Στην αγορά του Βύρωνα. Από την Ελένη Ψυχούλη

Στην αγορά του Βύρωνα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Τσέλιγκας
1

Ανάμεσα στο Θέατρο Βράχων, το Κέντρο Χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν και το Ταπητουργείο, ο Βύρωνας, κυριολεκτικά στα μετόπισθεν του Παγκρατίου, ζει ακόμη τη ζωή μιας γαλήνιας γειτονιάς, που διατηρεί ατόφιο το μικροαστικό, προσφυγικό της προφίλ.  Εδώ ο φούρνος ψήνει ακόμη τα γεμιστά και το κατσικάκι, οι νοικοκυρές κάνουν ουρά στο τέλος του πρωινού για τη φρατζόλα του οικογενειακού τραπεζιού, μαγαζάτορες και πελατεία γνωρίζονται με τα μικρά τους ονόματα, τα ψώνια συνδυάζονται με τα κουτσομπολιά της ημέρας κι αν είσαι νεοφερμένος, όλο και κάποια πιστή πελάτισσα θα βρεθεί να σε ξεναγήσει καλύτερα κι από το αφεντικό στα καλύτερα της κάθε επιχείρησης.

Δυο καλά μανάβικα, τρία ιχθυοπωλεία, τρία κρεοπωλεία, ένα μαγαζί με είδη σπιτιού και υαλικά για τους νοσταλγούς του 70s κιτς. Στον παράδεισο της οδού Ιθώμης θα βρεις κρέατα και γαλακτοκομικά της Αιτωλοακαρνανίας λόγω των ντόπιων που έχουν εγκατασταθεί εδώ από παλιά.

*Το κρεοπωλείο του Ιορδάνη Δημητρόπουλου (Ιθώμης 4, 2107661820) που από το 1957 θυμάται όλες τις ιστορίες της γειτονιάς, τότε που ο δίπλα δρόμος ήταν ακόμη ένα ρέμα που κατέληγε στον Ιλισό. Ντόπια κρέατα, ειλικρίνεια σε ό,τι δεν είναι ελληνικό, φρέσκα αβγά από το Άργος κι ένα εξαιρετικό, πικάντικο, σπιτικό λουκάνικο από τη Σπερχειάδα, ο λόγος για να το προτιμήσεις.

*Παντοπωλείο-Βιολογικά - Μπαλάσκας Ευ. (Νεαπόλεως 18, 2107629392). Το παλιό μπακάλικο διατηρεί την παλιά του εικόνα, η νέα γενιά του προσθέτει μερικά καλά τοπικά προϊόντα μικρής παραγωγής, τσίπουρο χύμα από την Καρδίτσα, τα διάσημα επτάζυμα παξιμάδια με γλυκάνισο της Τραχιάς, θρούμπες από το Πήλιο και βιολογικά προϊόντα. Έξω, το παρτέρι του Δήμου φυτεύεται με πιπεριές και ντομάτες, τα λαχανικά συνυπάρχουν με δενδρύλια και φυτά για τον δικό σου κήπο, με καμάρι του μαγαζιού το γκότζι, που θα σου εξασφαλίσει τη δική σου παραγωγή από σούπερ-ενεργειακά μπέρις σε ένα χρόνο.

Στην αγορά του Βύρωνα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Κατεψυγμένα Χρήστου Ζάχου

*Κατεψυγμένα Χρήστου Ζάχου (Ιθώμης 12, 2109708062). Εδώ ξεχνάς ό,τι ήξερες για τα κλασικά μαγαζιά με κατεψυγμένα προίόντα. Το πλατύ χαμόγελο και η γελαστή διάθεση του Δημοσθένη θα σε ξεναγήσουν στον παράδεισο του πάγου, που κρύβει γκουρμέ θησαυρούς σε τιμές που αγαπούν οι καιροί. Με έμφαση στο ελληνικό προϊόν, ξεχωρίζει για την τεράστια ποικιλία σε ελληνικά ψαρικά, όπως το φιλεταρισμένο γάβρο και τη σαρδέλα από τη Χαλκίδα, μέχρι τον αστακό, το πεντάλικο φαγκρί και τη συναγρίδα, αλλά και την πολύ μεγάλη ποικιλία του σε πίτες και σφολιατοειδή, όπως τη μανιταρόπιτα βέργας, τα κουρουδάκια με τυρί, το μεσογειακό σιμίτικο, το κουλουρολουκάνικο, τις φλογέρες με Φιλαδέλφεια, το σουφλέ, το πεϊνιρλί, το χοιρινό σνίτσελ, το κεμπάπ, την πολύ καλή ποικιλία από λαχανικά, τα ορτύκια από τη Λαμία, το χειροποίητο φύλλο για πίτα. Κοντά στην ψύξη και το φρέσκο, με μικρής παραγωγής κοτόπουλο και κοκοράκι από τη Ναύπακτο, μοσχαρίσιο λουκάνικο του Νασιόπουλου, τα πολύ καλά μείγματα μπαχαρικών του Μπαγκατζούνη, το τσίπουρο του Τυρνάβου.

*Τσέλιγκας (Ιθώμης 17, 2107664193). Ο κύριος Μιχάλης Μαυρόπουλος διεκδικεί άνετα τον τίτλο του «βασιλιά της φέτας» και κανένας εραστής της δεν πρόκειται να φύγει από δω δυσαρεστημένος, κι αυτό, τα τελευταία 40 χρόνια. 12 διαφορετικές φέτες από όλη την Ελλάδα, με βασίλισσες τις βαρελίσιες της Βυτίνας, τη σκληρή του Παρνασσού και τον τελεμέ του Ναυπλίου, που παράγονται όπως πριν 50 χρόνια, από μικρούς παραγωγούς, ειδικά για την επιχείρηση. Κι επειδή στα λιγοστά τετραγωνικά αυτού του μαγαζιού χωρά μόνον ό,τι το εκλεκτότερο, θα «λυγίσετε» οπωσδήποτε με το πρόβειο βούτυρο του Συνεταιρισμού Μυτιλήνης, τις ανάλατες θρούμπες της Χαλκιδικής, το ανθότυρο από τον Αστακό, την κάπαρη της Σαντορίνης, τις ριγανάτες θρούμπες του Πηλίου, το λευκαδίτικο σαλάμι του Πολυχρονόπουλου, τον εξαιρετικό μπακαλιάρο Ισλανδίας, την ηπειρώτικη χορτόπιτα -σαν να την έφτιαξε η γιαγιά σου- και τα χοιρινά μυκονιάτικα λουκάνικα. Στα εξαιρετικά του, το παγωτό Λούσι από το Καπανδρίτι, σαν κρέμα με βύσινο της γιαγιάς, αλλά και το γιαούρτι, την κρέμα σοκολάτα και το ρυζόγαλο της ίδιας βιοτεχνίας, το παγωτό στρατσατέλα από τους Χαλβάδες της Δραπετσώνας, το χειροποίητο φύλλο κρούστας του Μυλωνά, τις χυλοπίτες και τον ξινόχοντρο «Χανίων». Κι αν μένετε μακριά, η φέτα σας θα συσκευαστεί σε τάπερ ή σε αεροστεγείς συσκευασίες που συντηρούνται για μήνες στην κατάψυξη.

*Φούρνος της αγοράς (Ιθώμης 7, 2107660571). Αυτός ο φούρνος αξίζει όχι τόσο για το ψωμί του όσο για το καταπληκτικό, τραγανό ολόφρεσκο σιμίτικο κουλούρι με αλεύρι ολικής, το τυρόψωμο, τον λουκουμά και το υπέροχο τυροκούλουρο, με σουσαμάτο κουλούρι γεμιστό με γλυκιά φέτα, χωρίς ίχνος λαδιού ή λίπους.

*Αμαλία (Ιθώμης 13, 2107664683). Το μαγαζάκι της κυρίας Αμαλίας γεννήθηκε την ίδια μέρα με κείνη, 54 χρόνια πριν. Από τον θείο της πέρασε σε κείνη, ωστόσο, ο χρόνος τίποτα δεν έχει αλλάξει στα ράφια, που φιλοξενούν ένα παρελθόν καμωμένο από αγιωτικά και μπαχαρικά αρώματα, σε ένα μαγαζί που το αγαπάς γιατί σου επιβεβαιώνει ότι ακόμη υπάρχει ένας παλιός κόσμος μέσα στην τρέλα του καινούριου. Τα λιβάνια δίπλα από το μείγμα μπαχαρικών για αρμένικο κεμπάπ, αιθέρια έλαια και μπουκαλάκια για τον αγιασμό, κορίανδρος, κακουλέ, υποφαές και μείγματα μπαχαρικών για κρεατικά, σκόνη λιαστής ντομάτας, κεραλοιφές, φυλαχτά και σταυρουδάκια, σακοράφες για το ράψιμο των κρεατικών και παλιές χαλκομανίες, κουφέτα, κεριά και ψεύτικα άνθη αλλά και βιβλιαράκια με τους βίους των αγίων και τα τροπάρια κάθε εορτάσιμης.

Στην αγορά του Βύρωνα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Box

*Box (Κυδωνιών 36, 2107600279). Λίγο-πολύ, στα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα βρίσκεις περίπου τα ίδια προίόντα. Η διαφορά και το ενδιαφέρον «παίζονται» στο γούστο αλλά και τη γνώση του ιδιοκτήτη, που θα καταφέρει να δώσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στα ράφια του. Μικρό σαν κουτί, το Box χωράει μόνο το καλύτερο, το πιο ενδιαφέρον από εκλεκτά προϊόντα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Καμπλατζάς από μονόκοκκο σιτάρι του Πανταζή για νόστιμο σπιτικό ψωμί, πατέ λαχανικών της Ambrosia Gourmet, σάλτσα ντομάτα με τσίλι της Simply Greek, φρουτώδες ελαιόλαδο Αρμακάδι από τα Φιλιατρά και το σπάνιο «Λάδι βιώσας» της Poliana, γραβιέρα Νάξου του Πιτταρά, φέτα και κασέρι του Καρακανά από το Βόλο, ημίσκληρο κεφαλονίτικο ανθότυρο του Γιαννάκη, βουβαλίσια αλλαντικά του «Μπίλη», μπύρες Septem από τη Χαλκίδα, παλαιωμένο απόσταγμα «Puro» του Καραθάνου. Εδώ θα βρεις το ωραίο τσουρέκι από τις «Λιχουδιές της Αθηνάς», τις σπιτικές πίτες της «Αλεξάνδρας» -δοκίμασε κιμαδόπιτα και μελιτζανόπιτα- αλλά και τη νέα σειρά από σαρδελάκια και γαύρο του κουτιού της «Έργον». Από τα ξενόφερτα, ξεχωρίσαμε τις βιολογικές σοκολάτες Zotter με τους πρωτότυπους συνδυασμούς, το pesto με φυστίκι Αιγίνης της Nord Salse και τις σος για σαλάτες της A Must.

*Λυκούδης (Ιθώμης 14-16, 2107610107). Μπορεί τη φήμη στο τυρί να την κλέβει ο απέναντι «Τσέλιγκας» αλλά και ο Λυκούδης έχει τα δικά του σπάνια και πολύ καλά τυριά και αλλαντικά. Βαρελίσια, μαλακή φέτα από το Άργος, κατσικίσιο τυρί από τα Καλάβρυτα, αλλαντικά του «Μιράν» και το εξαιρετικό παγωτό παρφέ σε βανίλια ή σοκολάτα από πρόβειο γάλα της μικρής βιοτεχνίας «Δάφνη» από το Μαραθώνα.

*Δίκταμο (Καραολή & Δημητρίου 63, 2107658530). Τρία αδέλφια από την Κρήτη, η Κάλια, η Βαγγελιώ και ο Γιώργος, συνεχίζουν το μπακάλικο του μπαμπά, σε ένα μαγαζί που αγαπά εξαιρετικά τα σπάνια προϊόντα της τοπικής ελληνικής παραγωγής, τα βιολογικά από κάθε γωνιά του πλανήτη, τις υπερτροφές, τα αγνά καλλυντικά αλλά και τη θεραπευτική δράση 70 τουλάχιστον βοτάνων από τα βουνά της Κρήτης. Στην αυλή τους με τα πανέρια που φιλοξενούν γυρευτούς, άγριους χοχλιούς, παγωτό μικρής παραγωγής από μονάδες της Αττικής και λαχανικά που έχουν μεγαλώσει χωρίς λιπάσματα, όλα γύρω από τον κρητικό καναπέ θυμίζουν παζάρι, πλατεία του χωριού: η πελατεία -που λόγω των χαμηλών τιμών δεν σταματά ποτέ- κάνει μια στάση για ρακή -από τους συγγενείς στο Ρέθυμνο-, για να ανακαλύψει τα καινούρια προϊόντα, να επωφεληθεί από τις συμβουλές του Γιώργου αλλά και να δοκιμάσει ό,τι ζεστό βγάζει η Βαγγελιώ από την κουζίνα της: ζυμωτό ψωμί ντίνκελ, καλτσουνάκια, χορτοπιτάκια με σπάνια χορταρικά της Κρήτης, μπουγάτσα, τσουρέκια, τάρτες και πίτες χωρίς γλουτένη. Τα παιδιά της γειτονιάς εδώ μεγαλώνουν με αβγά «από κότα», βιολογικό κατσικίσιο και βουβαλίσιο γάλα και γαλακτοκομικά, η γαριδοσαλάτα και η χταποδοσαλάτα φτιάχνονται με ολόφρεσκα υλικά από τα χεράκια της μαμάς, το ίδιο και οι πίτσες, οι πίτες και όλα τα κατεψυγμένα και το site τους μας ενημερώνει για τις νόστιμες γευσιγνωσίες, όταν οι παραγωγοί κερνάνε τα ξεχωριστά τους προϊόντα παρέα με γνωστούς σεφ που δίνουν τις δικές τους, πρωτότυπες μαγειρικές ιδέες.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια