Μυστικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με πολυεθνικές

Μυστικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με πολυεθνικές Facebook Twitter
1

Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πριν καλά-καλά αναλάβει το πόστο του. Αιτία οι αποκαλύψεις ότι το Λουξεμβούργο επί Πρωθυπουργίας Γιούνκερ, έκανε ειδικές μυστικές συμφωνίες με πολυεθνικές για να φορολογούνται αυτές στο κρατίδιο και να μην πληρώνουν φόρους στις χώρες τους.

Ο συνολικός τζίρος αυτού του deal υπολογίζεται σε ποσό περίπου όσο δυο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) μέσω 28.000 εγγράφων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε τόνισε: «Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, αποδεικνύεται ότι το Λουξεμβούργο πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να προσαρμοστεί στους διεθνείς όρους».

Τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν λέγοντας : «Τέτοιου είδους συμφωνίες δεν είναι αποδεκτές για οποιαδήποτε χώρα. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ασχοληθούμε με τέτοιου είδους υποθέσεις στα επόμενα χρόνια».

Πυρά όμως για τις πρακτικές του Λουξεμβούργου και στην ουσία του Γιούνκερ, εξαπέλυσε και  ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισεμπλαουμ : «Πολλές χώρες παρέχουν φορολογικές ελαφρύνσεις . Οι μυστικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου αποτελούν μια σαφή παραβίαση των διεθνών προτύπων. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα», είπε.

Δεν χαρίστηκε όμως στον επικεφαλής της Κομισιόν ούτε και η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής Οικονομικών Μάργκαρετ Χότζ, καθώς είναι γνωστή η κόντρα Γιούνκερ-Κάμερον. «Παρόλο που ήταν επικεφαλής του κράτους που εκμεταλλεύτηκε περισσότερο από όλα τις φορολογικές ελαφρύνσεις , ο κύριος Γιούνγκερ εκλέχτηκε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε.

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να ερευνήσει εις βάθος τις αποκαλύψεις.  

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
Οι επικριτικες αναφορες στην Ελβετια ειναι συχνες.Με την βασικη (...και βασιμη)"κατηγορια"οτι εγινε παμπλουτη "with other people's money".Ως "παγκοσμιος τραπεζιτης".Το αδικο στην κατηγορια αυτη ειναι οτι δεν συνοδευεται απο συμπληρωματικη αναφορα στο οτι η Ελβετια "παραγει"και αλλα αξιολογα "προιοντα",πλην των χρηματοπιστωτικων υπηρεσιων.Και δεν ειναι μονον τα διασημα ρολογια,αλλα εχει και εταιρειες υψηλης τεχνολογιας,και κτηνοτροφια σημαντικη,και τον υψηλοτερου οικονομικου επιπεδου τουρισμο παγκοσμιως,κ.α.Για το Λουξεμβουργο ομως,κατα κανονα επικρατει "μουγγα".Και μιλαμε για την χωρα με το υψηλοτερο κατα κεφαλη εισοδημα στον κοσμο.Η οποια,αν και διαθετει και εκμεταλλευεται και αρκετα ορυκτα(σιδηρομεταλλευματα)και καποιες συναφεις βιομηχανιες,το συντριπτικα μεγαλυτερο ποσοστο του ΑΕΠ της οφειλεται στις Τραπεζες της ,στον χρηματοπιστωτικο τομεα.Εχοντας σε αυτον πολυ μικροτερη ιστορια απο την Ελβετια.Το πως το πετυχε αυτο ειναι προφανες.Με "πολιτικη"και μεθοδευσεις οπως αυτη για την οποια εγκαλειται τωρα ο Γιουνκερ.Και αυτα μονον "αγνωστα"δεν ηταν."Βουιζε η πιατσα" εδω και δεκαετιες.Αποτελει "κοινο μυστικο" το οτι ,εδω και πολλα χρονια,στην Ελβετια "εβγαζαν τα λεφτα τους"οι αστοι και οι νεοπλουτοι.Αντιθετα τα "παλια και χοντρα λεφτα" ειχαν "προστρεξει"προ πολλου στην "θαλπωρη"των Λουξεμβουργιανων Τραπεζων.Οχι,λοιπον,να κανουμε τωρα "τς τς τς,παιδι μου" και να "πεφτουμε απο τα συννεφα"!!!