Οι τεχνολογίες που θα «εισβάλουν» στη ζωή μας το 2020

Οι τεχνολογίες που θα «εισβάλουν» στη ζωή μας το 2020 Facebook Twitter
Ένα από τα πράγματα που περιμένουν οι περισσότεροι τη νέα δεκαετία είναι η νέα τεχνολογία δικτύων κινητής, γνωστή και ως 5G, χάρη στην οποία τα δεδομένα θα μπορούν να μεταφερθούν με απίστευτες ταχύτητες.
0

Ένα από τα πράγματα που καταλάβαμε όλοι μας την περασμένη δεκαετία είναι ότι η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και απ' ό,τι φαίνεται η νέα δεκαετία, που μόλις ξεκίνησε, θα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον τεχνολογικά. Μάλιστα, αυτή η επιβεβαίωση ήρθε πρόσφατα μέσα από το CES 2020, τη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας.

Ένα από τα πράγματα που περιμένουν οι περισσότεροι τη νέα δεκαετία είναι η νέα τεχνολογία δικτύων κινητής, γνωστή και ως 5G, χάρη στην οποία τα δεδομένα θα μπορούν να μεταφερθούν με απίστευτες ταχύτητες. Παράλληλα, η εξέλιξη των "έξυπνων" σπιτιών και οι συνεχώς διασυνδεδεμένες μεταξύ τους συσκευές, το λεγόμενο Ίντερνετ των Πραγμάτων, περιλαμβάνονται επίσης στα σημαντικά πράγματα που θα μας απασχολήσουν. 

Το 2019 το Netflix ήταν η υπηρεσία που παρακολούθησαν περισσότερο οι Αμερικανοί, πράγμα που σημαίνει ότι ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει περίπου 23 λεπτά την ημέρα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Το "έξυπνο" σπίτι

Τα τελευταία χρόνια, εταιρείες όπως η Google, η Apple και η Amazon έχουν κάνει τις προσπάθειές τους για να «μπουν» στα σπίτια μας. Οι εικονικοί βοηθοί, όπως το Alexa, το Google Assistant και η Siri, είναι ορισμένα από τα εργαλεία που μας φαίνονται εξαιρετικά χρήσιμα για διάφορες υπηρεσίες, π.χ. μπορούν να αρχίζουν να παίζουν μουσική ή και να ρυθμίσουν κατάλληλα τον φωτισμό στον χώρο. 

Η αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη του 5G

Το 2019 ήταν η πρώτη χρονιά που έγιναν κάποιες σοβαρές προσπάθειες γύρω από την ανάπτυξη και την πιο μαζική αξιοποίηση των δικτύων 5G. Ωστόσο, τη νέα χρονιά φαίνεται πως το 5G θα μας απασχολήσει ακόμη περισσότερο, καθώς, σύμφωνα με προβλέψεις, μέσα στο 2020 ο μισός πληθυσμός των Η.Π.Α. θα χρησιμοποιεί κανονικά αυτή την καινούργια γενιά ασύρματων δικτύων. 

Η άνοδος της αγοράς των wearables

Μία από τις ουσιαστικές προβλέψεις για το 2020 είναι ότι θα υπάρχει μεγάλη άνθιση στα wearables, δηλαδή σε συσκευές που μπορούν να φορεθούν πάνω στο σώμα. Στη συγκεκριμένη βιομηχανία, κυρίαρχη θεωρείται η Apple, η οποία το 2015 κυκλοφόρησε το Apple Watch, ένα "έξυπνο" ρολόι που κατά βάση καταγράφει ιατρικά δεδομένα. Ένα χρόνο αργότερα, το 2016, η εταιρεία κυκλοφόρησε και τα AirPods, δηλαδή τα ασύρματα ακουστικά που μπορούν να ελεγχθούν με το Siri. 

Βέβαια, έκτοτε κι άλλες εταιρείες έχουν προσπαθήσει να μπουν στην παραπάνω βιομηχανία, όπως η Xiaomi, η Samsung και η Huawei. Στον «αγώνα» αυτό μπήκε πιο πρόσφατα και η Google, ύστερα από την εξαγορά του Fitbit έναντι 2,1 δις δολαρίων. 

Η επανάσταση στο streaming

Αν και το streaming δεν αποτελεί σίγουρα μια καινοτομία που θα ανακαλύψουμε φέτος, το 2020 φαίνεται ότι θα γνωρίσει ακόμη μεγαλύτερη απήχηση. Απόδειξη αυτού είναι ότι το 2019, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας eMarketer, το Netflix ήταν η υπηρεσία που παρακολούθησαν περισσότερο οι Αμερικανοί, πράγμα που σημαίνει ότι ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει περίπου 23 λεπτά την ημέρα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. 

Ωστόσο, η eMarketer διευκρινίζει ταυτόχρονα ότι το 2020 η απήχηση του Netflix πρόκειται να καμφθεί κι αυτό οφείλεται στο ότι θα αναδυθούν νέες αντίστοιχες υπηρεσίες, όπως το Disney Plus, το HBO Max και το Apple TV Plus.

Με πληροφορίες από NYT

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ