TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Το Λιντς έγινε Athena

"Το Λιντς έγινε Athena"

Linz ist Athena geworden



 

"Linz ist Athena geworden" Facebook Twitter
Λιντς - 31.10.2022. Φωτ. Trend Detail News


 

"Athena", από τη μυθοπλασία στην πραγματικότητα
 

Joëlle Stolz
Mediapart - Blog - 04.11.2022
 

Το Λιντς, στην Αυστρία, γνώρισε ασυνήθιστες ταραχές τη νύχτα του Halloween: διακόσια πολύ νεαρά άτομα θέλησαν να μιμηθούν τους ταραχοποιούς στην ταινία Athena του Ρομαίν Γαβρά στο Netflix. Μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν μια υποβαθμισμένη πόλη που χρησίμευσε ως μήτρα, αλλά το TikTok.
 

Από την Τρίτη, ολόκληρη η Αυστρία αναρωτιέται: μα τι είναι αυτή η γαλλική ταινία, το Athena, που χρησιμοποιήθηκε ως σύνθημα από πολύ νεαρούς άνδρες αποφασισμένους να σπείρουν το χάος στο Λιντς τη νύχτα του Halloween;

Αυτά συνέβησαν πράγματι στις 31 Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα της Άνω Αυστρίας, μια μάλλον ήσυχη πόλη όπου η αστυνομία το μόνο που είχε να κάνει ήταν να προσέχει τους επιθετικούς ποδοσφαιρόφιλους. Και τότε ήρθε αντιμέτωπη με ένα εχθρικό πλήθος από περίπου διακόσια αγόρια που έριχναν βλήματα με μικρούς όλμους στους περαστικούς! Εντελώς πρωτάκουστο. Ειδικά επειδή ήταν πολύ νέοι, μερικές φορές μόλις έφηβοι: από τους 129 ελέγχους ταυτότητας που πραγματοποιήθηκαν εκείνο το βράδυ, 73 από αυτούς τους ταραξίες ήταν κάτω των 18 ετών και 6 κάτω των 14 ετών. Χρειάστηκε να αναπτυχθούν αστυνομικοί με κράνη και ασπίδες. Και πάλι, αυτό ήταν κάτι το πρωτοφανές.

Όταν η αστυνομία αποκάλυψε τις εθνικότητές τους, προκλήθηκε σάλος. Αν μεταξύ αυτών αναφέρονταν 46 Αυστριακοί, υπήρχαν επίσης 28 Σύροι, 14 Αφγανοί, 4 Κοσοβάροι, 4 Βόσνιοι, 4 Σέρβοι, 4 Ρουμάνοι και άλλοι τόσοι Βορειομακεδόνες. Θα έλεγε κανείς ότι επιστρέψαμε στην εποχή που η αυτοκρατορία των Αψβούργων κυριαρχούσε στην Κεντρική Ευρώπη. Το μίσος που κάποιες φορές έφερνε αυτές τις κοινότητες αντιμέτωπες μεταξύ τους φαινόταν να έχει ξεχαστεί: όλοι ενωμένοι ενάντια στους μπάτσους!

Το ακροδεξιό κόμμα FPÖ, που βρίσκεται τώρα στην αντιπολίτευση, επέρριψε αμέσως την ευθύνη για την αναταραχή στους κυβερνώντες συντηρητικούς "που κατακλύζουν τη χώρα μας με ανθρώπους από όλο τον κόσμο". 'Οσο για τον υπουργό Εσωτερικών Gerhard Karner, ο οποίος ανήκει στη συντηρητική δεξιά, έσπευσε να ζητήσει να σταλούν πίσω στην πατρίδα τους όσοι είχαν λάβει άσυλο, καθώς απέδειξαν ότι δεν το άξιζαν. Χρειάστηκε να του εξηγηθεί ότι αυτό ήταν αδύνατο, εφόσον ήταν Σύριοι ή Αφγανοί. Επέμεινε όμως.

Είναι γνωστό ότι η γαλλική ακροδεξιά, που έχει εμμονή με τη "μεγάλη αντικατάσταση", έχει χρησιμοποιήσει την ταινία Athena του Ρομαίν Γαβρά που κυκλοφορεί από τον Σεπτέμβριο στο Netflix, και αφηγείται μια εξέγερση σε ένα παρισινό προάστιο, για να προβλέψει ένα αποκαλυπτικό μέλλον. "Φοβάστε τον εμφύλιο πόλεμο; Δείτε αυτό το teaser του Athena και δείτε το μέλλον σας!", δήλωσε ο ευρωβουλευτής Gilbert Collard, ο οποίος συμπορεύεται πλέον με τον Éric Zemmour.

Είναι αλήθεια ωστόσο ότι στο Λιντς αυτές οι βίαιες εικόνες αποκρυστάλλωσαν ένα αρχικό σχέδιο που ήταν μάλλον πολύ πιο πλακατζίδικο παρά εξεγερσιακό. Μερικές δεκάδες νέοι χωρίς προοπτική θέλησαν να παίξουν πόλεμο μιμούμενοι ό,τι είχαν δει στην οθόνη και μεθώντας με το J'comprends pas, του χιπ-χοπ ντουέτου PNL (De la haine à revendre j'en ai tellement - Ξεχειλίζω από τόσο πολύ μίσος -σ.σ.). Ερευνητές και δημοσιογράφοι βρήκαν μηνύματα που ανακοίνωναν ένα "Athena 2.0" στο Λιντς τη νύχτα του Halloween, και όταν άρχισαν οι φασαρίες, κάποιοι συμμετέχοντες δημοσίευσαν ένα βίντεο με το εξής μήνυμα: "Linz ist Athena geworden" (Το Λιντς έγινε Athena).

Με τη μόνη διαφορά ότι η μήτρα δεν ήταν ένα υποβαθμισμένο προαστιακό συγκρότημα κατοικιών, όπως στην ταινία, αλλά το κοινωνικό δίκτυο TikTok, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές στους εφήβους επειδή είναι τόσο εύκολο στη χρήση. Ήταν το δίκτυο που επέτρεψε στους νέους να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και να προετοιμάσουν αυτή την τρελή βραδιά. Ωστόσο, όπως επισημαίνει δημοσιογράφος της βιεννέζικης εφημερίδας Der Standard, οι αλγόριθμοι του TikTok κάνουν αμέσως μια επιλογή ανάλογα με τον τόπο απ' όπου αναρτώνται τα βίντεο. Έτσι, το Λιντς έγινε σε χρόνο ρεκόρ ένα αντηχείο, η δίνη όπου μια πραγματικότητα σχεδόν τόσο ισχυρή όσο και η μυθοπλασία περιστρεφόταν γύρω από τον εαυτό της.

Οι ενήλικες πάντως παίρνουν το θέμα πολύ σοβαρά. Ο κυβερνήτης της Άνω Αυστρίας συγκάλεσε συμβούλιο ασφαλείας την Παρασκευή και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί "σύνοδος κορυφής" στην οποία προτίθεται να συμμετάσχει ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών. Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Λιντς εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να ζητήσει περισσότερους αστυνομικούς και περισσότερα άτομα για τη διεκπεραίωση υποθέσεων ασύλου και μετανάστευσης. Ο απελπιστικά αργός ρυθμός της διοίκησης, είπε, είναι κι ένας ακόμη λόγος για αυτό που συνέβη.

Μία λεπτομέρεια, εν τούτοις, που πέρασε απαρατήρητη μέσα σε όλη αυτή την πλημμυρίδα σχολίων σχετικά με το "Linz-Athena": σύμφωνα με την Standard, δύο ημέρες πριν από τα επεισόδια του Halloween, περίπου 40 μασκοφόροι επιτέθηκαν σε ιδιωτική συγκέντρωση σε κήπο στο Λιντς με ποτήρια, σταχτοδοχεία και καρέκλες, τραυματίζοντας τέσσερα άτομα, τρία εκ των οποίων σοβαρά (στα επεισόδια της 31ης Οκτωβρίου, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά ). Ήταν, όπως έγινε αντιληπτό, μια τιμωρητική έφοδος και ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους οπαδούς της αντίπαλης ποδοσφαιρικής ομάδας. Σαν να λέμε, κάτι σχεδόν φυσιολογικό. Αυτό το "δύο μέτρα και δύο σταθμά" αποτελεί έκφραση του συνηθισμένου ρατσισμού που μαστίζει την Αυστρία, καταλήγει η κεντροαριστερή εφημερίδα.
 
Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ