«Είμαι ένας ομοφυλόφιλος, ευτυχής ιερέας. Η Εκκλησία πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει να εθελοτυφλεί»

«Είμαι ένας ομοφυλόφιλος, ευτυχής ιερέας. Η Εκκλησία πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει να εθελοτυφλεί» Facebook Twitter
4

Ο σαραντατριάχρονος πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιεράς Εξέτασης, τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα, αποφάσισε να αποκαλύψει ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας», με συνέντευξή του στην εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα.

«Ξέρω ότι θα πληρώσω τις συνέπειες της πράξης μου αυτής, αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη», δήλωσε ο Πολωνός κληρικός.

«Είμαι ένας ομοφυλόφιλος, ευτυχής ιερέας. Η Εκκλησία πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει να εθελοτυφλεί» Facebook Twitter

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στην Ρώμη Θόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης, σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε coming out, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάνω, τώρα, αυτή την τόσο δυνατή υπαρξιακή επιλογή, δυνατή σε ότι αφορά τις συνέπειές της. Είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να ζήσω με συνοχή, διότι έχουμε ήδη αργήσει και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα πενήντα χρόνια».

Ο πατέρας Κριστόφ Τσαράμσα δηλώνει, παράλληλα, ότι αποφάσισε να κάνει το βήμα αυτό «για τον εαυτό του, για την Εκκλησία και τις σεξουαλικές μειονότητες» και αναφερόμενος στην στάση της Καθολικής Εκκλησίας απέναντι στην ομοφυλοφιλία, μιλώντας στην Κορριέρε Ντέλλα Σέρα υπογραμμίζει:

«μέσα στην Εκκλησία δεν γνωρίζουμε την ομοφυλοφιλία, διότι δεν γνωρίζουμε τους ομοφυλόφιλους. Είναι σε κάθε γωνιά, αλλά δεν τους κοιτάξαμε ποτέ στα μάτια, διότι σπανίως επιλέγουν να πουν ποιοί είναι».

«Είμαι ένας ομοφυλόφιλος, ευτυχής ιερέας. Η Εκκλησία πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει να εθελοτυφλεί» Facebook Twitter
Με τον σύντροφό του

Ο πατέρας Τσαράμσα αποκάλυψε ότι έχει μόνιμο σύντροφο, με τον οποίο και φωτογραφήθηκε, και αφιέρωσε το coming out του «σε όλους τους ομοφυλόφιλους ιερείς».

Σχολιάζοντας την συγκριμένη συνέντευξη ο εκπρόσωπος τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, τόνισε ότι «ο πολωνός αυτός θεολόγος «δεν θα μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του στην Επιτροπή για το Δόγμα της Πίστεως και στα πανεπιστήμια του Βατικανού».


Σύμφωνα με τον Λομπαρντι, τέλος, « η επιλογή μιας τόσο θεαματικής αποκάλυψης, παραμονή της συνόδου της Καθολικής Εκκλησίας, είναι ιδιαίτερα σοβαρή και στερείται αισθήματος ευθύνης, διότι στοχεύει στο να υποβάλει την συνοδική συνέλευση σε μια αθέμιτη πίεση των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Η υποχρεωτική αγαμία στους καθολικούς ιερείς, νομίζω, πλήττει και τους στρέιτ, όχι μόνο τους γκέι. Και είναι ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ. Τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού παντρεύονταν όλοι οι ιερείς, ακόμα και οι Επίσκοποι.
Καλύτερα που έφυγε. Γλιτώνει από την ψευτοηθική του Βατικανού. Τους πειράζει που είναι ομοφυλόφιλος, αλλά αν ήταν παιδόφιλος, μπορεί και να γινόταν καρδινάλιος. Πριν κάνα χρόνο, νομίζω, ξέσπασε το σκάνδαλο με τους καρδινάλιους που ασελγούσαν πάνω σε παιδιά.