Μια ενοχλητική καμινάδα εστιατορίου στο Χαλάνδρι

Facebook Twitter
2

City Legal

1.

Αγαπητέ Χρήστο,
Το πίσω μπαλκόνι του διαμερίσματός μου είναι κοινό με το διπλανό διαμέρισμα και χωρίζονται με το γνωστό διαχωριστικό τζάμι των ελληνικών πολυκατοικιών. Επίσης μοιραζόμαστε τον προβλεπόμενο χώρο απλώματος των ρούχων καθώς η μία μεταλλική βάση για το σκοινί είναι στο δικό μου μπαλκόνι και η άλλη στο δικό τους. Όταν άλλαξε ο ενοικιαστής, το πρώτο πράγμα που έκανε ο νέος ήταν να μου κόψει το σκοινί, το οποίο αρνείται να βάλει στη θέση του γιατί λέει τον ενοχλεί. Έχει δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο? Νομικά καλύπτεται?
Ευχαριστώ

Μαρία

Αγαπητή Μαρία,

Σχετικά με το διαχωριστικό τζάμι: επ’ αυτού έχετε δικαίωμα κοινής χρήσης και οι δύο και πρέπει να μοιράζεστε εξ ίσου τις δαπάνες για τη συντήρησή του.

Σχετικά με το σκοινί απλώματος: Εάν υπάρχει τρόπος και χώρος (μπαλκόνι ή ταράτσα) όπου μπορείς να απλώνεις τα ρούχα σου, τότε ο διπλανός δεν είναι υποχρεωμένος να ανεχθεί το να βρίσκεται στο ακίνητό του η μεταλλική βάση για το σκοινί απλώματος. Εάν δεν υπάρχει άλλος χώρος και είναι η μοναδική διαθέσιμη λύση τότε μπορείς να τον υποχρεώσεις δικαστικά να ανεχθεί τη στήριξη του σκοινιού στο μπαλκόνι του.

_____________

2.

Καλησπέρα σας.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν κανόνες σχετικά με το πόσο θόρυβο μπορεί να κάνει μια καμινάδα εστιατορίου και "πόσο" μπορεί να μυρίζει σε κατοικημένη περιοχή (Χολαργός).
Επειδή μου είπαν πως υπάρχουν αυστηροί κανόνες για τον θόρυβο, πού πρέπει να αποταθώ ώστε να ελεγχθεί το συγκεκριμένο κατάστημα; Στον δήμο, στη Νομαρχία η κάπου αλλού;
Σας ευχαριστώ.

Παναγιώτης

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Σχετικά με τον ήχο: στις αστικές περιοχές το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου από καταστήματα είναι τα 30 dB(A) [ηχητική στάθμη Α της κλίμακας των ντεσιμπέλ].

Σχετικά με τον καπνό από την εστία καύσεως: το επιτρεπόμενο ποσό εκπομπής στην ατμόσφαιρα ορίζεται στο βαθμό 1 της κλίμακας Ringelmann.

Τυχόν μη τήρηση των ανωτέρω συνιστά υγιεινομική παράβαση που βεβαιώνεται από τα αρμόδια όργανα του Δήμου. Μπορεί επίσης να υπάρχει και ποινική ευθύνη για το πταίσμα της διατάραξης ησυχίας και αρμόδια είναι η αστυνομία.

Πέραν των διοικητικών προστίμων και ποινικών κυρώσεων, ο νόμος ορίζει ότι ο κύριος ακινήτου έχει υποχρέωση να ανέχεται την εκπομπή καπνού, αιθάλης, αναθυμιάσεως, θερμότητας, θορύβου κ.λ.π. από τα γειτονικά ακίνητα εφόσον αυτές δε βλάπτουν σημαντικά τη χρήση του ακινήτου του ή προέρχονται από χρήση συνήθη για τα ακίνητα της περιοχής του ακινήτου. Σε αντίθετη περίπτωση δικαιούται να ασκήσει σχετική αγωγή και να επιδιώξει την προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

_____________

3.

Καλησπέρα
Έχει πεθάνει ο πατέρας μου πρόσφατα κι εγώ με τον αδερφό μου πρέπει να κάνουμε αποποίηση κληρονομίας στο ειρηνοδικείο στο οποίο ανήκε όταν ζούσε. Πράγμα που σημαίνει ότι αν δηλαδή πέθανε στην Αθήνα κι εγώ ζω στον Έβρο θα πρέπει να πάω να αποποιηθώ στην Αθήνα. Πράγμα παράλογο καθώς δεν είμαι σε θέση να ταξιδέψω τόσα χιλιόμετρα λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης. Τι άλλο μπορώ να κάνω? Θα πρέπει να αποποιηθώ και για το κυοφορούμενο όταν γεννηθεί? Τι διαδικασία χρειάζεται και τι κόστος έχει?
Ευχαριστώ.

Μαρία

Αγαπητή Μαρία,

Αρχικά να σημειώσω ότι έχεις δίκιο στο θέμα του αρμόδιου δικαστηρίου (είναι το ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου είχε την κατοικία του ο αποθανών κατά το χρόνο θανάτου του). Δεν χρειάζεται να έρθεις η ίδια από τον Έβρο στην Αθήνα όμως. Μπορείς να εξουσιοδοτήσεις κάποιο συνάδελφο εδώ στην Αθήνα (με έγγραφο που θα συνταχθεί ενώπιον ενός συμβολαιογράφου εκεί στον Έβρο) και να πάει αυτός να κάνει την αποποίηση για λογαριασμό σου. Εφ’ όσον αποποιηθείς εσύ, η κληρονομιά περνάει στο κυοφορούμενο παιδί σου (εγγόνι του θανόντος) το οποίο «κατά πλάσμα δικαίου» όπως λέμε θεωρείται σαν να ήταν γεννημένο (υπό τον όρο ότι θα γεννηθεί ζωντανό). Για να αποποιηθείς και για λογαριασμό του ανήλικου τέκνου σου χρειάζεται πρώτα να κάνεις ειδική αίτηση και να πάρεις άδεια του αρμοδίου δικαστηρίου. Για το κόστος πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο συνάδελφο.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
#1 Γιατί δεν λέτε στον ιδιοκτήτη των διαμερισμάτων σας να βάλει άλλη μια μεταλλική ράβδο στη μέση του μπαλκονιού..ούτε έξοδα, ούτε παρεξηγήσεις..