Πάγκαλος: «Δεν εκφράζουμε πια την κεντροαριστερά»

Πάγκαλος: «Δεν εκφράζουμε πια την κεντροαριστερά» Facebook Twitter
7

Μετά και την τελευταία δημοσκόπηση που δείχνει το ΠΑΣΟΚ στο 5%, οι αντιδράσεις πρώην και νυν βουλευτών του κινήματος φουντώνουν. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος έστειλε επιστολή στον Ε. Βενιζέλο διαπιστώνοντας ότι «δεν εκφράζουμε πια την κεντροαριστερά», διαπίστωση που σημαίνει ότι ως τώρα και ο ίδιος και το κίνημα την εξέφραζαν. Ουσιαστικά, η επιστολή είναι ένα «ορεκτικό» για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο, ο πρώην αντιπρόεδρος, δηλώνει ότι θα συμμετάσχει. Ο κ. Πάγκαλος, κάνει κριτική στο κίνημα για τις πελατειακές του σχέσεις στα χρόνια που και ο ίδιος ήταν βουλευτής και κατηγορεί για απραξία τους «πράσινους» υπουργούς, την εποχή που και ο ίδιος ήταν υπουργός και αντιπρόεδρος.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Με λύπη διαβάζω δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες κατατάσσουν το ΠΑΣΟΚ πέμπτο κόμμα, με ποσοστό χαμηλότερο από το μισό των πρόσφατων εκλογών του Ιουνίου.

Είναι προφανές οτι το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρές ευθύνες για την εδραίωση των πελατειακών σχέσεων, που διόγκωσαν τον δημόσιο τομέα και οδήγησαν στα σημερινά ελλείμματα. Παρά τις μεταρρυθμίσεις (ο Νόμος Πεπονή, ίδρυση ΑΣΕΠ και άλλες), ο ομφάλιος λώρος με τα συντεχνιακά συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων δεν είχε ποτέ αποκοπεί.

Εκτός απ’ τις ευθύνες, το ΠΑΣΟΚ πληρώνει την υπεύθυνη διαχείριση της κρίσης χρέους που βιώνει η χώρα. Η Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, στην οποία συνθητεύσαμε, γλίτωσε την Ελλάδα από την ανεξέλεγκτη χρεωκοπία και έβαλε τις βάσεις για την παγκόσμια πρωτοτυπία του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ο οποίος μας χρηματοδοτεί με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για όσο χρόνο προχωράμε στις απαραίτητες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, πληρώνουμε ιδιαίτερα ακριβά την απραξία των υπουργών μας που δεν προχώρησαν βασικές μεταρρυθμίσεις, σε ουσιαστικά θέματα διακυβέρνησης, καθώς υπολόγιζαν το ατομικό πολιτικό τους κόστος, την αδικαιολόγητη άρση στήριξης της κυβέρνησής μας από τους δικούς μας βουλευτές μερικοί από τους οποίους σήμερα είναι πάλι στο ΠΑΣΟΚ και κάνουν τα ίδια και την απουσία διαλόγου, διαδικασιών και προσανατολισμού στο κίνημά μας.

Ο κοινωνικός χώρος της Κεντροαριστεράς είναι βέβαια εδώ και περιμένει. Δυστυχώς όμως δεν τον εκφράζουμε πλέον.

Είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η εκκίνηση των διαδικασιών του συνεδρίου. Για να έχουν νόημα όμως και πιθανότητες επιτυχίας οι διαδικασίες αυτές, υπάρχουν κατά την άποψή μου δύο προϋποθέσεις:

1. Η έναρξη συζήτησης για το εκλογικό σύστημα και η κατάργηση του σταυρού προτίμησης, που ευθύνεται για τη σημερινή πελατειακή λογική, για τον υδροκέφαλο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα.

2. Η αναγνώριση τάσεων με συγκεκριμένες προτάσεις και σημεία, που θα οδηγήσουν σε στρατηγικές αποφάσεις και στην αναλογική εκλογή των οργάνων και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από το συνέδριο.

Η συμμετοχή μου στις διαδικασίες είναι αυτονόητη στο βαθμό που αυτές θα έχουν πιθανότητες να οδηγήσουν το κίνημά μας σε καλύτερες μέρες.

Με εκτίμηση

Θεόδωρος Πάγκαλος στο εσωτερικό του κόμματος».

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Πολιτική / Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 83 βουλευτές της ΝΔ καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

Πολιτική / Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

«Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Οργανισμού από την ίδρυσή του έως σήμερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέϊνερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Πολιτική / Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέινερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε λύκειο της περιοχής - «Δίχτυα στις μπασκέτες θα βάλει από τα λεφτά που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
LIFO NEWSROOM
Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800 χιλ. ευρώ

Πολιτική / Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800.000 ευρώ τον μήνα

«Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Δένδιας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM