«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας

«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
«Δεν υπάρχει μυστικό στον μπακαλιάρο. Μόνο ότι πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να ξαρμυρίζεται σωστά, που σημαίνει τόσο όσο». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου βρίσκονται στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα από το 1865 και παραμένουν στα χέρια της ίδιας οικογένειας, που έχει περάσει πλέον στην τέταρτη γενιά της.

Η ιστορία πάει κάπως έτσι: Ο παππούς Γιώργος Δαμίγος (1902-1987) ήρθε στην Αθήνα από τη Σαντορίνη και το 1925 παντρεύτηκε τη γιαγιά Μαρουλία Καραμαλέγκου, που καταγόταν κι αυτή από τη Σαντορίνη.

Η οικογένειά της ήταν οι πρώτοι ιδιοκτήτες της ταβέρνας, αλλά ο Γιώργος Δαμίγος ήταν αυτός που την έκανε ξακουστή για τον τηγανητό της μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά.

Όσο θα περιμένετε να αδειάσει κάποιο τραπέζι, θυμηθείτε ότι στο ίδιο υπόγειο έχουν κατεβεί προσωπικότητες, εγχώριες και ξένες, πρωθυπουργοί και ηθοποιοί.

«Δεν υπάρχει μυστικό στον μπακαλιάρο. Μόνο ότι πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να ξαρμυρίζεται σωστά, που σημαίνει τόσο όσο.

Έπειτα, το κουρκούτι είναι εντελώς απλό. Γίνεται μονάχα με νερό και αλεύρι. Ούτε μπίρα προσθέτουμε ούτε μαγιά. Τον τηγανίζουμε σε καθαρό λάδι, έτσι ώστε να είναι χρυσαφένιος, αφράτος σαν χιόνι και τραγανός.

Αυτό, άλλωστε, είναι που τον καθιέρωσε ως σήμα κατατεθέν της ταβέρνας από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της.

Η σκορδαλιά, από την άλλη, δεν γίνεται τόσο δυνατή όσο παλιά, μια και γούστα έχουν αλλάξει αλλά και γιατί δεν θέλουμε να σοκάρονται γευστικά οι τουρίστες που έρχονται για να δοκιμάσουν τη περίφημη σπεσιαλιτέ» λέει ο κ. Ισίδωρος Χατζηκυριάκος.

«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Μπήκαμε σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
Το κουρκούτι είναι εντελώς απλό. Γίνεται μονάχα με νερό και αλεύρι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το υπόγειο κουτούκι λειτουργεί και ως μια μηχανή του χρόνου, αφού σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει εσωτερικά.

Ο χώρος αποτελείται από τρεις μικρές αίθουσες. Τα ξύλινα βαρέλια με το κρασί είναι ακόμα εκεί, όπως και οι φωτογραφίες στους τοίχους που απεικονίζουν τον Γιώργο Δαμίγο να βραβεύεται για τη ρετσίνα του – ήταν η εποχή που η ρετσίνα δοξαζόταν.

Πλάι σε αυτές υπάρχουν και σκίτσα ξένων δημοσιογράφων αλλά και μια φωτογραφία με το αγέρωχο βλέμμα της γιαγιάς Μαρουλίας.

Σήμα κατατεθέν του μαγαζιού είναι μια αρχαία μαρμάρινη κολόνα, αγνώστου χρονολογίας, που στηρίζει το ταβάνι της κυρίας αίθουσας.

Τη μέρα της 25ης Μάρτιου γίνεται λαϊκό προσκύνημα στο υπόγειο κουτούκι και δεν δέχονται κρατήσεις.

Όσο θα περιμένετε, λοιπόν, να αδειάσει κάποιο τραπέζι, θυμηθείτε ότι στο ίδιο υπόγειο έχουν κατεβεί προσωπικότητες, εγχώριες και ξένες, πρωθυπουργοί και ηθοποιοί.

«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Μπήκαμε σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
Ο Ισίδωρος Χατζηκυριάκος, υπεύθυνος στα «Μπακαλιαράκια του Δαμίγου». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Μπήκαμε σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
Σήμα κατατεθέν του μαγαζιού είναι μια αρχαία μαρμάρινη κολόνα, αγνώστου χρονολογίας, που στηρίζει το ταβάνι της κυρίας αίθουσας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου, Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, 210 3220395

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ