TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

"Λωρίδα της Γάζας: αυτό ονομάζεται σφαγή." Το νέο άρθρο του Gideon Levy.

 

 

 

"Λωρίδα της Γάζας:

 

αυτό ονομάζεται σφαγή."

 

 

Το νέο του άρθρο -στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz-

 

 

Gideon Levy

 

"Λωρίδα της Γάζας: αυτό ονομάζεται σφαγή." Το νέο άρθρο του Gideon Levy. Facebook Twitter
"I am here because this is our land". Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας φυτεύουν μια ελιά τη μέρα της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής (30.03.2018). Φωτ. Anne Paq/Activestills.org

Ο καταμετρητής του θανάτου δεν σταματά το δραματικό του μέτρημα. 'Ενας θάνατος κάθε 30 λεπτά. Ακόμη μια φορά. Ακόμη ένας. 'Ενας παραπάνω. Το Ισραήλ ήταν απασχολημένο με τις προετοιμασίες της νύχτας του Σέντερ (εβραϊκό Πάσχα). Τα τηλεοπτικά κανάλια συνέχιζαν να μεταδίδουν τις ανοησίες τους.

"Οι συγκρούσεις στη συνοριακή γραμμή της Λωρίδας της Γάζας ξαναρχίζουν ενώ χιλιάδες άτομα παρακολουθούν την κηδεία 15 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις της Παρασκευής." "Εικόνες από τη Λωρίδα της Γάζας δείχνουν έναν διαδηλωτή να έχει σκοτωθεί με μια σφαίρα στην πλάτη ενώ προσπαθούσε να απομακρυνθεί από τον τοίχο των ισραηλινών συνόρων."

Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα είχε συμβεί αν ένας έποικος είχε μαχαιρωθεί -απεσταλμένοι ρεπόρτερ, τηλεοπτικά συνεργεία σε πλήρη δράση. Αλλά στη Λωρίδα της Γάζας, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) συνέχισαν την ανηλέητη σφάγη με τρομερούς ρυθμούς, ενώ το Ισραήλ γιόρταζε το Πασόβερ [Πασόβερ Σέντερ, εβραϊκή γιορτή που σηματοδοτεί τον ερχομό και τον εορτασμό του Πέσαχ -εβραϊκού Πάσχα - Σ.Σ.)

Αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, ήταν επειδή οι στρατιώτες δεν μπορούσαν να γιορτάσουν το Σέντερ. Στο τέλος της ημέρας, οι νεκροί ήσαν τουλάχιστον 15, όλοι χτυπημένοι από πραγματικά πυρά, και οι τραυματίες πάνω από 750. 'Αρματα και ελεύθεροι σκοπευτές κατά άοπλων πολιτών. Αυτό λέγεται σφαγή. Δεν υπάρχει άλλη λέξη.

Ο εκπρόσωπος του στρατού προσέθεσε μία κωμική νότα όταν ανήγγειλε το βράδυ: "Μία επίθεση με σφαίρες αναχαιτίστηκε. Δύο τρομοκράτες πλησίασαν το φράχτη και πυροβόλησαν τους στρατιώτες μας." Αυτό συνέβη μετά το δωδέκατο παλαιστινιακό θύμα και μετά από ποιός ξέρει πόσους τραυματίες.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν κατά εκατοντάδων πολιτών, αλλά δύο Παλαιστίνιοι που τόλμησαν να αντιδράσουν απέναντι σε στρατιώτες που τους σφαγίαζαν ήταν "τρομοκράτες", ενώ οι ενεργειές τους χαρακτηρίζονται "τρομοκρατικές επιθέσεις" και η ποινή που τους πρέπει είναι ο θάνατος. Η έλλειψη αυτοσυνείδησης δεν έφτασε ποτέ σε τέτοια δυσθεώρητα επίπεδα στις ΙΑΔ.

Ως συνήθως, τα μέσα ενημέρωσης προσέφεραν την αποτρόπαιη υποστηριξή τους. Μετά από τους 15 θανάτους, ο Or Heller δήλωσε στο Channel 10 News πως το σοβαρότερο συμβάν της ημέρας υπήρξε ο πυροβολισμός των δύο Παλαιστινίων. Ο
Dan Margalit (δημοσιογράφος στο Relief) "χαιρέτησε" τον στρατό. Το Ισραήλ υπέστη μία νέα πλύση εγκεφάλου και κάθισε στο γιορτινό τραπέζι (για το γεύμα του Σέντερ) μέσα σε πνεύμα αυτοικανοποίησης. Κι έπειτα ο κόσμος απήγγειλε "Έκχυσε την οργή Σου πάνω στα έθνη που δεν Σε γνωρίζουν", εντυπωσιασμένος από την διάσπορά των πληγών και γεμάτος ενθουσιασμό για τον θάνατο των πρωτότοκων (η 10η πληγή της Αιγύπτου "...όλοι οι πρωτότοκοι πέθαναν στην χώρα της Αιγύπτου", 'Εξοδος).

Η [καθολική -Σ.Σ.] χριστιανική Μεγάλη Παρασκευή και η νύχτα του εβραϊκού Σέντερ έγιναν μία αιματοβαμμένη μέρα για τους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας. Δεν μπορούμε καν να μιλήσουμε για έγκλημα πολέμου, εφόσον δεν υπήρξε πόλεμος εκεί.

Το τεστ στο οποίο θα έπρεπε να υποβάλουμε τις ΙΑΔ και την παθολογική αδιαφορία της κοινής γνώμης είναι το εξής: τι θα συνέβαινε αν Ισραηλινοί Εβραίοι, φανατικοί ορθόδοξοι, ή και άλλοι, απειλούσαν να καταλάβουν την Κνέσετ [ισραηλινό κοινοβούλιο - Σ.Σ.]; Θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τον κόσμο τέτοιοι παράλογοι πυροβολισμοί από άρματα ή ελεύθερους σκοπευτές; Θα αποσιωποιούνταν ο θάνατος 15 Εβραίων διαδηλωτών; Ακόμη κι αν μερικές δεκάδες Παλαιστίνιοι κατάφερναν να μπουν στο Ισραήλ, αυτό θα δικαιολογούσε μία σφαγή;

Η δολοφονία Παλαιστινίων γίνεται αποδεκτή στο Ισραήλ πιο εύκολα κι από την εξολόθρευση των κουνουπιών. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φτηνό στο Ισραήλ από το παλαιστινιακό αίμα. Αν υπήρχαν εκατό ή και χίλιοι νεκροί, πάλι το Ισραήλ θα "χαιρετούσε" τις ΙΑΔ. Είναι ο στρατός του οποίου ο καλός και μετριοπαθής αρχηγός Gadi Eisenkot γίνεται δεκτός με τόση μεγάλη υπερηφάνεια από τους Ισραηλινούς. Βέβαια, στις κουβέντες με τα μέσα ενημέρωσης εν μέσω εορτών κανείς δεν του απηύθυνε την παραμικρή ερώτηση για την επικείμενη σφαγή κι ούτε κανείς θα του την απευθύνει και τώρα.

'Ενας στρατός όμως που υπερηφανεύεται ότι πυροβόλησε έναν αγρότη δείχνοντας και το βίντεο στο Website του για να τρομοκρατήσει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας• ένας στρατός που παρατάσσει άρματα εναντίον πολιτών και κολακεύεται για μια εκατοστή ελεύθερους σκοπευτές που περιμένουν τους διαδηλωτές, ένας τέτοιος στρατός έχει χάσει κάθε αιδώ. Σαν να μην υπήρχαν άλλα μέτρα. Σαν να είχαν οι ΙΑΔ την εξουσία ή το δικαίωμα να εμποδίσουν τους διαδηλωτές στη Λωρίδα της Γάζας, απειλώντας τους οδηγούς των λεωφορείων να μην τολμήσουν να μεταφέρουν τους διαδηλωτές σε ένα έδαφος όπου, όπως όλοι μας ξέρουμε, η κατοχή έχει τελειώσει εδώ και καιρό.

Απεγνωσμένοι νεαροί προερχόμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας, οπλισμένοι με αστεία όπλα, και έχοντας περπατήσει δεκάδες χιλιόμετρα χωρίς να τραυματίσουν κανένα, προσπαθούν να γλιστρήσουν μέσα στην απαγορευμένη περιοχή, υπολογίζοντας να συλληφθούν για να ξεφύγουν από τη φτώχεια στα μέρη τους μέσα σε μια ισραηλινή φυλακή. Ούτε αυτό αγγίζει τη συνείδηση κανενός. Το σημαντικό είναι να παρουσιάζουν περήφανα οι ΙΑΔ τη λεία τους. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmous Abbas είναι υπεύθυνος για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Και η Χαμάς φυσικά. Και η Αίγυπτος. Και ο αραβικός κόσμος και ο κόσμος όλος. Αλλά όχι το Ισραήλ. Εγκατέλειψε τη Λωρίδα της Γάζας και οι ισραηλινοί στρατιώτες δεν διαπράττουν ποτε σφαγές!

Τα ονόματα δημοσιεύθηκαν το βράδυ. 'Ενας άνδρας σηκωνόταν από την προσευχή του, ένας άλλος εκτελέστηκε καθώς τρεπόταν σε φυγή. Τα ονόματα δεν θα ταρακουνήσουν κανέναν. Mohammed al-Najar, Omar Abu Samur, Ahmed Odeh, Sari Odeh, Bader al-Sabag. Ο χώρος αυτός είναι πολύ μικρός, όπως διαπιστώνουμε με φρίκη, για να απαριθμήσουμε όλα τα ονοματά τους.

Gideon Levy, Haaretz  (01.04.2018).

Αναδημοσίευση από τα γαλλικά σάιτ A l'Encontre και anti-k.org

Μτφ. Σ.Σ.

 

 

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ