5 πράγματα που άλλαξα το 2020 στο φαγητό μου

5 πράγματα που άλλαξα το 2020 στο φαγητό μου Facebook Twitter
Η ΤwoMinutes Angie
0

Σταμάτησα να παραγγέλνω πίτσα

Πάντα όταν παράγγελνα πίτσα πεινούσα τρελά. Όταν έφτανε η πίτσα, συνήθως χλιαρή, είχα ήδη χορτάσει με κάτι άλλο, συνήθως κριτσινάκια με τυρί. Αντί για πίτσα, λοιπόν, κατέβασα την τοστιέρα από το ψηλό ράφι της κουζίνας, εκεί που το είχα παρκάρει όταν οι κόρες μου πια έφυγαν από το σπίτι και απόλαυσα ξανά το «τοστάκι» μου, με όποιο ψωμί είχα κάθε φορά (προτιμώ δυο τεράστιες φέτες από προζυμένιο ολικής χωρίς κόρα, που αφήνει το τυρί να τρέξει και να ξεροψηθεί), με όσο τυρί ήθελα (πάρα πολύ, τρείς φέτες γκούντα ή την ωραία γραβιέρα του Ιδρύματος Αβέρωφ που μερικές φορές θυμίζει τη γνήσια ελβετική, φευ, στα 24 ευρώ το κιλό!), κομμένο διαγώνια δυο φορές για να βγουν τέσσερα όμορφα τραγανά τριγωνάκια και ένα μικρό μυστικό που άξια του χαρίζει την ισοπαλία με την πίτσα: τρείς σταγόνες κέτσαπ ανάμεσα στις φέτες του τυριού. Ψωμί, τυρί, κέτσαπ, ειλικρινά πλέον δεν καταλαβαίνω τι παραπάνω έχει η πίτσα.

Έμαθα να αξιοποιώ την κατάψυξή μου

Βρίσκομαι για αγορές στα μαγαζιά καθημερινά, τόσο για ψώνια για το σπίτι όσο και για ρεπορτάζ, για να πάρω έμπνευση για καινούργιες συνταγές ή για φωτογραφίες φρέσκων υλικών. Έτσι αγοράζω βασικά φρέσκα τα υλικά για το μαγείρεμά μου. Όμως φέτος, με τα lockdowns, οι αγορές έχασαν τη χαρά τους και έτσι έμαθα να αξιοποιώ τη κατάψυξή μου αποφεύγοντας τις συχνές επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ (τις λαϊκές αγορές δεν τις εγκατέλειψα ποτέ, τις λατρεύω). Παράγγελνα 10 σνίτσελ για παράδειγμα από τον Γιάννη στα Εξάρχεια και έβαζα τα 8 διπλωμένα σε σακουλάκια των τεσσάρων στην κατάψυξη. Το σνίτσελ, είτε μοσχαρίσιο, είτε χοιρινό (πιο μαλακό αλλά θέλει περισσότερο αλατοπίπερο), είναι το πιο εύκολο κρέας να αποψύξεις γρήγορα και αν δεν θες να τα βαπτίσεις στο αυγό και τη γαλέτα και μετά πάλι στο αυγό για ένα νόστιμο κλασικό σνίτσελ, εναλλακτικά μπορείς να φτιάξεις κόβοντάς το ένα γρήγορο stir fry (κινέζικο, δηλαδή, με λαχανικά) ή ακόμα –αν είσαι στα πάνω σου μαγειρικά– ένα γρήγορο Stroganoff με τα μανιτάρια του και την πλούσια σος του. Το καλύτερο; Ο Γιάννης κάνει delivery σπίτι σας! Μη ξεχάσετε να παραγγείλετε και λουκάνικα, με αυγά στο τηγάνι έχετε ένα σούπερ γεύμα σε δευτερόλεπτα!

Κρεοπωλείο Ο Γιάννης, Καλλιδρομίου 51, 2103842270

5 πράγματα που άλλαξα το 2020 στο φαγητό μου Facebook Twitter
Ένα μεγάλο τάπερ με χορτόσουπα στο ψυγείο ή την κατάψυξη είναι μια νόστιμη εναλλακτική.

Έμαθα να τρώω κάπως πιο υγιεινά όταν πεινάω. Κάπως.

Η πείνα είναι η χειρότερη στιγμή λένε οι ειδικοί για να μαγειρέψεις και να ψωνίσεις, τα τρως όλα και τα αγοράζεις όλα. Από την πλευρά μου ισχύει, μήπως το ίδιο ισχύει και για σας; Ένα μεγάλο τάπερ με χορτόσουπα στο ψυγείο ή την κατάψυξη είναι η νόστιμη εναλλακτική. Όλα τα λαχανικά που έμειναν ξεχασμένα και μαλάκωσαν, μαράθηκαν ή απλά έχασαν το σεξ απίλ της φρεσκάδας τους μπαίνουν στη μεγαλύτερη κατσαρόλα που σας βρίσκεται με τόσο νερό όσο να τα καλύπτει και μετά από μια ώρα βράσιμο σε μεσαία φωτιά και ένα καλό άλεσμα στο μπλέντερ σας έχετε ένα υγιεινότερο μπολ φαγητού που κοστίζει όσο δυο πατάτες, δυο καρότα, ένα κρεμμύδι ή ένα πράσο, ένα κολοκύθι ή λίγα κομμάτια κολοκύθας, πολύ σέλινο ή μισή σελινόριζα και τα κοτσάνια από λάχανο/μπρόκολο/κουνουπίδι. Αυτή είναι η συνταγή της εξάλλου, α, ναι, και λίγο αλάτι αρχικά (το σέλινο δίνει την ψευδαίσθηση του αλμυρού οπότε αλατίστε με μέτρο) και στο τέλος πιπέρι, κουρκουμά, πάπρικα και μια γενναία κουταλιά φρέσκο βούτυρο! Θέλετε και λίγες σταγόνες κρεμ φρες στο σερβίρισμα και κρουτόν; Κανείς δεν έχει αντίρρηση!

Εκτίμησα ακόμα περισσότερο το –βραστό– αυγό

Δεν πέρασε νομίζω μια βδομάδα στα lockdowns που να μη βρισκόντουσαν στο ψυγείο μου τέσσερα σφιχτά αυγά. Τα χρησιμοποίησα για να κάνω πεντανόστιμα αυγοσάντουιτς λιώνοντάς τα σε μπολάκι με μία κουταλιά πικάντικη μουστάρδα, τρείς σταγόνες tabasco, λίγη μαγιονέζα, αλάτι και πολύ πιπέρι. Με μια φέτα ντομάτα ή δυο μαρουλόφυλλά αλλά και εντελώς σκέτο σε τοσταρισμένο ψωμί έγινε το αγαπημένο μου γρήγορο σνακ. Το ίδιο και για μια γρήγορη τονοσαλάτα: δυο ψιλοκομμένα αυγά, τρία αγγουράκια τουρσί επίσης ψιλοκομμένα, ένα κρεμμύδι επίσης ψιλοκομμένο και δυο μεγάλες κονσέρβες τόνου. Προσοχή στο αλάτι αλλά όχι στο πιπέρι, και αν είστε στα κέφια σας, ψιλοκόψτε μέσα σχοινόπρασο, κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ή προσθέστε μια κονσέρβα καλαμπόκι. Αλείψτε τη σε σάντουιτς ή απλά πατήστε το play και απολαύστε την έτσι, χωρίς ψωμί μπροστά στην αγαπημένη σας οθόνη.

5 πράγματα που άλλαξα το 2020 στο φαγητό μου Facebook Twitter
Πεντανόστιμα αυγοσάντουιτς λιώνοντας αυγά σε μπολάκι με μία κουταλιά πικάντικη μουστάρδα, τρείς σταγόνες tabasco, λίγη μαγιονέζα, αλάτι και πολύ πιπέρι.

Δοκίμασα κάποιες πιο άγνωστες ποικιλίες από τον ελληνικό αμπελώνα

Όλος αυτός ο ελεύθερος χρόνος, σκέφτηκα, δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητος, κάτι καινούργιο έπρεπε να μάθω. Ανάμεσα στις πολλές δυνατότητες που σου δίνει το Διαδίκτυο (από γιόγκα μέχρι περίτεχνη ζαχαροπλαστική!) προτίμησα να μάθω λίγα περισσότερα για το ελληνικό κρασί. Μέχρι να μπορούμε ελεύθερα να συμμετέχουμε βιωματικά σε σεμινάρια οινογνωσίας, αποφάσισα να δοκιμάσω τη μια βδομάδα κυδωνίτσα, την άλλη βδομάδα ροζέ από μοσχοφίλερο, τη ρομπόλα της Κεφαλλονιάς, μετά κατέβηκα Κρήτη και απόλαυσα λιάτικο και βιδιανό και με κάθε δοκιμή ταξίδεψα στις τέσσερις γωνιές της χώρας μας μαθαίνοντας, εκτός από γεωγραφία, πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ένα από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής εστίασης με παρουσία στα ελληνικά αλλά και τα διεθνή τραπέζια των καλοφαγάδων. Όταν με το καλό επιτραπεί η συμμετοχή σε σεμινάρια, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε τη σειρά μαθημάτων του Θόδωρου Λέλεκα για να αποκτήσετε μια σφαιρική εικόνα του ελληνικού (και όχι μόνο) κρασιού αλλά και για να απολαύσετε –πάντα υπεύθυνα και με μέτρο– την Ελλάδα στο ποτήρι σας! Στην υγεία σας λοιπόν, χαρούμενες γιορτές και πιο ευτυχισμένο το 2021!

Σεμινάρια Οινογνωσίας, [email protected]

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 εορταστικά μενού εστιατορίων που έρχονται στο σπίτι μας

Γεύση / 8 εορταστικά μενού εστιατορίων που έρχονται στο σπίτι μας

Μπορεί να μας λείπουν τα εστιατόρια και η φροντίδα τους, που είχαμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε, ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες, αλλά υπάρχει τρόπος να φέρουμε την ατμόσφαιρα και τις γεύσεις τους στο σαλόνι του σπιτιού μας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ