Σπέτσες: Η χάρη ενός τόπου που αγάπησαν συγγραφείς και κατακτητές Facebook Twitter

Σπέτσες: Η χάρη ενός τόπου που αγάπησαν συγγραφείς και κατακτητές

0

Μόνο ένας ζωγράφος μπορεί να ονειρευτεί και να ξαναστήσει τις Σπέτσες, αυτόν τον πολύχρωμο, παγωμένο στον χρόνο πίνακα γεμάτο νεοκλασικά με κατάλευκους τοίχους και ζαχαρένιες αυλές – σαν τα τόσο νόστιμα αμυγδαλωτά που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της. Και αν την αγάπησαν ξακουστοί σύγχρονοι συγγραφείς όπως ο Τζον Φόουλς που έζησε εκεί, αντίστοιχα εμπνεύστηκαν από την ομορφιά της και οι κατακτητές: οι Φράγκοι την αποκάλεσαν «Ιζόλα ντι Σπέτσια», τη δική τους αρωματοφόρο νήσο από τα πεύκα, τα γασεμιά και τα αμέτρητα λουλούδια που στολίζουν τις βοτσαλωτές αυλές.

Αρκεί να κάτσεις ένα απόγευμα στην πανέμορφη βεράντα του Ποσειδώνιου, του εμβληματικού ξενοδοχείου που έχτισε το 1914 ο Σωτήρης Ανάργυρος κι έχει ανακαινιστεί πλήρως, διατηρώντας την αρχική του χάρη, για να καταλάβεις την αρχοντιά και τη μεγαλοπρέπεια ενός τόπου που κάνει ακόμα και την περήφανη πρωταγωνίστριά του, τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, να τον αγναντεύει με δέος ως άγαλμα. Ένα μέρος σκηνοθετημένο θαρρείς από τον Βισκόντι, που θα σε πάρει από το χέρι για να σε οδηγήσει στο νέο σινεμά, το οποίο μόλις άνοιξε τις πύλες του στις Σπέτσες, το Ciné Titania, με state of the art ήχο και finger food να καταφθάνει κατευθείαν από το ξενοδοχείο (Ποσειδώνιο).

Γιατί όλα εδώ φαντάζουν κινηματογραφικά: θα το νιώσεις όταν πάρεις την άμαξα και κάνεις μια βόλτα στην παραλία, αφού θα έχεις πρώτα πιει απαραιτήτως καφέ στην Ντάπια, δίπλα ακριβώς στα επιβλητικά κανόνια, και αφού φτάσεις μέχρι τον γραφικό Ταρσανά, όπου μπορείς να απολαύσεις φρέσκα ψάρια.

Γιατί όλα εδώ φαντάζουν κινηματογραφικά: θα το νιώσεις όταν πάρεις την άμαξα και κάνεις μια βόλτα στην παραλία, αφού θα έχεις πρώτα πιει απαραιτήτως καφέ στην Ντάπια, δίπλα ακριβώς στα επιβλητικά κανόνια, και αφού φτάσεις μέχρι τον γραφικό Ταρσανά, όπου μπορείς να απολαύσεις φρέσκα ψάρια – αν και την καλύτερη κακαβιά θα τη φας στον Πάτραλη. Στάσου κάπου στα μισά της διαδρομής, στη στροφή, απ' όπου μπορείς να χαζεύεις ταυτόχρονα τον ουρανό, τα σπίτια, το λιμάνι και την Ντάπια, κάτι που θα νιώσεις όταν τρέξεις στο σημαντικότερο event του νησιού μετά την Αρμάτα και τη Ρεγκάτα, το διάσημο πλέον Spetses Mini Marathon που γίνεται κάθε Οκτώβρη – αξίζουν μερικά χιλιόμετρα ιδρώτα για μια τέτοια εμπειρία.

Σπέτσες: Η χάρη ενός τόπου που αγάπησαν συγγραφείς και κατακτητές Facebook Twitter
Η Αρμάτα -ίσως το σημαντικότερο event του νησιού- είναι η αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών, που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1822, με πυρπόληση ομοιώματος τουρκικής ναυαρχίδας.

Αν διαθέτεις αντοχές, μπορείς επίσης να δοκιμάσεις μια βόλτα με ποδήλατο μέχρι την εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Θα σε αποζημιώσει η θέα από την κορυφή, ιδανική για τρυφερότητες και αναπολήσεις. Επιβάλλεται, επίσης, ένα πρωινό πέρασμα από το παλιό λιμάνι, εκεί όπου βρίσκονται, εκτός από τα εστιατόρια, τα παλιά καρνάγια και μάστοροι δουλεύουν νυχθημερόν, επισκευάζοντας παλιά καΐκια: μόνο ο μαστρο-Ντίνος έχει φτιάξει περισσότερα από 128 καΐκια στο χέρι, ο οποίος θα σε κεράσει λουκούμι και ελληνικό καφέ. Εκεί κοντά βρίσκονται το εκκλησάκι της Παναγιάς της Αρμάτας και ο Κήπος του Κανονιοστασίου του Μέξη Χατζηγιάννη. Ωραία και η βόλτα μέχρι τα αγάλματα της Ναταλίας Μελά αλλά και στον φάρο – ο ψηλότερος, όπως φημολογείται, στην Ευρώπη.

Για μπάνιο με κοσμικές διαθέσεις και μουσική αξίζει ένα πέρασμα από το Καΐκι, στην περιοχή της Κουνουπίτσας, ενώ στον όρμο της Ζωγεριάς θα απολαύσεις βουτιές κάτω από τα πεύκα. Για ησυχία και πεντακάθαρα νερά ενδείκνυται η Ξυλοκέριζα, με το beach bar να σερβίρει γευστικά σουβλάκια και κοκκινιστά κεφτεδάκια. Οικονομικά και πεντανόστιμα είναι τα πιάτα στο Παχνί, με τις πατάτες γιαχνί με την κανέλα και σαλάτες με φρέσκα λαχανικά από το μποστάνι. Ωραία πιάτα για πιο σπέσιαλ βραδιές θα βρεις στον Ορλώφ, το πολύ ωραίο ξενοδοχείο, αλλά και στο ειδυλλιακό Νερό της Αγάπης. Γλυκό στο Βανίλια με τα παστέλ τραπεζάκια και τις χειροποίητες συνταγές από τη Σοφία και αμυγδαλωτά μόνο από τον Κλήμη και τον Πολίτη. Χειροποίητες πίτες και σπετσιώτικες σπεσιαλιτέ φτιάχνει και ο Σύλλογος Γυναικών Σπετσών – και για την ενίσχυσή τους κυκλοφορεί και το βιβλίο Spetsathlon Cookbook της Μαρίνας Κουταρέλλη. Άλλωστε, όλα εδώ, λίγο-πολύ, μοιάζουν με βιβλίο αντίστοιχο με αυτά που μετέφραζε η αείμνηστη εκδότρια Χατζηνικολή σε ένα από αυτά τα σπίτια, όπου έπινε κρασιά παρέα με τον Μπρους Τσάτουιν και τους πιο περίοπτους συγγραφείς.

Τα καλύτερα ουίσκι, πάντως, θα τα πιεις σε ένα από τα μπαρ όπου πρέπει να πας πριν πεθάνεις, σύμφωνα με το «Lonely Planet», το περίφημο Spetsa bar, με τον sui generis μπάρμαν Κώστα να σου λέει ιστορίες, υπό το φως των κεριών, βγαλμένες από πιο άγριες εποχές, ενώ για after καταστάσεις ιδανικό είναι το Bikini. Ανάλογα με τις ώρες της ημέρας, η επιβλητική αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού ξέρει να μαγεύει και να προκαλεί με τα ξεχωριστά της λούσα, σταθερή και αμετάβλητη, έξω από μόδες και από εποχές. Γιατί οι Σπέτσες είναι πάντα το σταθερό, ιδανικό καταφύγιο, ένας πίνακας που ευτυχώς δεν ξεθώριασε στο πέρασμα των χρόνων.

Σπέτσες: Η χάρη ενός τόπου που αγάπησαν συγγραφείς και κατακτητές Facebook Twitter
Το εστιατόριο Ορλώφ στις Σπέτσες
Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ