Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
H διαφορά του κρασιού σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα είναι ότι αναζητά απεγνωσμένα παρέα. Γι' αυτό, καλέστε φίλους και απολαύστε μαζί τους τις προτάσεις μας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Σας συστήνουμε 6 αξιόλογα ελληνικά κρασιά που δοκιμάσαμε αυτές τις γιορτές και αξίζει να συντροφεύσουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Μόνο να θυμάστε πάντα ότι η διαφορά του κρασιού σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα είναι ότι αναζητά απεγνωσμένα παρέα. Γι' αυτό, καλέστε φίλους και απολαύστε μαζί τους τις προτάσεις μας.

Όντως τυχαίο είναι ή μήπως έχει ανέβει αισθητά η ποιότητα των κρασιών; Ναι, η ποιότητα έχει ανέβει, όμως η διάρκεια θα καθορίσει πού μπορούν να φτάσουν.

ΝΕΑΡΟΣ ΤΣΑΠΟΥΡΝΑΚΟΣ

Βελβεντό, Κοζάνη

Κτήμα Βογιατζή / Τσαπουρνάκος / 2017

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα φρέσκα ερυθρά κρασιά σπάνια εντυπωσιάζουν. Η φρέσκια εκδοχή (χωρίς ωρίμανση σε βαρέλι) του «βασιλιά βατράχου» από το Βελβεντό Κοζάνης αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό οινόφιλο. Ο δρ Γιάννης Βογιατζής γνωρίζει τον Τσαπουρνάκο (κλώνος της ποικιλίας Cabernet Franc) όσο κανένας άλλος οινοποιός.


Η φετινή σοδειά έδωσε εξαιρετικά σταφύλια κι έτσι έχουμε στο τραπέζι μας ένα ερυθρό με όγκο, φρεσκάδα και νεύρο. Επιπλέον, δείχνει ότι θα έχει σπουδαία εξέλιξη την επόμενη 3ετία.

ΝΕΜΕΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΣ RESERVE

Γυμνό Νεμέας, Κορινθία

Οινοποιία Παρπαρούση / Αγιωργίτικο / 2013

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο για τα κρασιά της Νεμέας πως «ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται και το στυλ οινοποίησης που ακολουθεί κάθε οινοποιείο, τα κρασιά μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους».


Και αν οι τάσεις στα ελληνικά ερυθρά, όχι μόνο για τα Αγιωργίτικα, ζητούν πληθωρικότητα, ο καλός οινοποιός Θανάσης Παρπαρούσης και οι κόρες του «αποτυπώνουν» στα κρασιά τους τη φινέτσα και την πραότητα του χαρακτήρα τους. Μια premium Νεμέα που αξίζει να γνωρίσετε, εντελώς διαφορετική απ' ό,τι έχετε δοκιμάσει έως σήμερα.

ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ

Τύρναβος, Λάρισα

Κτήμα Ζαφειράκη / Λημνιώνα / 2015

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Λημνιώνα είναι μια ερυθρή ποικιλία που συναντάμε στη Θεσσαλία. Αυτή η τοπική ποικιλία δεν θα είχε τέτοια εξέλιξη αν ο Χρήστος Ζαφειράκης δεν έδειχνε τέτοιο πάθος και αφοσίωση σε αυτήν. Μοναδική συμπύκνωση, κομψότητα και ελκυστικό αρωματικό μπουκέτο. Ρουμπινί χρώμα και αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, ανθικές και βοτανικές νότες, λευκό πιπέρι και γλυκόριζα.
Στο στόμα αισθητή οξύτητα που χαρίζει ζωντάνια. Ζουμερή, φρουτώδης αίσθηση, βελούδινες τανίνες και εντυπωσιακή γευστική πολυπλοκότητα. Απολαυστική επίγευση κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών. Ένα σπουδαίο ελληνικό ερυθρό, κάθε χρόνο και καλύτερο.

ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ ΝΤΟΥΓΚΟΣ

Ραψάνη, Λάρισα

Οινοποιείο Ντούγκος / Μαυροτράγανο / 2015

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Εξηγούμαι, για να μην παρεξηγούμαι: καμία σχέση δεν έχω με τη Θεσσαλία, τυχαία προτείνουμε δύο συνεχόμενες ετικέτες από την περιοχή. Όμως αναρωτιέμαι, όντως τυχαίο είναι ή μήπως έχει ανέβει αισθητά η ποιότητα των κρασιών; Ναι, η ποιότητα έχει ανέβει, όμως η διάρκεια θα καθορίσει πού μπορούν να φτάσουν.


Τον Θάνο Ντούγκο τον γνωρίζουμε κυρίως για την εξαίσια Ραψάνη του (τοπικό χαρμάνι αποτελούμενο από ξινόμαυρο, κρασάτο και σταυρωτό). Εδώ μας εντυπωσιάζει με την τολμηρή του πρόταση από Μαυροτράγανο, τη σαντορινιά ποικιλία που λίγοι απολαμβάνουν λόγω τιμής και περιορισμένης παραγωγής.

MV ΜΑΥΡΟΥΔΙ

Άβδηρα, Ξάνθη

Ανατολικοί Αμπελώνες /Μαυρούδι - Merlot - Cabernet Sauvignon / 2014

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από τον βορειότερο παραθαλάσσιο αμπελώνα της χώρας, ακολουθώντας πιστά τις μεθόδους βιολογικής γεωργίας, ένα ενδιαφέρον χαρμάνι, με το Μαυρούδι να επικρατεί του Cabernet Sauvignon και του Merlot. Αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων και σοκολάτας με νύξεις βανίλιας και δέρματος. Γεμάτη γεύση, αισθητή οξύτητα, στρογγυλές τανίνες και τελείωμα με ένταση.
Όσοι ψάχνετε για οινοποιεία που δείχνουν να ξεχωρίζουν, η καλή δουλειά που κάνουν στη Θράκη τα αδέλφια Νικολαΐδη είναι ένα καλό παράδειγμα.

SAMOS 1958

Μαλαγάρι, Σάμος

ΕΟΣ Σάμου / Μοσχάτο Σάμου / 1958

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Συχνή διαμάχη στις συζητήσεις των οινόφιλων προκαλεί η περιοχή που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Φαβορί ή γκανιάν, νησί θα είναι... και η Σάμος είναι μέσα στην τριάδα! Μεγάλη οινική παράδοση, εξαιρετικά ορεινά αμπελοτόπια, ξακουστά στον πλανήτη τα επιδόρπια κρασιά της. Όταν πριν από έναν χρόνο δοκιμάσαμε (χωρίς ετικέτα τότε) αυτό το κρασί χάσαμε τη μιλιά μας.

Τι να πρωτοπεριγράψεις; Συμπύκνωση, αρώματα, γεύση ή αξέχαστη επίγευση; Κρασί 60 ετών, τότε που η καλλιέργεια και η οινοποίηση γίνονταν χωρίς καμία παρέμβαση, με ελάχιστες τεχνικές γνώσεις, κι όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει όσους ισχυρίζονται ότι η ήπια φροντίδα και υγεία του αμπελιού, η αφοσίωση και το πάθος αρκούν για να επιτύχουν ένα σπουδαίο κρασί.


Το εκλεκτό αυτό επιδόρπιο Μοσχάτο εσοδείας 1958 εμφιαλώθηκε για τη γαλλική αγορά. Στην Αθήνα εμφανίστηκαν πρόσφατα ελάχιστες φιάλες και σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να αναζητήσετε μία από αυτές. Πρόκειται για έπος, όχι απλώς για ένα ακόμα κρασί.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ