Τρόφιμα από μανιτάρια που τρώνε πλαστικό

Τρόφιμα από μανιτάρια που τρώνε πλαστικό Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, υπάρχουν τουλάχιστον 5 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού στους ωκεανούς. Ποια είναι όμως η λύση για αυτά τα βουνά αποβλήτων; Η Katharina Unger πιστεύει ότι πρέπει να τα... φάμε.

Η σχεδιάστρια από την Αυστρία συνεργάστηκε με την Julia Kaisinger και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και μαζί ανέπτυξαν ένα σύστημα που καλλιεργεί βρώσιμους μύκητες οι οποίοι τρώνε πλαστικό.

 

Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιου του Yale ανακάλυψαν μία ποικιλία μανιταριού (Pestalotiopsis microspora) που είναι ικανή να διασπά την πολυουρεθάνη. Έκτοτε, πολλοί επιστήμονες άρχισαν να διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο διάφορα είδη μύκητα μπορούσαν να διασπάσουν το πλαστικό, χωρίς να διατηρείται η τοξικότητα του υλικού. Αυτό οδήγησε την Unger στην εξής σκέψη: μήπως μπορούμε να μετατρέψουμε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα (απόβλητα) σε μια περιβαλλοντική λύση (τρόφιμα);

Τρόφιμα από μανιτάρια που τρώνε πλαστικό Facebook Twitter

Σύμφωνα με το Wired, η σχεδιάστρια έχει δημιουργήσει ένα μίνι εργαστήριο, όπου καλλιεργεί το μυκήλιο (ρίζες) δύο μυκητών (Schizophyllum commune και Pleurotus ostreatus), οι οποίοι τυχαίνει να έχουν μεγάλη όρεξη για πλαστικό. Προκειμένου να μετατραπεί το πλαστικό σε βρώσιμο προϊόν, τοποθετείται πρώτα σε έναν θάλαμο, όπου υπεριώδες φως αποστειρώνει το υλικό και ξεκινάει η διαδικασία αποδόμησής του.

Το πλαστικό τοποθετείται στη συνέχεια στη σφαίρα ανάπτυξης, σε μία κάψουλα σε σχήμα αυγού φτιαγμένη από άγαρ, ένα ζελατινώδες υλικό που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια βακτηρίων. Μετά προστίθεται το μυκήλιο (ο μύκητας) στην κάψουλα, το οποίο σιγά-σιγά καταναλώνει το πλαστικό και μετατρέπεται σε μανιτάρι. Χρειάζονται περίπου δυο μήνες ώστε να πραγματοποιηθεί η κατανάλωση αυτή, αλλά οι ερευνητές προσπαθούν να επιταχύνουν τη διαδικασία. Το άγαρ, μάλιστα, μπορεί να έχει διάφορες γεύσεις, και οι Unger και Kaisinger έχουν ήδη σκεφτεί κάποιες συνταγές, με γεύσεις όπως μάνγκο-καρότο και σοκολάτα με γέμιση γιαουρτιού.

Τρόφιμα από μανιτάρια που τρώνε πλαστικό Facebook Twitter

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι χρειάζεται ακόμα αρκετή έρευνα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση. Η Unger πάντως έχει δοκιμάσει τον μύκητα και δηλώνει πως έχει ουδέτερη γεύση.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ

σχόλια

1 σχόλια