Ο Φούχτελ και «Η Φάρμα των Ζώων»

Ο Φούχτελ και «Η Φάρμα των Ζώων» Facebook Twitter
3

Έκταση δίνεται στο περιοδικό Spiegel στην πρωινή επίθεση διαδηλωτών κατά του απεσταλμένου της Μέρκελ στην Ελλάδα Γιοακίμ Φούχτελ. Στην ανταπόκριση για τα γεγονότα, αναφέρεται ότι οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από νωρίς μπροστά από το συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, και φώναξαν αντιγερμανικά συνθήματα κατά την άφιξη του Φούχτελ.  Αναφέρεται επίσης η χθεσινή του δήλωση ότι ένα έργο που κάνουν 3000 Έλληνες, μπορούν να το κάνουν χίλιοι Γερμανοί.  

Ο ίδιος αργότερα ανασκεύασε τις δηλώσεις αυτές, λέγοντας ότι δεν αναφερόταν στους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες, «καθώς υπάρχουν πολλοί παραγωγικοί εργαζόμενοι», αλλά «στις μη παραγωγικές δομές των ελληνικών δήμων και του δημόσιου τομέα στο σύνολό του."

Στο ρεπορτάζ, σημειώνεται ακόμη η επίθεση εναντίον του Γερμανού πρόξενου, ο οποίος έχυσε τον καφέ του και έχασε τα γυαλιά του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαβάσει την ομιλία του, αλλά και στην δήλωση του, ότι «μερικές φορές είναι καλύτερο να μιλάμε λιγότερο», μάλλον καρφί για τον Φούχτελ.  

Υπογραμμίζεται επίσης, η αντίθεση, με την ένταση εκτός της αίθουσας και το κλίμα συνεργασίας εντός αυτής.  (Σε μια ολίγον σουρεάλ στο σύνολο της, κατάστασης, ο Φούχτελ τραγουδούσε παρέα με χορωδία Ρίτσο και «και να αδελφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά…Καταλαβαινόμαστε τώρα.»

Από τους Γερμανούς βουλευτές που ήταν εκεί, η βουλευτής της Αριστεράς  Annette Groth Bundestag προσπάθησε να μεσολαβήσει, και μίλησε με τους διαδηλωτές.

Ο ίδιος ο Φούχτελ είπε στο συνέδριο, σύμφωνα με το Spiegel, ότι καταλαβαίνει τον φόβο των Ελλήνων: «Καταλαβαίνω τον φόβο σας για το μέλλον. Αλλά γι 'αυτό είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε θετικά.» Υπογράμμισε επίσης ότι παρόμοιες διαμαρτυρίες θα υπήρχαν και στη Γερμανία, αν η οικονομική κατάσταση και η ανεργία ήταν όπως στην Ελλάδα.

Κάτω από την είδηση στην  διαδικτυακή έκδοση του Spiegel, υπάρχουν μέχρι στιγμής 17 σελίδες σχολίων. Πολλές από αυτές επικριτικές, άλλες ειρωνικές στο ύφος «μόνο 1000 Γερμανοί για 3.000 Έλληνες; Μας έριξε ο Φούχτελ», και άλλες περισσότερο διαλλακτικές. Κάποιος σημειώνει ότι επισκέπτεται ελληνικά εστιατόρια στη Γερμανία και βλέπει ότι οι Έλληνες σερβιτόροι είναι πολύ γρήγοροι στη δουλειά τους. Εκφράζει την απορία του "γιατί να μην είναι έτσι οι εργαζόμενοι και στην Ελλάδα».

Κάποιος άλλος πάλι παρατηρεί και σημειώνει ότι τα λόγια του Φούχτελ προς τους Έλληνες «καταλαβαίνω τον φόβο σας για το μέλλον. Αλλά γι 'αυτό είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε θετικά.», είναι τα ίδια ακριβώς με απόσπασμα από το βιβλίο του Όργουελ «Η Φάρμα των ζώων»: «Καταλαβαίνω τον φόβο σας για το μέλλον, αλλά για 'αυτό είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε και να συμβάλλουμε θετικά. Δείξτε κατανόηση…»

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ EUROGROUP ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πολιτική / Financial Times: Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η αποχώρηση του Πασκάλ Ντόναχιου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και κατ΄ επέκταση από το «τιμόνι» της Ευρωομάδας, εκκινεί τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα των διαδόχων του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στις καταγγελίες της ότι ο Λαζαρίδης επιτέθηκε στον μάρτυρα και ζήτησε την απομάκρυνσή του από τη ΝΔ
LIFO NEWSROOM
«Το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά οι πολιτικοί που παρεμβαίνουν σε αυτήν»

LiFO politics / «Δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι το πρόβλημα αλλά οι πολιτικοί που παρεμβαίνουν»

Ο καθηγητής Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας, εξηγεί γιατί το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά το σύστημα ακραίου συγκεντρωτισμού της εξουσίας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ζελένσκι: «Ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Τραμπ» – Μητσοτάκης: «Η χώρα μας θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»

Πολιτική / Ζελένσκι: «Ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Τραμπ» – Μητσοτάκης: «Η χώρα μας θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται ο ενεργειακός διάδρομος που συνδέει Αλεξανδρούπολη και Οδησσό, επιτρέποντας την αποστολή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM