Την παράτησε δύο μήνες πριν το γάμο. Τι μπορεί να κάνει νομικά;

Την παράτησε δύο μήνες πριν το γάμο. Τι μπορεί να κάνει νομικά; Facebook Twitter
19

1.

Κύριε Γραμματίδη,
Ο αρραβωνιαστικός μου με παράτησε 2 μήνες πριν το γάμο. Πώς μπορώ να τον υποχρεώσω να με παντρευτεί; Όλες μου οι φίλες ξέρουν ότι παντρεύομαι, έχω εκτεθεί....

Κλεονίκη

Αγαπητή Κλεονίκη,

Ο νόμος είναι αρκετά σαφής. Η μνηστεία (που είναι στην ουσία μια σύμβαση για μελλοντικό γάμο) δεν δημιουργεί νομική βάση για εξαναγκασμό κάποιου να τελέσει γάμο. Κάτι τέτοιο, το να υποχρεωθεί κάποιος να τελέσει γάμο με οποιονδήποτε για οποιοδήποτε λόγο, θα προσέβαλε κατάφωρα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την προσωπική ελευθερία του εξαναγκαζόμενου.

Ο νόμος όμως ορίζει ότι αν ένας από τους μνηστευμένους διαλύσει τη μνηστεία χωρίς σπουδαίο λόγο (και το τι είναι «σπουδαίος λόγος» αποφασίζεται από το δικαστήριο), τότε έχει υποχρέωση να αποζημιώσει τον άλλο ή τους γονείς του για την οικονομική ζημία που τυχόν έπαθαν εξαιτίας δαπανών ή άλλων μέτρων που έλαβαν με την προσδοκία του γάμου. Δηλαδή εσύ ή οι γονείς σου μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση για τα έξοδα τα οποία κάνατε (εκκλησία, δεξίωση, νυφικά, κλπ).

Επίσης, εσύ δικαιούσαι να ζητήσεις να σου επιστραφεί οτιδήποτε του έκανες δώρο ως σύμβολο της μνηστείας (από τη βέρα μέχρι οτιδήποτε του δώρισες λόγω του ότι θα παντρευόσασταν).

_____________

2.

Όταν όμως είναι μονοκατοικία και το σκυλί είναι στον κήπο πάλι υπάρχει υποχρέωση; Και επειδή η ΕΛΑΣ μπορεί να δηλώσει άγνοια, ποιος νόμος τα λέει αυτά;
Ευχαριστώ.

Παναγιώτης

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας καθώς και οι υγειονομικές διατάξεις εφαρμόζονται και όταν έχουμε διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους των μονοκατοικιών. Ο σχετικός νόμος είναι ο 4039/2012 σε συνδυασμό με τον νόμο 1197/1981.

Kε Γραμματίδη ,
(με αφορμή απάντηση που διάβασα για καταλήψεις πεζοδρομίου με κολωνάκια κτλ.) Είχαμε καλέσει την τροχαία γιατί γείτονας έχει κάνει μίνι εγκατάσταση με μπάρες, κολωνάκια και αλυσίδες στο πεζοδρόμιο προκειμένου να παρκάρει το αυτοκίνητο του. Η απάντηση της τροχαίας ήταν "δεν είναι δική μας αρμοδιότητα αλλά της πολεοδομίας -κάντε καταγγελία "
Επίσης , άλλος γείτονας έχει τοποθετήσει τρεις -τέσσερεις μοτοσυκλέτες χωρίς αριθμούς κυκλοφορίας μπροστά από το μαγαζί του για να μην παρκάρουμε. Η απάντηση της τροχαίας ήταν ότι τα οχήματα θεωρούνται εγκαταλελειμμένα(άγνωστου ιδιοκτήτη) και πρέπει να αφήσουν σημείωμα και να περάσει κάποιος χρόνος πριν απομακρυνθούν.

Αγαπητή – έ,

Σχετικά με το πρώτο ερώτημα: αρμοδιότητα της πολεοδομίας δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση. Παλαιότερα η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων υποστήριζε ότι η επιβολή του προστίμου ήταν αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας. Αυτό ήταν αφ’ ενός λανθασμένο και αφ’ ετέρου η Δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε. Η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών μας επιβεβαίωσε ότι, ως παράβαση του ΚΟΚ, η κατάληψη οδοστρώματος είναι αρμοδιότητα της Τροχαίας.

Ως προς το δεύτερο: είναι σωστό αυτό που είπε η Τροχαία. Για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα υπάρχει ειδική νομοθεσία (ΠΔ 116/2004) που είναι αρμοδιότητα του Γραφείου Εγκαταλελειμμένων Οχημάτων του αντίστοιχου Δήμου.

_____________

3.

Γεια σας και συγχαρητήρια για τη στήλη!!
Θα ήθελα να μου πείτε αν γνωρίζετε εάν μπορώ να πουλήσω αγροτεμάχιο ή οικόπεδο με οίκημα του οποίου κατέχω μερίδιο εξ αδιαιρέτου με τα αδέρφια μου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη αυτών.
Στο χθεσινό φύλλο γνωστής εφημερίδας κυκλοφόρησε η είδηση της αλλαγής σε κάποιους νόμους που σχετίζονται με το θέμα, αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω ιδιαίτερη άκρη.
Θα σας ήμουν ευγνώμων για την απάντηση και σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!.

Νάνσυ

Αγαπητή Νάνσυ,

Ο κάθε συνιδιοκτήτης μπορεί να πουλήσει ελεύθερα το εξ αδιαιρέτου μερίδιό του χωρίς να χρειάζεται συναίνεση των υπολοίπων συνιδιοκτητών. Αυτό που ίσως διάβασες είναι ότι, εάν το ακίνητο έχει αυθαίρετο, τότε για την αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων χρειάζεται η συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών. Επειδή όμως, για να πουλήσεις ακίνητο με αυθαίρετο πρέπει πρώτα να κάνεις τακτοποίηση (και άρα θες συναίνεση των συνιδιοκτητών για την τακτοποίηση αυτή), άρα στην ουσία στα ακίνητα με αυθαίρετο δεν μπορείς να πουλήσεις αν δεν συμφωνούν οι υπόλοιποι (όχι αν δεν συμφωνούν στην πώληση, αν δεν συμφωνούν στην τακτοποίηση του αυθαιρέτου).

_____________

4.

Αγαπητέ κ.Γραμματίδη,
Πρόσφατα ο πατέρας μου έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας ως περιουσία το πατρικό μου σπίτι, το οποίο όμως είναι υποθηκευμένο. Επίσης υπάρχουν και κάποια άλλα χρέη σε τράπεζες. Υπάρχει όμως και ένα άλλο τέκνο από πρώτο του γάμο, το οποίο έχει υιοθετηθεί από τον επόμενο σύζυγο της μητέρας του και δεν είχε ουδεμία σχέση ή επαφή με τον πατέρα μας. Μάλιστα η πράξη υιοθεσίας έγινε αφότου ενηλικιώθηκε. Εγώ ήρθα σε επικοινωνία μαζί του μετά από έρευνα και μου δήλωσε ότι επιθυμεί να αποποιηθεί της περιουσίας. Ενώ μου δήλωσε ότι αποποιήθηκε, μου είπε ψέματα, δεν έπραξε κάτι τέτοιο και από τότε έχω χάσει τα ίχνη του και δεν μπορώ να έρθω σε επικοινωνία μαζί του. Θα ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν, αν καταρχάς έχει δικαίωμα να αλλάξει και πατρώνυμο μετά την υιοθεσία και αν δικαιούται το μισό σπίτι, όπως μου έχουν πει. Τι μπορώ να κάνω?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Μαρία

 

Αγαπητή Μαρία,

Σχετικά με το πρώτο ερώτημά σου: Η υιοθεσία ενηλίκου επιφέρει μόνο αλλαγή του επωνύμου. Το όνομα πατρός δεν μεταβάλλεται, αλλά παραμένει το όνομα του φυσικού πατέρα.

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημα: Στην υιοθεσία ενηλίκου (αντίθετα από ότι συμβαίνει στην υιοθεσία ανηλίκου) ο θεσμός του τέκνου με τους φυσικούς συγγενείς του διατηρείται. Συνεπώς, ο ενήλικος που υιοθετήθηκε κληρονομεί κανονικά το φυσικό του γονέα. Από τη στιγμή που το άλλο τέκνο δεν αποποιήθηκε εντός της προθεσμίας, είναι νόμιμος κληρονόμος και δεν μπορεί πλέον να αποποιηθεί.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

19

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

13 σχόλια
σε πολυ υποληψη τον ειχε τον μελλοντα συζηγο... τοσο πολυ πληγωθηκε που κατευθειαν την ενοιαξαν οι φιλεναδες της...κατι τετοια βουρλα πατε και κανετε γαμους για να μπειτε στο ματι των φιλεναδων σας και μετα την πληρωνουν τα καημενα τα παιδια που κανετε......
Όταν αρραβωνιάστηκα για πλάκα ρώτησε ο καλός μου φίλο του δικηγόρο, όντως σε περίπτωση χωρισμού μπορείς να πάρεις όλα τα δώρα πίσω και να ζητήσεις αποζημίωση. Επίσης ο/η παρατημένος κρατάει τα δικά του δώρα, δαχτυλίδι κοσμήματα κτλ, γιατί θεωρούνται υπόσχεση γάμου που δεν κράτησε ο άλλος! Δεν με συνέφερε και τον παντρεύτηκα :P
Κι εμένα μου φάνηκε τρολιά η πρώτη ερώτηση, της Κλεονίκης. Η απάντηση του δικηγόρου, όμως, δείχνει ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα! Ο νόμος προβλέπει, λοιπόν, και προβλέπει για κάποιον λόγο. Ευχαριστώ τον κ. Γραμματίδη που μου έδωσε την ευκαιρία να πω "κάτι μάθαμε και σήμερα".Υ.Γ. Η στήλη σας είναι πολύ ενδιαφέρουσα και την διαβάζω ανελλιπώς.
Δεν νομίζω ότι έρχεται από το 1950 η Κλεονίκη. 2013 ο φίλος μια κολλητής μου της είπε ότι δεν θέλει να παντρευτεί και ότι αν την παντρευόταν θα ήταν μόνο υπό την πίεση του να μη τη χάσει. Του απάντησε: οκ παντρέψου με, δεν με νοιάζει πως και γιατί. Είπατε κάτι???? Είμαστε άξιες της μοίρας μας μερικές γυναίκες.
Αυτό είναι ελαφρώς διαφορετικό: μιλάς για μια γυναίκα που ήθελε ντε και καλά γάμο ακόμα κι αν ο σύντροφός της δεν ήθελε. Η ερώτηση είναι από μια γυναίκα που τη ΧΩΡΙΣΕ ο άλλος και θέλει να τον αναγκάσει δικαστικά να την παντρευτεί. Και μόνο που το έγραψα μου φαίνεται απίστευτο. Δε μπορεί, είναι τρολ. Κλεονίκη είστε εδώ; Γράψτε μας δύο λόγια αν είστε εδώ! 1,2,1,2,test
Νουμερο 1. δεν μπορει... πρεπει να τρολαρει.. αδυνατω να πιστεψω οτι ακομη κυκλοφορει κοσμος με τετοιες αντιληψεις.. Σε παρατα και τον θελεις πισω μην εκτεθεις στον κοσμο???

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ