TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Το πρώτο όμορφο πράγμα του Σαββάτου 25 Απριλίου 2020

Το πρώτο όμορφο πράγμα του Σαββάτου 25 Απριλίου 2020 Facebook Twitter
Φωτ. Christian Aslund / Lonely Planet

La prima cosa bella di sabato 25 aprile 2020

Το πρώτο όμορφο πράγμα του Σαββάτου 25 Απριλίου 2020...

Gabriele ROMAGNOLI

La Repubblica, 04.04.2020

 *

Το πρώτο όμορφο πράγμα του Σαββάτου 25 Απριλίου 2020, Ημέρα της Απελευθέρωσης [της Ιταλίας  -σ.σ.], είναι το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ το μόνο ευρωπαϊκό έδαφος απαλλαγμένο από τον κορωνοϊό.

 

Οι νήσοι Σβάλμπαρντ είναι ένας ξεχωριστός κόσμος. Ακόμη και πριν από την πανδημία. Όταν κατεβαίνεις από το αεροπλάνο αισθάνεσαι κάτι καινούργιο: τη γεύση του αέρα. Μπορείς ακόμη και να το μασήσεις. Όπως και στο Κούζκο, στο Περού, αλλά χωρίς να χάσεις τις αισθήσεις σου.

 

Στα Σβάλμπαρντ κανείς δεν πεθαίνει κατά κάποιον τρόπο: έκλεισαν το νεκροταφείο τη δεκαετία του 1950. Και όσοι κείτονται εκεί δεν είναι οι ψυχές κανενός. Οι κλιματολογικές συνθήκες διασφαλίζουν ότι τα σώματα δεν αποσυντίθενται, και αν μολύνονταν δεν θα έπαυε η μεταδοτικότητα, οπότε θα μεταφέρονταν για ανάπαυση στην ηπειρωτική χώρα. Ούτε και γεννιέται κανείς: τρεις μήνες πριν τον τοκετό, οι γυναίκες ακολουθούν την ίδια διαδρομή.


Είναι ένας τέλειος και σταθερός κόσμος, περίπου 2600 άνθρωποι ζουν σύμφωνα με τον ρυθμό της φύσης. Τα ζώα κατέλαβαν τα κτίρια και είναι οι πραγματικοί κάτοικοι των νησιών. Τα Σβάλμπαρντ απελευθερώθηκαν από τους εχθρούς τους χωρίς να τους πολεμήσουν: διαλύθηκε η σοβιετική κατοχή σαν το χιόνι στον ήλιο.

 

Παρέμεινε ένα άγαλμα του Λένιν σε μία πόλη-φάντασμα με ένα άχρονο όνομα: Πυραμίδες. Όπως όλοι οι απομονωμένοι άνθρωποι, πάντα μου άρεσαν τα αρχιπέλαγα: νησιά που επιπλέουν μαζί χωρίς να ενώνονται. Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτός ο τρόπος ύπαρξης στον κόσμο θα γινόταν ο μόνος δυνατός.

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ