Clafoutis: To ιδιοφυές, πανεύκολο γαλλικό γλυκό με κεράσια

Clafoutis: To ιδιοφυές, πανεύκολο γαλλικό γλυκό με κεράσια Facebook Twitter
Η ζύμη πέφτει σε ένα ταψί γεμάτο κεράσια και όλα μαζί ψήνονται για μισή ώρα.
0



ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑ. Ούτε κέικ κεράσι. Μοιάζει πιο πολύ με διασταύρωση παριζιάνικης φλαν και παχουλής, βουτυράτης κρέπας. Η ζύμη πέφτει σε ένα ταψί γεμάτο κεράσια και όλα μαζί ψήνονται για μισή ώρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρκετά υγρό, λασπερό –με την καλύτερη έννοια του όρου– άγλυκο γλυκό που παίρνει τη γεύση του από το βούτυρο, τα κεράσια και τα καραμελωμένα ζουμιά τους. Αν σου αρέσουν αυτές οι υφές, θα γίνει η αγαπημένη σου καλοκαιρινή συνταγή.

Το clafoutis έχει καταγωγή από τη Λιμουζίν στη Γαλλία και όνομα που δεν παραπέμπει απαραίτητα σε κάτι νόστιμο (κλα-φου-τι;). Αλλά μην ξεγελαστείς και το προσπεράσεις. Ακόμα και η διαδικασία παρασκευής του είναι ευχάριστη και απόλυτα γαλλική, πρόχειρα ιδιοφυής, χωρίς να απαιτεί όλη την προσοχή σου.

Το ίδιο γλυκό μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε εποχικό φρούτο, από αχλάδια μέχρι βανίλιες, ή και με κορόμηλα ποτισμένα σε μπράντι. Με τα κεράσια είναι ιδανικό.

Παραδοσιακά φτιάχνεται με ολόκληρα κεράσια, με τα κουκούτσια τους. Θεωρητικά αυτό δίνει επιπλέον γεύση γιατί τα κουκούτσια των κερασιών περιέχουν βενζαλδεΰδη, την αρωματική χημική ένωση που υπάρχει και στα αμύγδαλα και η οποία αναδεικνύει τη γεύση των κερασιών. Από την άλλη αν δεν αισθάνεσαι έτοιμος για επίσκεψη-έκπληξη στον οδοντίατρο, μπορείς να τα αφαιρέσεις και να προσθέσεις λίγο εκχύλισμα αμυγδάλου.

Το ξεκουκούτσωμα των κερασιών, που είναι και το μόνο σχετικά επίπονο κομμάτι της συνταγής, μπορεί να γίνει με την κλασική φουρκέτα. Με το ειδικό εργαλείο όμως γίνεται ακόμα πιο εύκολα και δεν θα μετανιώσεις την αγορά.

Το ίδιο γλυκό μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε εποχικό φρούτο, από αχλάδια μέχρι βανίλιες, ή και με κορόμηλα ποτισμένα σε μπράντι. Με τα κεράσια είναι ιδανικό. Αν ψώνισες λίγα παραπάνω ή ξέχασες μερικά στο ψυγείο και τώρα τα λυπάσαι, το πρόβλημα λύθηκε.

Τη δεύτερη μέρα το clafoutis έχει ακόμα καλύτερη γεύση.

  

Υλικά

3 αυγά

½ κούπα ζάχαρη

85 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρυωμένο

1 κούπα αλεύρι

1-2 τσιμπιές αλάτι

1 κούπα γάλα

½ κουτ. γλ. εκχύλισμα αμυγδάλου

2 κουτ. γλ. μπράντι

2 κούπες κεράσια (με ή χωρίς τα κουκούτσια)

Βάλε τον φούρνο στους 200 να προθερμαίνεται. Σε ένα μεσαίο μπολ χτύπησε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ξανοίξει το χρώμα τους. Πρόσθεσε το λιωμένο και κρυωμένο βούτυρο σιγά-σιγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Πρόσθεσε το αλεύρι και το αλάτι και ανακάτεψε με τον δάρτη μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Ρίξε το γάλα σιγά σιγά μέσα στο μείγμα (θα είναι πολύ υγρό). Τέλος πρόσθεσε το εκχύλισμα αμυγδάλου και το μπράντι και ανακάτεψε καλά.

Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί (διαμέτρου 22-24 εκατ.) τοποθέτησε τα κεράσια και έπειτα κάλυψέ τα με το μείγμα. Ψήσε το γλυκό για 25-30 λεπτά και άφησέ το να σταθεί στον πάγκο της κουζίνας για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Σερβίρεται με λίγη άχνη ζάχαρη, παγωτό ή, ακόμα καλύτερα, σκέτο.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη

Μάγειρες στο σπίτι / Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη

Μαγειρεύοντας καθημερινά, live στο Instagram, με συναδέλφους του, ο Γιάννης Μπαξεβάνης καταφέρνει να διανύει δημιουργικά την περίοδο της καραντίνας.
Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Γεύση / Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στα social media τις κουζίνες των σπιτιών τους και δίνουν διασκεδαστικά και εντελώς δωρεάν μαθήματα μαγειρικής.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Γεύση / 10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Η νέα βίβλος των οσπρίων, ταξίδια στη Παλαιστίνη, στη Ρωσία, σε αστεράτα εστιατόρια, απλές συνταγές, περίπλοκες συνταγές – αυτά είναι τα βιβλία μαγειρικής που θέλουμε να χαζέψουμε τώρα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

Γεύση / Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

H food blogger Εύα Μονοχάρη προτείνει να περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα στην κουζίνα, δοκιμάζοντας συνταγές που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα σκεφτόμασταν καν να «αγγίξουμε».
ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ