TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Καλημέρα από το Twitter του ισραηλινού στρατού

Καλημέρα από το Twitter του ισραηλινού στρατού

 

'Ενα ακόμη άρθρο του

 

Gideon Levy


 

...Για να διαφωνήσει και πάλι "ριζικά" μαζί μου (θυμιζοντάς μου με χιούμορ το απόλυτο των παλιών αντιπαραθέσεων) ο φίλος μου Ν.Σ., ο οποίος, για να με πειράξει λίγο -με αληθινή αγάπη- μου προσάπτει μετά τη χθεσινή δημοσίευση του άρθρου του Gideon Levy "Πενήντα χρόνια ψέματα", ότι είμαι ένας αθεράπευτος τροτσκιστής, αντισιωνιστής, αντιιμπεριαλιστής, κλπ. Δεν ξέρω πάντως χειρότερο ανάθεμα απ' αυτό που στοιχειώνει έναν τόσο κατατρεγμένο λαό, την ώρα που γίνεται ο δήμιος ενός άλλου πιο αδύναμου. "'Ενας λαός που καταπιέζει έναν άλλον δεν θα μπορούσε να είναι ελεύθερος" (Μαρξ), το πιστεύω.
 
Καλημέρα από το Twitter του ισραηλινού στρατού Facebook Twitter
Οικογένεια Παλαιστινίων στο στρατόπεδο Σάμπρα-Σατίλα. Φωτ. Σ.Σ.

Καλημέρα από το Twitter του ισραηλινού στρατού

Πώς να ονομάσει κανείς ένα καθεστώς το οποίο κάθε νύχτα σέρνει ανθρώπους έξω από το κρεβάτι τους; Πώς να χαρακτηρίσει κανείς τις μαζικές συλλήψεις χωρίς ένταλμα; Τις βίαιες έρευνες σπιτιών μέσα στις νύχτες, όταν κάποιες μάλιστα αποτελούν απλώς ασκήσεις; Πώς να αποκαλέσουμε αυτού του είδους οι ενέργειες που πραγματοποιούνται κάθε νύχτα από το στρατό, τη συνοριακή αστυνομία και το Shin Beth, την ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας; Πώς να ονομαστεί ένα κράτος στο όνομα του οποίου όλοι αυτοί ενεργούν -μια δημοκρατία, τη μόνη της Μέσης Ανατολής; Θυμάται κανείς τα σκοτεινά καθεστώτα, τις χούντες της Λατινικής Αμερικής, μας σκανδαλίζει η Τουρκία; Καλώς ορίσατε την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής 'Οχθης, κάθε νύχτα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από σας.

Κάθε πρωί, στο λογαριασμό του στο Twitter, ο ισραηλινός στρατός (Tsahal) περιγράφει τις βιαιοπραγίες της προηγούμενης νύχτας με κάποια υπερηφάνεια: "Στη διάρκεια της νύχτας, οι στρατιωτικές μας δυνάμεις συνέλαβαν καταζητούμενους, που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειας κατά του πληθυσμού και για συμμετοχή σε βίαιες ταραχές". Καταζητούμενοι, τρομοκρατία, ταραχές -η γλώσσα είναι εξευγενισμένη, αλλά άκαμπτη και διανθισμένη από παιδιάστικα ακρωνύμια στα εβραϊκά, που μοιάζουν να κρύβουν ένα μυστικό. Η επιλογή των λέξεων είναι κοινότοπη, τα ονόματα απουσιάζουν κι επομένως δεν αποκαλύπτουν την ανθρώπινη ταυτότητα των κρατουμένων. Ο στράτος μοιάζει με νυχτόβιο κυνηγό, ο οποίος κάθε πρωί επιδεικνύει τη νυχτερινή του λεία.

Την περασμένη βδομάδα, μετρήσαμε 23 συλλήψεις μέσα σε μια νύχτα, 14 την προηγούμενη, 10 και 11 τις προπροηγούμενες. Καμία νύχτα χωρίς τέτοιες απαγωγές. Ποιοί είναι; Τι έκαναν; Ποιός νοιάζεται! Ανήκουν στο κίνημα της "τρομοκρατίας κατά του λαού", και βρίσκονται τώρα όλοι τους στα χέρια των υπηρεσιών ασφαλείας.

Κάποιες φορές, σερβίρονται και μικρά ζαχαρωτά: "Αυτή τη νύχτα, στη Ναμπλούζ, οι δυνάμεις μας απέκλεισαν ένα διαμέρισμα και μια αποθήκη που χρησίμευαν στην κατασκευή εκρηκτικών". Εκρηκτικά; 'Ενα διαμέρισμα; Μια αποθήκη; Από ποιά αρχή; Η Ναμπλούζ βρίσκεται στη ζώνη Α που ελέγχεται, υποτίθεται, από τους Παλαιστινίους, αλλά ποιός νοιάζεται για μια τέτοια λεπτομέρεια. 'Αλλες φόρες, πρόκειται για χρήματα: "Στη διάρκεια των επιχειρήσεων της Ταξιαρχίας Etzion, οι δυνάμεις μας κατέσχεσαν χιλιάδες σέκελ που χρησίμευαν στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Τα μεταφέραμε στις υπηρεσίες ασφαλείας. Κάποτε καταντάει και γελοίο: "Οι δυνάμεις της Ταξιαρχίας Etzion συνέλαβαν επίσης ένα άτομο ύποπτο για βίαιη συμεριφορά, καθώς ανέβαινε σε ένα όχημα πριν δύο μήνες. Οι δυνάμεις ασφαλείας τον ανέκριναν". Ανέβηκε σε ένα όχημα; Είναι αυτό για γέλια ή για κλάματα;

'Οσοι γνωρίζουν αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, ξέρουν ότι δεν έχουν τίποτα το διασκεδαστικό. Προκαλούν ανησυχία. Εκατοντάδες άνθρωποι ζούν διαρκώς μέσα στον τρόμο: παιδιά βρέχουν το κρεβάτι τους, γονείς φοβούνται να κλείσουν τα μάτια ένα δευτερόλεπτο. Οι στρατιώτες ανατινάζουν τις πόρτες των σπιτιών και εισβάλουν μέσα. Πριν να καταλάβεις καν τι συμβαίνει, βλέπεις δεκάδες οπλισμένους άνδρες, με το πρόσωπο κάποιες φορές καλυμμένο, στο σπίτι σου, στο δωμάτιό σου, στο δωμάτιο των παιδιών σου, στο μπάνιο. Να πώς αρχίζει ο εφιάλτης, η έρευνα μαζί με τις συλλήψεις, χωρίς καμιά εξήγηση, χωρίς δικαστική εντολή.

Κάποιες φορές, βγάζουν τους κατοίκους από το σπίτι τους και τους πετούν στο δρόμο, χωρίς να τους επιτρέψουν να ντυθούν. 'Αλλοτε δέρνουν έναν πατέρα μπροστά στα παιδιά του. Τα προσωπικά ήδη συχνά καταστρέφονται. Κι όλα αυτά με τη συνοδεία εκφοβιστικών και ταπεινωτικών συμπεριφορών. 'Εξω, οι γείτονες δέχονται μια βροχή από δακρυγόνα: τραυματικές εμπειρίες για οποιονδήποτε άνθρωπο.

'Ολοι οι Παλαιστίνιοι, χωρίς εξαίρεση, έχουν βιώσει τέτοιες εμπειρίες. Κανείς Ισραηλινός δεν μπορεί να το φανταστεί. 'Ετυχε μια φορά να περάσω μια νύχτα στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζενίν. Όταν οι στρατιώτες πλησίασαν στο σπίτι όπου βρισκόμουν, σχεδόν πέθανα από το φόβο μου. Τελικά δεν μπήκαν, αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτές τις στιγμές τρόμου. 'Ετσι ξεκινάει ο εφιάλτης: συλλαμβάνεται ο "καταζητούμενος", του περνούν χειροπέδες και του καλύπτουν τα μάτια, οδηγώντας τον σε με μια ανάκριση της οποίας είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το τέλος. Θα κρατήσει εβδομάδες, με ταπεινώσεις και βασανιστήρια, συχνά χωρίς λόγο. Έχουν συλληφθεί με αυτόν τον τρόπο σχεδόν ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη διάρκεια της κατοχής. Σχεδόν ένα εκατομμύριο!

Την προηγούμενη βδομάδα, το δημοσιογραφικό πρακτορείο Ma'an ανέφερε πως, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 4 και 17 Οκτωβρίου 178 νυχτερινές επιδρομές αυτού του τύπου. Κι αυτό έγινε σε μια περίοδο μάλλον ήσυχη, αν εξαιρεθούν οι επιθέσεις μοναχικών λύκων που καμία επιδρομή δεν μπορεί να εμποδίσει. Δεν πηγαίνεις να συλλάβεις τη νύχτα ένα κορίτσι που θέλει να πεθάνει. Η νυχτερινή τρομοκρατία θα μπορούσε όμως να οδηγήσει άλλα σε μια απελπισμένη επίθεση.

Αυτά συμβαίνουν κάθε νύχτα, την ώρα που κοιμόσαστε.
Κι έπειτα υπάρχουν άλλοι Ισραηλινοί που τολμούν να ισχυριστούν -από άγνοια ή αλαζονεία- ότι η κατοχή τέλος, κι ότι το να μιλάς γι' αυτήν είναι τουλάχιστον βαρετό.

 

Gidéon Levy

Good Morning From the Israeli Army's Twitter Account, Haaretz, 07.11.2016

Μετφ. (από τα γαλλικά) Σ.Σ.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ