1.

Κύριε Γραμματίδη,
Ο αρραβωνιαστικός μου με παράτησε 2 μήνες πριν το γάμο. Πώς μπορώ να τον υποχρεώσω να με παντρευτεί; Όλες μου οι φίλες ξέρουν ότι παντρεύομαι, έχω εκτεθεί....

Κλεονίκη

 

Αγαπητή Κλεονίκη,

Ο νόμος είναι αρκετά σαφής. Η μνηστεία (που είναι στην ουσία μια σύμβαση για μελλοντικό γάμο) δεν δημιουργεί νομική βάση για εξαναγκασμό κάποιου να τελέσει γάμο. Κάτι τέτοιο, το να υποχρεωθεί κάποιος να τελέσει γάμο με οποιονδήποτε για οποιοδήποτε λόγο, θα προσέβαλε κατάφωρα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την προσωπική ελευθερία του εξαναγκαζόμενου.

Ο νόμος όμως ορίζει ότι αν ένας από τους μνηστευμένους διαλύσει τη μνηστεία χωρίς σπουδαίο λόγο (και το τι είναι «σπουδαίος λόγος» αποφασίζεται από το δικαστήριο), τότε έχει υποχρέωση να αποζημιώσει τον άλλο ή τους γονείς του για την οικονομική ζημία που τυχόν έπαθαν εξαιτίας δαπανών ή άλλων μέτρων που έλαβαν με την προσδοκία του γάμου. Δηλαδή εσύ ή οι γονείς σου μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση για τα έξοδα τα οποία κάνατε (εκκλησία, δεξίωση, νυφικά, κλπ).

Επίσης, εσύ δικαιούσαι να ζητήσεις να σου επιστραφεί οτιδήποτε του έκανες δώρο ως σύμβολο της μνηστείας (από τη βέρα μέχρι οτιδήποτε του δώρισες λόγω του ότι θα παντρευόσασταν).

_____________

 

2.

Όταν όμως είναι μονοκατοικία και το σκυλί είναι στον κήπο πάλι υπάρχει υποχρέωση; Και επειδή η ΕΛΑΣ μπορεί να δηλώσει άγνοια, ποιος νόμος τα λέει αυτά;
Ευχαριστώ.

Παναγιώτης

 

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας καθώς και οι υγειονομικές διατάξεις εφαρμόζονται και όταν έχουμε διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους των μονοκατοικιών. Ο σχετικός νόμος είναι ο 4039/2012 σε συνδυασμό με τον νόμο 1197/1981.

 

Kε Γραμματίδη ,
(με αφορμή απάντηση που διάβασα για καταλήψεις πεζοδρομίου με κολωνάκια κτλ.) Είχαμε καλέσει την τροχαία γιατί γείτονας έχει κάνει μίνι εγκατάσταση με μπάρες, κολωνάκια και αλυσίδες στο πεζοδρόμιο προκειμένου να παρκάρει το αυτοκίνητο του. Η απάντηση της τροχαίας ήταν "δεν είναι δική μας αρμοδιότητα αλλά της πολεοδομίας -κάντε καταγγελία "
Επίσης , άλλος γείτονας έχει τοποθετήσει τρεις -τέσσερεις μοτοσυκλέτες χωρίς αριθμούς κυκλοφορίας μπροστά από το μαγαζί του για να μην παρκάρουμε. Η απάντηση της τροχαίας ήταν ότι τα οχήματα θεωρούνται εγκαταλελειμμένα(άγνωστου ιδιοκτήτη) και πρέπει να αφήσουν σημείωμα και να περάσει κάποιος χρόνος πριν απομακρυνθούν.

Αγαπητή – έ,

Σχετικά με το πρώτο ερώτημα: αρμοδιότητα της πολεοδομίας δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση. Παλαιότερα η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων υποστήριζε ότι η επιβολή του προστίμου ήταν αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας. Αυτό ήταν αφ’ ενός λανθασμένο και αφ’ ετέρου η Δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε. Η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών μας επιβεβαίωσε ότι, ως παράβαση του ΚΟΚ, η κατάληψη οδοστρώματος είναι αρμοδιότητα της Τροχαίας.

Ως προς το δεύτερο: είναι σωστό αυτό που είπε η Τροχαία. Για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα υπάρχει ειδική νομοθεσία (ΠΔ 116/2004) που είναι αρμοδιότητα του Γραφείου Εγκαταλελειμμένων Οχημάτων του αντίστοιχου Δήμου.

_____________

 

3.

Γεια σας και συγχαρητήρια για τη στήλη!!
Θα ήθελα να μου πείτε αν γνωρίζετε εάν μπορώ να πουλήσω αγροτεμάχιο ή οικόπεδο με οίκημα του οποίου κατέχω μερίδιο εξ αδιαιρέτου με τα αδέρφια μου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη αυτών.
Στο χθεσινό φύλλο γνωστής εφημερίδας κυκλοφόρησε η είδηση της αλλαγής σε κάποιους νόμους που σχετίζονται με το θέμα, αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω ιδιαίτερη άκρη.
Θα σας ήμουν ευγνώμων για την απάντηση και σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!.

Νάνσυ

Αγαπητή Νάνσυ,

Ο κάθε συνιδιοκτήτης μπορεί να πουλήσει ελεύθερα το εξ αδιαιρέτου μερίδιό του χωρίς να χρειάζεται συναίνεση των υπολοίπων συνιδιοκτητών. Αυτό που ίσως διάβασες είναι ότι, εάν το ακίνητο έχει αυθαίρετο, τότε για την αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων χρειάζεται η συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών. Επειδή όμως, για να πουλήσεις ακίνητο με αυθαίρετο πρέπει πρώτα να κάνεις τακτοποίηση (και άρα θες συναίνεση των συνιδιοκτητών για την τακτοποίηση αυτή), άρα στην ουσία στα ακίνητα με αυθαίρετο δεν μπορείς να πουλήσεις αν δεν συμφωνούν οι υπόλοιποι (όχι αν δεν συμφωνούν στην πώληση, αν δεν συμφωνούν στην τακτοποίηση του αυθαιρέτου).

_____________

 

4.

Αγαπητέ κ.Γραμματίδη,
Πρόσφατα ο πατέρας μου έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας ως περιουσία το πατρικό μου σπίτι, το οποίο όμως είναι υποθηκευμένο. Επίσης υπάρχουν και κάποια άλλα χρέη σε τράπεζες. Υπάρχει όμως και ένα άλλο τέκνο από πρώτο του γάμο, το οποίο έχει υιοθετηθεί από τον επόμενο σύζυγο της μητέρας του και δεν είχε ουδεμία σχέση ή επαφή με τον πατέρα μας. Μάλιστα η πράξη υιοθεσίας έγινε αφότου ενηλικιώθηκε. Εγώ ήρθα σε επικοινωνία μαζί του μετά από έρευνα και μου δήλωσε ότι επιθυμεί να αποποιηθεί της περιουσίας. Ενώ μου δήλωσε ότι αποποιήθηκε, μου είπε ψέματα, δεν έπραξε κάτι τέτοιο και από τότε έχω χάσει τα ίχνη του και δεν μπορώ να έρθω σε επικοινωνία μαζί του. Θα ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν, αν καταρχάς έχει δικαίωμα να αλλάξει και πατρώνυμο μετά την υιοθεσία και αν δικαιούται το μισό σπίτι, όπως μου έχουν πει. Τι μπορώ να κάνω?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Μαρία

 

Αγαπητή Μαρία,

Σχετικά με το πρώτο ερώτημά σου: Η υιοθεσία ενηλίκου επιφέρει μόνο αλλαγή του επωνύμου. Το όνομα πατρός δεν μεταβάλλεται, αλλά παραμένει το όνομα του φυσικού πατέρα.

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημα: Στην υιοθεσία ενηλίκου (αντίθετα από ότι συμβαίνει στην υιοθεσία ανηλίκου) ο θεσμός του τέκνου με τους φυσικούς συγγενείς του διατηρείται. Συνεπώς, ο ενήλικος που υιοθετήθηκε κληρονομεί κανονικά το φυσικό του γονέα. Από τη στιγμή που το άλλο τέκνο δεν αποποιήθηκε εντός της προθεσμίας, είναι νόμιμος κληρονόμος και δεν μπορεί πλέον να αποποιηθεί.

_____________

 

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.