20 περίπατοι σε 5 θαμβωτικούς κήπους - από τον καναπέ σου

20 περίπατοι σε 5 θαμβωτικούς κήπους - από τον καναπέ σου Facebook Twitter
Ο κήπος του Μονέ ήταν η κύρια πηγή καλλιτεχνικής του έμπνευσης για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες της ζωής του.
0

Ας περιηγηθούμε, έστω εικονικά, και ας μάθουμε πληροφορίες για μερικούς από τους αξιοθαύμαστους κήπους σε όλο τον κόσμο.

Η έπαυλη Waddesdon (Αγγλία)

 

Το Waddesdon Manor είναι ένα κάστρο νεοαναγεννησιακού στιλ που υπήρξε το σπίτι της οικογένειας των Ρότσιλντ από τα τέλη του 1800, με πρώτο ιδιοκτήτη του τον βαρόνο Ferdinand de Rothschild και τελευταίο τον James de Rothschild. Μετά το θάνατό του το 1959, το οίκημα, η πλειοψηφία των συλλογών που υπήρχαν μέσα σε αυτό αλλά και ολόκληρη η έκταση μέσα στην οποία βρίσκεται πέρασαν στο National Trust, ώστε το κοινό να μπορεί να επισκεφτεί και να εκτιμήσει από κοντά το κάστρο και τους κήπους του. Από τότε, το Ίδρυμα Rothschild διαχειρίζεται το Waddesdon Manor το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 466.000 επισκέπτες το 2018. Οι κήποι σχεδιάστηκαν από τον βαρόνο Ferdinand de Rothschild με τη βοήθεια της αρχιτεκτόνισσας τοπίου Elie Lainé. Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε εικονικά και στους εκπληκτικά όμορφους εσωτερικούς χώρους του Waddesdon Manor εδώ.


Ο κήπος του Κλοντ Μονέ στο Ζιβερνί (Γαλλία)

 


Ο θρύλος λέει ότι ο φημισμένος Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ αποφάσισε ότι έπρεπε να μετακομίσει στο Ζιβερνί τη στιγμή που αντίκρισε το γραφικό χωριό μέσα από ένα τρένο. Αφού βρήκε και αγόρασε το δικό του σπίτι εκεί, ξεκίνησε να κάνει πραγματικότητα το όραμά του που ήταν να δημιουργήσει τους δικούς του κήπους, ώστε να τους ζωγραφίσει στη συνέχεια. Τα Water Lilies, μια σειρά περίπου 250 ζωγραφικών έργων του, εμπνεύστηκαν από τους κήπους που δημιούργησε ο ίδιος. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και εξέχοντα έργα όπως το The Water Lily Pond, γνωστό για την ιαπωνική γέφυρά του με θέα σε μια ήσυχη λίμνη με κρίνα. Ο κήπος του Μονέ ήταν η κύρια πηγή καλλιτεχνικής του έμπνευσης για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες της ζωής του παρότι ταλαιπωρούνταν με την όρασή του επειδή είχε αποκτήσει καταρράκτη. Όταν ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στους κήπους, μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε και στο σπίτι του Μονέ εδώ.

Ο Βοτανικός Κήπος του Σικάγο (ΗΠΑ)

 


Με πάνω από 50.000 μέλη, ο Βοτανικός Κήπος του Σικάγο έχει την υψηλότερη συμμετοχή σε μέλη από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο κήπο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί: Αποτελείται από 385 στρέμματα, μέσα στα οποία υπάρχουν 27 διαφορετικοί κήποι και τέσσερις διαφορετικές φυσικές περιοχές. Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να δείτε εδώ, ακόμα και τώρα που κάνετε αυτή την εικονική περιήγηση. Η Κηπουρική Λέσχη του Σικάγο (Chicago Horticultural Society), η οποία ιδρύθηκε το 1890, ήταν εκείνη που άνοιξε επίσημα αυτό τον βοτανικό κήπο το 1972. Ορισμένοι από τους 27 κήπους περιλαμβάνουν τον αγγλικό κήπο, τον ιαπωνικό κήπο και το Κέντρο Επιστήμης Φυτών (Plant Science Center).


Ο Τροπικός Βοτανικός Κήπος της Χαβάης

 


Ο Τροπικός Βοτανικός Κήπος της Χαβάης ξετυλίγεται μέσα σε 17 στρέμματα και περιλαμβάνει και ένα φυσικό καταφύγιο. Με μια πληθώρα καταρρακτών, ρυάκια και μια προβλήτα που βρίσκεται στην ακτή του Ειρηνικού, αυτή η εικονική περιήγηση θα σας προσφέρει σίγουρα χαλάρωση. Το 1977 ο Dan J. Lutkenhouse αγόρασε ένα ακίνητο που αργότερα έγινε αυτό που είναι σήμερα ο κήπος, ο οποίος δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Lutkenhouse. Μετά το άνοιγμα του Τροπικού Βοτανικού Κήπου της Χαβάης, το 1984, η οικογένεια Lutkenhouse δώρισε την έκταση σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το 1995. Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 80 ειδών ελικοειδών και βρωμιελιών, για να μην αναφέρουμε τα δέντρα με καρύδες και με μάνγκο που υπάρχουν εδώ πάνω από έναν αιώνα.

Kew Gardens στο Ρίτσμοντ (Αγγλία)

 


Οι Kew Gardens είναι μέρος των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων του Kew, μέσα στους οποίους περιλαμβάνονται το ιστορικό σπίτι αλλά και ο κήπος στο Wakehurst, που βρίσκεται μια ώρα μακριά, στο West Sussex της Αγγλίας. Οι κήποι εκτείνονται μέσα σε 326 στρέμματα και διαθέτουν το δικό τους παλάτι. Σημειωτέων ότι οι Kew Gardens αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτή η εικονική περιήγηση περιλαμβάνει επίσης και το Kew Palace –το κύριο κτίριο που έχει διατηρηθεί και είναι γνωστό ως το «ολλανδικό σπίτι»– που κάποτε ήταν η κατοικία του Βασιλιά Γεωργίου III και της οικογένειάς του. Παρόλο που είναι το μικρότερο παλάτι που υπάρχει, εξακολουθεί να είναι ένα εντυπωσιακό ιστορικό σπίτι, φτιαγμένο στο ύφος της αρχιτεκτονικής του μανιερισμού, με ολλανδικές επιρροές. Οι Kew Gardens και το Wakehurst διαθέτουν συνολικά περίπου 27.000 ταξινομημένα φυτά, πάνω από 8 εκατομμύρια δείγματα φυτών, μυκήτων και βοτάνων και μια τράπεζα σπόρων που περιέχει περισσότερα από 40.000 είδη.

Με πληροφορίες από το House Beautiful

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM