ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

O Explorer ποτέ δεν πεθαίνει

O Explorer ποτέ δεν πεθαίνει Facebook Twitter
2

Ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά νέα της εβδομάδας που τελειώνει ήταν αναμφισβήτητα η επίσημη ανακοίνωση της Microsoft ότι αποσύρει μετά από 20 ολόκληρα χρόνια τον Internet Explorer. Τον φυλλομετρητή/πρόγραμμα περιήγησης ιστού ή, κατά το κοινώς λεγόμενο, browser, που κυκλοφόρησε το 1995 και έκτοτε «φυτεύτηκε» από την εταιρεία σε κάθε υπολογιστή με λειτουργικό Windows, φτάνοντας να είναι εγκατεστημένος στο 95% των υπολογιστών που σερφάριζαν στο Διαδίκτυο την περίοδο 2002-03.

Η καινούργια έκδοση του λειτουργικού της Microsoft, τα Windows 10, που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, θα περιλαμβάνει έναν καινούργιο browser που η εταιρεία ονομάζει προσωρινά «Spartan» – όνομα του κεντρικού χαρακτήρα της σειράς παιχνιδιών «Halo». O σπαρτιάτης browser θα είναι ελαφρύς, όμορφος, με περισσότερες λειτουργίες και θα θυμίζει σχεδιαστικά τον Chrome και τον Firefox, εκφραστές μιας άλλης προσέγγισης στα προγράμματα περιήγησης του Internet.

Ένα μουσειακό, πια, software, που ναι μεν σύστησε το Internet σε εκατομμύρια χρήστες, αλλά όντας «τρύπιο» από άποψη ψηφιακής ασφάλειας, ήταν η «χαρά του χάκερ».

Όμως, μια νέα εκδοχή του Internet Explorer θα συνεχίσει να συνοδεύει ΚΑΙ τα Windows 10, για να προσφέρει συμβατότητα σε όσους δυσκίνητους οργανισμούς χρησιμοποιούσαν και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον Explorer για τις ανάγκες τους και χρειάζονται υποστήριξη από την εταιρεία καθώς και ένα βουνό χαρτούρας για να εγκρίνουν την αναβάθμιση σε κάποιο άλλο browser.

Όπως και να έχει, ο Internet Explorer, που στο μυαλό σχεδόν όλων των χρηστών έχει «αποσυρθεί» εδώ και πολλά χρόνια, θα παραμείνει ένα μνημείο στην ιστορία του Διαδικτύου, αφού επάνω του σχεδιάστηκαν από καταβολής του τα πιο επίμονα adware και spyware, ιοί και άλλα κακόβουλα λογισμικά που ταλαιπώρησαν χρήστες, προγραμματιστές και τμήματα IT εταιρειών παγκοσμίως.

Ένα μουσειακό, πια, software, που ναι μεν σύστησε το Internet σε εκατομμύρια χρήστες, αλλά όντας «τρύπιο» από άποψη ψηφιακής ασφάλειας, ήταν η «χαρά του χάκερ» που γνώριζε ότι οι τραπεζικοί οργανισμοί-μαμούθ το χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν την πορεία των μετοχών αλλά και τσόντες, μαζί με εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους σε υπουργεία, εφορίες και άλλους φορείς.

Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Explorer θα έρθει. Κάποτε. Και θα είναι αργός και παρατεταμένος, όσο αργό θα είναι και το fade out όλων αυτών των επιχειρηματικών, corporate και κρατικών νοοτροπιών που αγκαλιάζουν και υιοθετούν το «καινούργιο» όταν έχει ήδη γίνει παρωχημένο.

Τech & Science
2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Άντε και ζωή σε λόγου μας.... έχω να τον χρησιμοποιήσω χρόνια... και όταν δοκίμασα κάποιες φορές (για διάφορους λόγους), θυμήθηκα για ποιον λόγο είχα να τον χρησιμοποιήσω χρόνια.
Για εμάς που γνωρίσαμε το ινετρνετ (προπολεμικά) το 94 (εκεί στον 6ο όροφο των γραφείων του τομέαν Ηλεκ. Μηχανικών του ΑΠΘ) με to πανάρχαιο NSCA Mosaic, όταν πρωτοείδαμε τον IE πάθαμε πλάκα. Η διαφορά, οι επιδόσεις, οι δυνατότητες σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα ήταν τόσο μεγάλη.Για το λόγο αυτό κυρίως, αλλά και για το γεγονός ότι όλες οι μετέπειτα αναβαθμίσεις των Browsers δεν ήταν δα και κάτι τόσο συνταρακτικό, θεωρώ ότι ο συγγραφές, δεν έχει πλήρη γνώση του θέματος που αναφέρεται.Επίσης είναι γεγονός ότι λόγω της εξέλιξης των ανταγωνιστών του, το IE μπήκε προ πολλού στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.Απλώς ας είμαστε λίγο πιο ευγενείς στον επικήδειο.