Τσίπρας: Αυτή θα είναι η πολιτική μας στον τουρισμό

Τσίπρας: Αυτή θα είναι η πολιτική μας στον τουρισμό Facebook Twitter
23

Την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα του τουρισμού ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Προανήγγειλε ότι σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανεξετάσει όλες τις συμβάσεις  παραχώρησης γης για την ανοικοδόμηση τουριστικών συγκροτημάτων, όπως και των περιφερειακών αεροδρομίων, προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, τη σύσταση εθνικού αερομεταφορέα, καθώς και τη δημιουργία Τουριστικού Επιμελητηρίου.

Μίλησε επίσης για άρση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, και χαρακτήρισε το all inclusive στα ξενοδοχεία, «μνημονιακό μοντέλο του τουρισμού που προωθούν τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα». Επίσης μίλησε για τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας της οποίας θυγατρική θα εξειδικεύεται στη χρηματοδότηση της τουριστικής ανάπτυξης.

 «Σκοπός μας είναι να επανασυνδέσουμε την τουριστική ζήτηση με τις τοπικές οικονομίες» είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναλυτικά η ομιλία του για τον τουρισμό, έχει ως εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δημαγωγεί με τον τουρισμό. Δημαγωγούν οι αποτυχημένοι εταίροι της συγκυβέρνησης. Αυτοί μιλούσαν για τη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, αλλά οι ίδιοι πρότειναν στην τρόικα το διπλασιασμό του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητά του. Για εμάς, το τουριστικό σύμπλεγμα αποτελεί έναν από τους πυλώνες για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε, όμως, το σημερινό κορεσμένο μοντέλο εντατικής εκμετάλλευσης του τουρισμού, που ήδη εμφανίζει και σημάδια χρηματοοικονομικής κόπωσης. Γιατί αυτό προκύπτει από την πτωτική τάση της μέσης δαπάνης ανά διανυκτέρευση και, συνεπώς, και ανά ταξίδι τα τελευταία χρόνια.

Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε το μοντέλο του τουρισμού που προάγει το Μνημόνιο και από κόπτει τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες από τα οφέλη της τουριστικής ζήτησης. Ένα μοντέλο το οποίο στηρίζεται σε μεγάλες ιδιωτικές πολεοδομήσεις, με αδρανή τον χωροταξικό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο. Δηλαδή, σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τουριστικές κατοικίες σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές. Για να αναπτύξουμε το τουρισμό μας πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που τον καθιστά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και δεν είναι άλλο από το ασύγκριτο φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας. Αν αυτό το υπονομεύουμε, υπονομεύουμε και το μέλλον του τουρισμού.

Δε συμφωνούμε με την εδραίωση του μοντέλου των ξενοδοχείων «all inclusive» που, σε μεγάλο βαθμό, αποκόπτουν τον τουρισμό από την τοπική οικονομία.

Δε συμφωνούμε στην ανεξέλεγκτη παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων - φιλέτων για την οικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων σε παράκτιες περιοχές. Που περιορίζουν τη δημόσια παρέμβαση, στοχοποιούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, Απορυθμίζουν τη χωροταξική πολιτική και τις εργασιακές σχέσεις, μετατρέποντας την τουριστική αγορά σε εργασιακή ζούγκλα ορισμένου χρόνου, ακριβώς για να διευκολύνουν τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Και δυσχεραίνουν την ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση στις ακτές, το φτηνό και μαζικό τουριστικό προϊόν, που αποτελεί τη κινητήριο δύναμη για τη μικρομεσαία τουριστική επιχείρηση.

Η στρατηγική μας για τον τουρισμό περιλαμβάνει:

* Την άρση της εφαρμογής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων τουριστικών ακινήτων. Θα  επανεξετάσουμε τις συμβάσεις παραχώρησης χρήσης και ιδιοκτησίας που συνήφθησαν στην περίοδο των Μνημονίων, με κριτήριο το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.

* Οργανική ένταξη του τουρισμού σε ένα Εθνικό Χωροταξικό και Συνολικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας.

*  Ανάπτυξη και εφαρμογή ενός σταθερού, δίκαιου και προοδευτικού φορολογικού συστήματος, με ταυτόχρονη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

* Αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων ώστε να εξασφαλίζεται η εργασιακή αξιοπρέπεια.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα του κλάδου και θα δώσουμε λύσεις.

Θα στηρίξουμε τη μικρομεσαία τουριστική επιχειρηματικότητα και θα ενθαρρύνουμε τα δεσμευτικά τοπικά σύμφωνα και τις αναπτυξιακές συνέργιες. Συνέργιες, ανάμεσα, από τη μια, στους συνεταιρισμούς, τις άλλες ενώσεις τοπικών παραγωγών και τους φορείς της αγοράς και, από την άλλη, τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Γιατί για εμάς ο τουρισμός είναι κυρίως υπόθεση των τοπικών κοινωνιών που ζουν και αναπνέουν μαζί του. Η δημόσια τράπεζα ειδικού σκοπού για τον πρωτογενή τομέα που θα ιδρύσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εμπλακεί, ως χρηματοδότης της αγοράς, στον εφοδιασμό των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, κατά προτεραιότητα, με τοπικά προϊόντα.

Θα ωθήσουμε την ανάπτυξη του ποιοτικού και ειδικού τουρισμού, όπως ο ιατρικός τουρισμός, ο πολιτιστικός και οικολογικός τουρισμός, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα της συνεχούς συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου. - Θα τονώσουμε τον εσωτερικό τουρισμό, ενισχύοντας το εισόδημα του μέσου πολίτη. Όχι μόνον για να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, αλλά και για να βγάλουμε το μέσο Έλληνα από το σπίτι του».

23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Εμανουέλ Μακρόν: Η Ελλάδα είναι ένα υπόδειγμα, ένα μοντέλο οικονομικής προόδου

Ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο μετά την κρίση που διήλθε, καθώς και ότι η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της
THE LIFO TEAM
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Πολιτική / Παπασταύρου από Δελφούς: Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε πως «πριν τελειώσει το έτος» η χώρα μας θα έχει τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΛΦΟΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης από Δελφούς: «Χρειαζόμαστε plan b εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή επεκταθεί»

«Εάν το μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου να έχουμε σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό του πετρελαίου και προϊόντων», σημείωσε ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM