Τα μυστικά μαθηματικά των Simpsons

Τα μυστικά μαθηματικά των Simpsons Facebook Twitter
5

Τα μυστικά μαθηματικά των Simpsons Facebook Twitter


Μια ελάχιστα γνωστή πτυχή της δημοφιλούς και μακρόχρονης εκπομπής, οι μυστικές της αναφορές σε μαθηματικά και επιστήμες, αποκαλύπτεται στο βιβλίο του βρετανού επιστήμονα και δημοσιογράφου Simon Singh στο βιβλίο του «The Simpsons and Their Mathematical Secrets»

Στην περιγραφή του βιβλίου από την Amazon διαβάζουμε: «Θα έχετε παρακολουθήσει εκατοντάδες επεισόδια των Simpsons χωρίς να έχετε ποτέ συνειδητοποιήσει ότι σε πολλά επεισόδια είναι έξυπνα ενσωματωμένες λεπτές αναφορές στα μαθηματικά, οι οποίες κυμαίνονται από γνωστές εξισώσεις μέχρι θεωρήματα αιχμής. Η ύπαρξή τους, υποστηρίζει ο Simon Singh, υπογραμμίζει τις λαμπρές ικανότητες των σεναριογράφων, εκ των οποίων πολλοί διαθέτουν προχωρημένα πτυχία μαθηματικών –μαζί με την απαράμιλλη αίσθηση χιούμορ.»

Τα μυστικά μαθηματικά των Simpsons Facebook Twitter

Ο Singh, ο οποίος έκανε το διδακτορικό του στη Φυσική στο Emmanuel College του Κέιμπριτζ, ήταν ήδη αφοσιωμένος οπαδός των Simpsons όταν το 2004 παρατήρησε σε μια σκηνή της σειράς έναν μαυροπίνακα ενός σχολείου που είχε πάνω του μερικές γνώριμες εξισώσεις. Το επεισόδιο είχε τίτλο "The Wizard of Evergreen Terrace" και η εξίσωση αναφερόταν στο τελευταίο θεώρημα του Φερμά, μια «πολύ έξυπνη, σχεδόν τέλεια λύση». Επίσης, στην κορυφή του μαυροπίνακα βρισκόταν ένας μαθηματικός τύπος που ήταν μια πρόβλεψη του μποζονίου του Higgs. Ο Singh, φυσικός που είχε εργαστεί στο CERN, τον αναγνώρισε αμέσως.

Σε απόσπασμα του βιβλίου διαβάζουμε ότι «το 1951 το Newsweek ανέφερε ότι η λέξη "nerd" («σπασίκλας») ήταν ένας μειωτικός όρος που είχε ξεκινήσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στο Ντιτρόιτ. Στη δεκαετία του '60 οι φοιτητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Rensselaer προτιμούσαν τη γραφή της λέξης ως "knurd" που είναι η λέξη "drunk" γραμμένη ανάποδα – ένας υπαινιγμός ότι οι knurds είναι το ανάποδο από τα party animals. Όμως οι nerds την τελευταία δεκαετία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος και η λέξη χρησιμοποιείται πλέον και από μαθηματικούς και άλλους επιστήμονες. Τώρα ένας geek είναι ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο, όπως φάνηκε σε έναν τίτλο του περιοδικού Time το 2005: "Οι Σπασίκλες Θα Κληρονομήσουν τη Γη".

Αν δεν μπορείτε να αποκτήσετε το βιβλίο, μπορείτε να δείτε πολλές αναφορές μαζί με τα μαθηματικά τους εδώ.

O Simon Singh έχει γράψει επίσης το βιβλίο «Το τελευταίο θεώρημα του Φερμά» που έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά.

«χ(n) + ψ(n) = z(n) : καμία λύση. "Ανακάλυψα μια πραγματικά εξαίσια λύση, όμως δεν προλαβαίνω να τη γράψω γιατί έρχεται το τραίνο".


Μπορεί να ήταν ελάχιστοι οι νεοϋρκέζοι που κατάλαβαν ότι αυτό το "χαριτωμένα λόγιο" γκράφιτι στο σταθμό του μετρό της 8ης οδού, στη Νέα Υόρκη, παρέπεμπε στον εδώ και τριακόσια χρόνια άλυτο μαθηματικό γρίφο, γνωστό ως "το τελευταίο θεώρημα του Φερμά" και στην παράξενη ιστορία του.


Τον 17ο αιώνα, μελετώντας το βιβλίο "Αριθμητικά" του Διόφαντου, ο Πιέρ ντε Φερμά στάθηκε στο πυθαγόρειο θεώρημα (x²+ψ²=z²) και σημείωσε στο περιθώριο της σελίδας το συμπέρασμα ότι είναι αδύνατον να ισχύει το x (n) + ψ (n) =z (n). Επίσης συμπλήρωσε: " Έχω ανακαλύψει μια πραγματικά θαυμάσια απόδειξη, όμως το περιθώριο της σελίδας είναι πολύ στενό για να την αναπτύξω". Για τα επόμενα 350 χρόνια, η φράση αυτή του Φερμά έγινε έμμονη ιδέα των πιο διάσημων μαθηματικών μυαλών, που από τότε ρίχνονται σ΄ έναν φοβερό αγώνα για την επίλυση του διασημότερου μαθηματικού προβλήματος.»

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Να πούμε και ένα μπράβο στο LifoTeam για την επιλογή και έγκριση τέτοιων άρθρων! Δεν συνηθίζεται, αν και τέτοιου είδους βιβλία έχουν φανατικό και συνάμα εκλεκτικό κοινό. Μπράβο, λοιπόν!Εννοείται ότι κι εμείς ευχαριστούμε από την μεριά μας τη Lifo για την, έμμεση έστω, αναφορά σε τίτλους εκδόσεώς μας.Και φυσικά ευχαριστούμε τον Simon Singh, ο οποίος είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας συγγραφέας: Είναι ένας Science Star, ένας πρωτεργάτης, -παγκοσμίως- των Popular Science Books (Βιβλίων Εκλαϊκευμένης Επιστήμης), και για όσους ξέρουν, "Το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά", ήταν μόνο η αρχή. Κανείς δεν ξεχνά το "Κώδικες και Μυστικά" (τη βίβλο της κρυπτογραφίας) ή το "Big Bang | Η Επική Αναζήτηση της Μεγαλύτερης Επιστημονικής Αλήθειας" κ.ά.Εμείς τον ευχαριστούμε για την πολυετή εμπιστοσύνη του στη δουλειά μας, ήδη από το 1999, όταν πρωτοεκδόθηκε "ο Φερμά".Και μια "Είδηση": Ήδη εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα για την Ελληνική γλώσσα και"Τα Μυστικά Μαθηματικά των Simpsons", θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο 2014.Ευχαριστούμε πολύ για την φολοξενία και το βήμα. Περιμένουμε κι άλλες εκπλήξεις LifoTeam, πέρα από τα συνηθισμένα... Με χαρά βλέπουμε ότι ανταποκρίνεστε με τεράστια επιτυχία και ευελιξία στην πρόκληση.:-P
Και τώρα για τις διακοπές σας προτείνω το πασίγνωστο μαθηματικό μυθιστόρημα "Το θεώρημα του παπαγάλου" με εκτενείς αναφορές στο τελευταίο θεώρημα του Fermat
Tο παλεύω καιρό τώρα! Μέχρι το σημείο που έχω φτάσει μ'αρέσει και κάτι μου λέει ότι τώρα μπαίνω στα καλά! Απλά οι πολύ εκτενείς αναφορές στην ιστορία των μαθηματικών, ορισμένες φορές, γίνονται λίγο κουραστικές. Αλλά γούστα είναι αυτά!Το προτείνω ανεπιφύλακτα!!:)
Πολύ καλό και ενδιαφέρον το άρθρο, απλά να συμπληρώσω κάποια link από το youtube με τον ίδιο τον συγγραφέα να μιλάει για το τελευταίο θεώρημα του Fermat, τις μαθηματικές αναφορές στα επεισόδια των simpsons και τα αντίστοιχα βιβλία που έχει γράψει:https://www.youtube.com/watch?v=ReOQ300AcSUhttps://www.youtube.com/watch?v=qiNcEguuFSAΕπίσης να συμπληρώσω ότι το τελευταίο θεώρημα του Fermat, όπως αναφέρεται και στο βίντεο, αποδείχτηκε τελικά από τον Andrew Wiles και έχει ενδιαφέρον η ιστορία του.