Στο αρχείο η έρευνα για το Plan B του Βαρουφάκη

Στο αρχείο η έρευνα για το Plan B του Βαρουφάκη Facebook Twitter
Nikos Libertas/SOOC
1

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών αποφάσισε να βάλει στο αρχείο την ποινική έρευνα που έγινε για το επονομαζόμενο Plan B του Γιάννη Βαρουφάκη.

Το Plan B ήταν ουσιαστικά η υπόθεση σχεδιασμού εναλλακτικού πλάνου όσον αφορά το νόμισμα, από τον τέως υπουργό Οικονομικών.


Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, η υπόθεση μπήκε στο εισαγγελικό στόχαστρο μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων για το αποκαλούμενο "Plan B" όσον αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.


Η Εισαγγελία Πρωτοδικών κρίνει ότι η υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί, λαμβάνοντας υπόψη της τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε από τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, όσο και αυτά της έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, βάσει των οποίων δεν εντοπίστηκαν επιλήψιμες ενέργειες.


Την τελική απόφαση, ωστόσο, για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας θα έχει ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών που θα αποφανθεί αν είναι βάσιμη η κρίση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ή αν η υπόθεση χρίζει περαιτέρω δικονομικών ενεργειών.


Η έρευνα είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούλιο από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χρήστο Ντζούρα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, με αποκλειστικό αντικείμενο την ποινική αξιολόγηση ενεργειών μη πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στο "Plan B", που κατά τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη σχεδιαζόταν μυστικά για την περίπτωση που δεν εξελίσσονταν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.


Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών είχαν διαβιβαστεί από τον Άρειο Πάγο μηνυτήριες αναφορές δικηγόρων που ζητούσαν την άσκηση ποινικών διώξεων για όσα μη πολιτικά πρόσωπα μετείχαν στον σχεδιασμό περί εναλλακτικού νομίσματος του πρώην υπουργού Οικονομικών, όσο και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής" .


Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες δικηγόρους, τα πρόσωπα που μετείχαν στην ομάδα που σχεδίαζε την εναλλακτική λύση θα έπρεπε να ελεγχθούν αν έχουν παραβιάσει το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, αν έχουν -εφόσον είναι υπάλληλοι του Δημοσίου- διαπράξει παράβαση καθήκοντος, παράβαση κρατικών μυστικών, ενέργειες για παραχάραξη νομίσματος κ.λπ.


Σημειώνεται πως το σκέλος της υπόθεσης σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες ευθύνες του ίδιου του πρώην υπουργού έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πολιτική / Μέτρα για αγρότες: Αυτές είναι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις - Ρεύμα στα 8,5 λεπτά και app για επιστροφή ΕΦΚ

Όπως ανέφεραν στην εξειδίκευση των μέτρων, 16 από τα 27 αιτήματα των αγροτών έχουν επιλυθεί ή αντιμετωπίζονται θετικά, 4 είναι υπό επεξεργασία και 7 είναι εκτός δημοσιονομικού πλαισίου
THE LIFO TEAM
Μαρινάκης σε αγρότες: «Την Τετάρτη η κυβέρνηση θα εξειδικεύσει τα μέτρα, δεν υπάρχουν άλλα ούτε υπομονή»

Πολιτική / Μαρινάκης σε αγρότες: «Την Τετάρτη η κυβέρνηση θα εξειδικεύσει τα μέτρα, δεν υπάρχουν άλλα- ούτε υπομονή»

«Είναι καλό όσοι θέλουν να έρθουν να συζητήσουμε αυτές τις ανακοινώσεις, εμείς θα τις κάνουμε είτε έρθουν είτε όχι» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
THE LIFO TEAM
ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Πολιτική / Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Τασούλα: Ας είναι το νέο έτος μια ευκαιρία να αλλάξουμε όλα όσα μας πληγώνουν

«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη ειλικρίνεια στη δημόσια ζωή και λιγότερη στρεψοδικία και τοξικότητα στα κοινωνικά δίκτυα και στην πολιτική» τόνισε μεταξύ άλλων
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια