Ταξίδι στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Αθήνας

Ταξίδι στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Αθήνας Facebook Twitter
2

Ταξίδι στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Αθήνας Facebook Twitter

 

[Από τον Δημήτρη Ρηγόπουλο / Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος]

 

Την Τετάρτη που μας πέρασε και στο πλαίσιο της τρίτης ομιλίας του κύκλου διαλέξεων που διοργανώνει η αρχιτεκτονική εταιρεία CFCOMPANY στο σαλόνι του Ιδρύματος Κατακουζηνού με βασικό θεματικό άξονα την Αρχιτεκτονική και την Πόλη, καλεσμένος ήταν ο αρχιτέκτονας Θεόδωρος Μαραβέλιας. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού ΚΠΙΣΝ Α.Ε. και διευθυντής του τεχνικού τμήματος του Ιδρύματος Νιάρχου, ο κ. Θ. Μαραβέλιας μίλησε για το μεγαλύτερο εν εξελίξει έργο αστικής ανάπλασης στη χώρας μας που είναι η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα. Και, πιστέψτε μας, δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο κατάλληλος άνθρωπος καθώς με μια ευρύτερη έννοια είναι ο άτυπος «εργοταξιάρχης» στην έκταση των 240 στρεμμάτων στο Νέο Φάληρο.

 

Το έργο περιλαμβάνει την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και την διαμόρφωση χώρου πρασίνου υψηλών προδιαγραφών και έκτασης εφάμιλλης (αν όχι μεγαλύτερης) του Εθνικού Κήπου. Το σύνολο των παρεμβάσεων, προϋπολογισμού 566 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τα κυρίως κατασκευαστικά έργα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2012 και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, όταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραδώσει το ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό Δημόσιο.

 

Με την ευκαιρία της ομιλίας παρουσιάζουμε μια νέα σειρά φωτογραφιών από το εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού (όλες με την υπογραφή του Γιώργη Γερόλυμπου) και σας ξεναγούμε σε ορισμένες, λιγότερο γνωστές τεχνικές λεπτομέρειες του σημαντικού αυτού έργου που αλλάζει τη σχέση της πόλης με το παραλιακό της μέτωπο.

 

Ταξίδι στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Αθήνας Facebook Twitter

 

Καθαρισμός της έκτασης – Ανακύκλωση

 

Το στάδιο των προκαταρκτικών εργασιών περιλάμβανε τον καθαρισμό και την απομάκρυνση από τον χώρο του μελλοντικού εργοταξίου μεγάλης ποσότητας οικιακών απορριμμάτων, που είχαν αποτεθεί κατά τις περασμένες δεκαετίες.

 

Κατά την ίδια περίοδο, πραγματοποιήθηκε και κατεδάφιση των παλαιών εγκαταστάσεων του ιππικού κέντρου, που προϋπήρχε στο χώρο. Όλα το υλικά από εκσκαφές και κατεδαφίσεις, που ήταν δυνατό να επαναχρησιμοποιηθούν στις νέες κατασκευές έχουν περισωθεί με κατάλληλη διαλογή και την επί τόπου χρήση τεχνικών θραύσης και κόσκινων και διατηρούνται αποθηκευμένα στον χώρο του έργου.

 

 

Η κατασκευή του «λόφου»

 

Παρ’ ότι μοιάζει μία απλή διαδικασία προσθήκης διαδοχικών στρώσεων εδάφους, στην πραγματικότητα η κατασκευή του τεχνητού Λόφου, ύφους 14 μέτρων η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, είναι μία από τις πλέον ευαίσθητες και πολύπλοκες κατασκευαστικές εργασίες. Ο κεκλιμένος χώρος του Λόφου θα αναπτυχθεί, τελικά, σε ένα μεγάλο πάρκο, έναν από τους μεγαλύτερους φυτεμένους χώρους πρασίνου στην πόλη, ο οποίος θα εκτείνεται σε όλη την έκταση του Λόφου και πάνω από τις στέγες από σκυρόδεμα των όμορων κτιρίων, οι οποίες θα κατασκευαστούν σε συνέχεια του πάρκου και με την ίδια κλίση.

 

Το περιμετρικό σύστημα αντιστήριξης των εδαφών γύρω από τον Λόφο δεν αποτελείται από φέροντες τοίχους με οπλισμένο σκυρόδεμα. Χρησιμοποιείται σύγχρονη, οικολογική τεχνολογία, γνωστή ως «οπλισμένη γη» (reinforced earth), δηλαδή ένα φυσικό τοίχωμα από διαδοχικές στρώσεις αδρανών λατομείου με την παρεμβολή συνθετικών πλεγμάτων. Στην βάση του τοιχώματος από οπλισμένη γη έχουν εγκατασταθεί 3.500 πάσσαλοι από χαλίκι (υπόγειες λίθινες στήλες), οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν ως θεμελίωση για την οπλισμένη γη και να αποτρέπουν τη ρευστοποίηση του υπεδάφους κατά τη διάρκεια ισχυρής σεισμικής δραστηριότητας.

 

Ταξίδι στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Αθήνας Facebook Twitter
 

 

Ταξίδι στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Αθήνας Facebook Twitter

 

Σεισμική μόνωση

 

Τα κτίρια της Λυρικής Σκηνής και της Βιβλιοθήκης θα εδράζονται πάνω σε σεισμικούς μονωτήρες. Πρόκειται για πρωτοποριακό εξοπλισμό, ειδικά σχεδιασμένο για τα συγκεκριμένα κτίρια, που εγκαθίσταται ανάμεσα στα κατακόρυφα φέροντα στοιχεία και τα θεμέλια των κτιρίων και απορροφά μεγάλο μέρος της σεισμικής ενέργειας πριν μεταφερθεί στην ανωδομή. Η σεισμική μόνωση, εκτός του ότι προσφέρει αυξημένη ασφάλεια στο φέροντα οργανισμό, μειώνει επίσης τις μετακινήσεις λόγω σεισμού, προστατεύοντας από ζημιές και τα μη φέροντα τμήματα, όπως τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα ευαίσθητα ηλεκτρομηχανολογικά δίκτυα και τον εξοπλισμό των κτιρίων.

 

Πρόκειται για υπερσύγχρονο μηχανικό εξοπλισμό, ο οποίος τοποθετείται στην βάση των κατακόρυφων φερόντων στοιχείων των κτιρίων για την απορρόφηση της σεισμικής ενέργειας. Κάθε τύπος-μέγεθος μονωτήρα υποβάλλεται σε δυναμική δοκιμή πλήρους κλίμακας σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις δοκιμών στο εξωτερικό (Πανεπιστήμιο της Παβίας). Οι επιτυχημένες δοκιμές αποτελούν προϋπόθεση για τη διασφάλιση της πιστοποίησης CE από ανεξάρτητη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ταξίδι στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Αθήνας Facebook Twitter

 

Ταξίδι στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Αθήνας Facebook Twitter

 

 

Τα δέντρα του (μελλοντικού) πάρκου

 

Εκτεταμένοι χώροι εκατοντάδων στρεμμάτων πρασίνου με χιλιάδες δένδρα και θάμνους προβλέπεται να δημιουργηθούν στην μεγαλύτερη έκταση του έργου. Παράλληλα, τα δέντρα που προϋπήρχαν στο χώρο προστατεύονται με κατάλληλα μέσα από τις επιπτώσεις των κατασκευαστικών εργασιών.

 

Περισσότερα από 1.100 τεμάχια από διάφορα είδη δέντρων έχουν επιλεγεί προσεκτικά από διάφορα φυτώρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με βάση την σχετική μελέτη φύτευσης. Τα δέντρα αυτά έχουν επισημανθεί με χρήση αναγνωριστικών ετικετών και έχουν μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένη μονάδα διαχείρισης δέντρων στην Τραγάνα Βοιωτίας, όπου θα παραμείνουν και θα εγκλιματισθούν πριν τη μεταφορά και τη φύτευσή τους στην τελική τους θέση στο χώρο του έργου.

 

 

Η πεζογέφυρα

 

Οι κατασκευαστικές εργασίες εκτείνονται και σε τμήμα της υφιστάμενης σύνδεσης της αστικής περιοχής με το θαλάσσιο μέτωπο (εσπλανάδα). Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών, κατασκευάστηκε παράλληλη πεζογέφυρα, που αποκαθιστά την ομαλή πρόσβαση στη θάλασσα κατά την περίοδο της κατασκευής του έργου.

 

 

Το «δάσος» από τους γερανούς

 

Στην παρούσα φάση του έργου, οι ανάγκες της κατασκευής εξυπηρετούνται από περισσότερα από 100 ειδικά μηχανήματα, ανυψωτικά, εκσκαφείς και ειδικά οχήματα συμπεριλαμβανομένων και 10 οικοδομικών γερανών με επικαλυπτόμενες ακτίνες δράσης. Ο όγκος και η πολυπλοκότητα των καθημερινών εργασιών καθιστούν το ΚΠΙΣΝ το πλέον απαιτητικό εργοτάξιο στην Ελλάδα. Το απασχολούμενο προσωπικό προσεγγίζει επί του παρόντος τα 600 άτομα και σύντομα θα υπερβεί τα 1.500. Οι συνθήκες αυτές επέβαλλαν, για λόγους ασφαλείας, την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος με ειδικό λογισμικό για το έργο, που ελέγχει και καταγράφει όλες τις κινήσεις των οικοδομικών γερανών, με σκοπό την αποτροπή μέσω αυτόματης πέδησης ενδεχομένων συγκρούσεων ή άλλων ατυχημάτων. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο σύστημα εγκαθίσταται σε ελληνικό εργοτάξιο.

 

Ταξίδι στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Αθήνας Facebook Twitter

 

Ταξίδι στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Αθήνας Facebook Twitter

Φωτογραφία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Susan Meiselas: Η θρυλική φωτογράφος που απαθανάτισε τη ζωή των στρίπερ στην Αμερική των '70s

Φωτογραφία / Susan Meiselas: Η θρυλική φωτογράφος που απαθανάτισε τη ζωή των στρίπερ στην Αμερική των '70s

Σήμερα, η Meiselas θεωρείται ότι άνοιξε τον δρόμο όχι μόνο για τους πολιτικά δεσμευμένους φωτογράφους που καταγράφουν προσεκτικά, προβληματίζονται και πλαισιώνουν το έργο τους, αλλά και για τους φωτογράφους που επίμονα εργάζονται σε συνεργασία με τα θέματά τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Απαγορεύεται η είσοδος στους γονείς»: Εφηβικά δωμάτια στις δεκαετίες του ’80 και του ΄90

Φωτογραφία / «Απαγορεύεται η είσοδος στους γονείς»: Εφηβικά δωμάτια στις δεκαετίες του ’80 και του ΄90

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία επανεκδίδεται αυτό τον μήνα το φωτογραφικό λεύκωμα της Adrienne Salinger με πορτρέτα εφήβων στα υπνοδωμάτιά τους, σε μια εποχή πριν τα smartphones και τα social media.
THE LIFO TEAM
Nelly's: Η μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση για τη σπουδαιότερη Ελληνίδα φωτογράφο

Φωτογραφία / Nelly's: Η κορυφαία Ελληνίδα φωτογράφος

Πεθαίνει σαν σήμερα η γυναίκα που είναι μέχρι τις μέρες μας η πιο γνωστή Ελληνίδα φωτογράφος. Ποια ήταν η Έλλη Σουγιουλτζόγλου; Και πώς έφτασε να φωτογραφίζει διάσημες χορεύτριες στην Ακρόπολη; Η Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη των φωτογραφικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη μας εξηγεί.
M. HULOT
«Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Φωτογραφία / «Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Ο φωτορεπόρτερ Αχμέντ αλ-Αρίνι περιγράφει τις συνθήκες που οδήγησαν στην φωτογραφία που έχει κάνει το γύρο του κόσμου ως σύμβολο της ανθρωπιστικής καταστροφής που μαστίζει τη Λωρίδα.
THE LIFO TEAM
Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Φωτογραφία / Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Ο Αθηναίος φωτογράφος που έχει καταγράψει την ξέφρενη –αλλά και τρυφερή– νυχτερινή ζωή του Βερολίνου μπορεί να άργησε να βρει τον δρόμο του, αλλά μέσα από τη φωτογραφία νιώθει ότι τελικά η διαδρομή του απέκτησε ένα νόημα.
M. HULOT
Μια έκθεση με φωτογραφίες του Α. Εμπειρίκου που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ πριν 

Φωτογραφία / Φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μια νέα έκθεση

54 φωτογραφίες από το πολύτιμο αρχείο του θα παρουσιαστούν από την Eleftheria Tseliou Gallery, στον χώρο της Τοσίτσα 3, σε μια έκθεση που επιχειρεί να αναδείξει πως υπήρξε εξίσου σημαντικός ως φωτογράφος, όσο και ως ποιητής και ψυχαναλυτής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
μου λυσατε μια μεγαλη απορια..καθε μερα περναω απο κει και συνεχεια αναρωτιωμουν τι χτιζουν και χρειαζονται 10 οικοδομικους γερανους?παρολαυτα μου κανε εντυπωση οι δαπανες ποσο καλα υπολογισμενες ειναι αξιοποιωντας μεχρι και το τελευταιο σκουπιδι παντα σε σχεση με κατασκευες του δημοσιου οπου τα χρηματα ρεουν με τη σεσουλα..