό περιβάλλον, η εθνικότητα, η ηλικία της μητέρας και άλλα. Και έλαβε υπόψη όλα τα επίπεδα οικονομικής διαστρωμάτωσης. Παρόλα αυτά υπογραμμίζουν οι ερευνητές, οι βλάβες που προκαλεί μια εθνική οικονομική κρίση στην εξέλιξη και διαμόρφωση των παιδιών είναι ανάγλυφη.

Σε μια συνέντευξη σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της PIMCO της Καλιφόρνια- (μια τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην επενδυτική αγορά ομολόγων), ειδικός στον οικονομικό κίνδυνο και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης, μίλησε για την πολύ ειδική περίπτωση στην Ελλάδα της 'χαμένης γενιάς'.

«The lost generation» όπως εξήγησε, είναι τουλάχιστον οι νέοι που σήμερα είναι 15+ ετών με ποσοστά ανεργίας (στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 ετών) 58%, οι αμέσως μεγαλύτεροι τους, 25 έως 34, με ποσοστά ανεργίας 33% και ίσως τα βρέφη που ΔΕΝ γεννήθηκαν, μια και όλο και σπανιότερα τολμά κάποιος νέος σήμερα να γίνει στην Ελλάδα γονιός.

Με βάση πλέον και τα συμπεράσματα της τελευταίας μελέτης, Generation SUPER LOST κινδυνεύουν να γίνουν και τα βρέφη που γεννιούνται τα χρόνια αυτά της κρίσης, ίσως μάλιστα σε πολλαπλάσιους ρυθμούς επικινδυνότητας που δεν μπορεί να προβλεφθεί καν.

Το ενδιαφέρον που η μελέτη ειδικά ανέδειξε, πέρα από τα καθιερωμένα παραβατικά των εφήβων-αλκοόλ, τσιγάρο, ναρκωτικά, είναι η εντυπωσιακή συμμετοχή αυτών σε ληστείες. Θέλουμε να πιστεύουμε πως, αντίθετα, τα Ελληνόπουλα... «θα' ναι καλά παιδιά», και ότι η κρίση θα βγάλει καλύτερους 'Έλληνες στις μελλοντικές κοινωνίες. Συνήθως όμως τέτοιου είδους προβλέψεις και επιστημονικά συμπεράσματα επιβεβαιώνονται στην Κοινωνική Ψυχιατρική.

Η Ελλάδα, άλλωστε, τείνει να ξεπεράσει κάθε παγκόσμιο ρεκόρ ανεργίας ανέχειας και καταστροφής της ζωής των πολιτών της.

Όπως με την έρευνα αποδεικνύεται, ΚΑΙ της ζωής των παιδιών της...

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Εξοργιζομαι που βγηκαν όλοι οι ξερολες να "ονομασουν" "lost generation" τους σημερινους νεους. Κανεις δεν ειναι χαμενος ειδα και τους προυγουμενος. Θυμαστε στα 90's "Generation X" και μετα "Generation y"...
Ποτέ δεν αποκάλεσε κανείς την Generation X και την Generation Y χαμένη γενιά. Το πρόβλημα με τους νέους σήμερα, είναι ότι υπό ιδανικές συνθήκες στα 25 θα είχε τελειώσει κάποιος με σπουδές στρατό μεταπτυχιακά κτλ και θα ξεκινούσε να δουλεύει σε μια μέτρια ή και καλή δουλειά. Ωστόσο αυτό που παρατηρείται σήμερα είναι να τελειώνουν οι νέοι τις σπουδές τους, και η πιο παραγωγική ηλικία μεταξύ 25 και 34 να χάνεται μέσα στην ανεργία ή την υποαπασχόληση σε αντικείμενο άσχετου του ενδιαφέροντος του ατόμου. Όταν οι σημερινοί 25άρηδες φτάσουνε στα 40 τους, εκεί που κάποτε θα ήταν σε μια ηλικία ικανή για το "κάτι παραπάνω", τώρα, ακόμα και αν όλα επιστρέψουν στην αρχική τους θέση, στα 40 τους δεν θα είναι ικανοί να απασχοληθούν σε διευθυντική θέση. Θα είναι σα να βάλανε την ζωή τους στον πάγο για 10 χρόνια. Και αυτό είναι κρίμα.
Ξέρω ότι θα ακουστεί λίγο ουτοπικό, αλλά αν σ αυτά τα 10 χρόνια δεν σφαχτούμε μεταξύ μας και δεν αδειάσει η χώρα, τουλάχιστον θα έχουν αναδειχθεί οι λίγοι και πραγματικά καλοί...
qte--------------------------Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι έφηβοι που είχαν εκτεθεί ακόμη και σε 1% δείκτη αύξησης της ανεργίας στον τόπο που ζούσαν όταν ήταν ενός έτους παρουσίαζαν πολλαπλάσια επιρρέπεια σε παραβατικότητα, ενώ τα υψηλά ποσοστά ανεργίας κατά τη βρεφική ηλικία συνδέθηκαν με αύξηση στην χρήση μαριχουάνας στα εφηβικά χρόνια σε ποσοστό τουλάχιστον 9% σε σχέση με παιδιά άλλων ------------------------------unqteΡε παμε καλα? ειναι αυτη επιστημονικη ερευνα?????ποιας επιστημης?Αυτο ειναι ερμηνεια του τυχαιου μεσα απο ενα μονο πρισμα,Την ανεργια. Η ''επιστημη΄΄ στις μερες μας ειναι χειροτερη και απο δεισιδεμονιες του μεσαιωνα,
Βασικά, για να είμαστε πιο ακριβείς, οι ειδικοί μιλούν για lost generation σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης για να μην πω σε ολόκληρη την Ε.Ε. Όταν υπάρχει πάνω-κάτω το ίδιο ή αντίστοιχα ιστορικά υφηλό ποσοστό ανεργίας σε Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία κ.α. τότε δε μιλάμε πια για "ελληνικό πρόβλημα". Κάτι άλλο προφανώς φταίει και τα μέτρα λιτότητας που όλα τα ΜΜΕ διαφήμιζαν ως μόνη λύση, μόνο λύση δεν έδωσαν, δε δίνουν και δε θα δώσουν.