Καταλονία: Συντριπτικό το «ναι» στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Καταλονία: Συντριπτικό το «ναι» στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας Facebook Twitter
8

Με ομαλό τρόπο, αλλά χαμηλή συμμετοχή ολοκληρώθηκε η χθεσινή συμβολική ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Τα αποτελέσματα της καταμέτρησης υποδεικνύουν πως το 81% από τα 2,25 εκατομμύρια των συμμετεχόντων ψήφισε «ναι» και στα δύο ερωτήματα της κάλπης: αν η Καταλονία πρέπει να είναι κράτος και αν αυτό το κράτος πρέπει να είναι ανεξάρτητο.

Η συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έφτασε το 32,8%. Στο δημοψήφισμα το οποίο είχε κηρυχθεί έκνομο από την Μαδρίτη δικαίωμα ψήφου είχαν οι άνω των 16 ετών, κάτοικοι της Καταλονίας, αλλά και οικονομικοί μετανάστες με άδεια παραμονής τουλάχιστον τριών ετών. Ο πρόεδρος της Καταλονίας Άρτουρ Μας είχε όμως δηλώσει ότι θα οργανώσει το δημοψήφισμα παρά τις αντιδράσεις της Μαδρίτης και ανεξαρτήτως των συνεπειών που θα μπορούσε να έχει.

Καταλονία: Συντριπτικό το «ναι» στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας Facebook Twitter
Ο 58χρονος Αρτούρ Μας, ο συντηρητικός ηγέτης της Καταλονίας στην κάλπη

Ο Μας δήλωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι η ψηφοφορία ήταν απόλυτα επιτυχής αφού συμμετείχαν σε αυτή πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες, και τόνισε ότι η διαδικασία απέδειξε πως η Καταλονία μπορεί να πορευθεί μόνη της, με δική της κυβέρνηση.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζοάνα Ορτέγα, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μετά τα μεσάνυχτα θετικά και στα δύο ερωτήματα. Την ίδια ώρα ο υπουργός δικαιοσύνης της Ισπανίας Ραφαέλ Καταλά  χαρακτήριζε το δημοψήφισμα «μια στείρα και ανώφελη πράξη προπαγάνδας».

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΔΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

Διεθνή / Ιράν: Το σχέδιο 10 σημείων για την εκεχειρία και οι βασικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, το σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την αποδοχή συγκεκριμένων όρων, αρκετοί από τους οποίους έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM