Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
H διαφορά του κρασιού σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα είναι ότι αναζητά απεγνωσμένα παρέα. Γι' αυτό, καλέστε φίλους και απολαύστε μαζί τους τις προτάσεις μας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Σας συστήνουμε 6 αξιόλογα ελληνικά κρασιά που δοκιμάσαμε αυτές τις γιορτές και αξίζει να συντροφεύσουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Μόνο να θυμάστε πάντα ότι η διαφορά του κρασιού σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα είναι ότι αναζητά απεγνωσμένα παρέα. Γι' αυτό, καλέστε φίλους και απολαύστε μαζί τους τις προτάσεις μας.

Όντως τυχαίο είναι ή μήπως έχει ανέβει αισθητά η ποιότητα των κρασιών; Ναι, η ποιότητα έχει ανέβει, όμως η διάρκεια θα καθορίσει πού μπορούν να φτάσουν.

ΝΕΑΡΟΣ ΤΣΑΠΟΥΡΝΑΚΟΣ

Βελβεντό, Κοζάνη

Κτήμα Βογιατζή / Τσαπουρνάκος / 2017

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα φρέσκα ερυθρά κρασιά σπάνια εντυπωσιάζουν. Η φρέσκια εκδοχή (χωρίς ωρίμανση σε βαρέλι) του «βασιλιά βατράχου» από το Βελβεντό Κοζάνης αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό οινόφιλο. Ο δρ Γιάννης Βογιατζής γνωρίζει τον Τσαπουρνάκο (κλώνος της ποικιλίας Cabernet Franc) όσο κανένας άλλος οινοποιός.


Η φετινή σοδειά έδωσε εξαιρετικά σταφύλια κι έτσι έχουμε στο τραπέζι μας ένα ερυθρό με όγκο, φρεσκάδα και νεύρο. Επιπλέον, δείχνει ότι θα έχει σπουδαία εξέλιξη την επόμενη 3ετία.

ΝΕΜΕΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΣ RESERVE

Γυμνό Νεμέας, Κορινθία

Οινοποιία Παρπαρούση / Αγιωργίτικο / 2013

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο για τα κρασιά της Νεμέας πως «ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται και το στυλ οινοποίησης που ακολουθεί κάθε οινοποιείο, τα κρασιά μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους».


Και αν οι τάσεις στα ελληνικά ερυθρά, όχι μόνο για τα Αγιωργίτικα, ζητούν πληθωρικότητα, ο καλός οινοποιός Θανάσης Παρπαρούσης και οι κόρες του «αποτυπώνουν» στα κρασιά τους τη φινέτσα και την πραότητα του χαρακτήρα τους. Μια premium Νεμέα που αξίζει να γνωρίσετε, εντελώς διαφορετική απ' ό,τι έχετε δοκιμάσει έως σήμερα.

ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ

Τύρναβος, Λάρισα

Κτήμα Ζαφειράκη / Λημνιώνα / 2015

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Λημνιώνα είναι μια ερυθρή ποικιλία που συναντάμε στη Θεσσαλία. Αυτή η τοπική ποικιλία δεν θα είχε τέτοια εξέλιξη αν ο Χρήστος Ζαφειράκης δεν έδειχνε τέτοιο πάθος και αφοσίωση σε αυτήν. Μοναδική συμπύκνωση, κομψότητα και ελκυστικό αρωματικό μπουκέτο. Ρουμπινί χρώμα και αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, ανθικές και βοτανικές νότες, λευκό πιπέρι και γλυκόριζα.
Στο στόμα αισθητή οξύτητα που χαρίζει ζωντάνια. Ζουμερή, φρουτώδης αίσθηση, βελούδινες τανίνες και εντυπωσιακή γευστική πολυπλοκότητα. Απολαυστική επίγευση κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών. Ένα σπουδαίο ελληνικό ερυθρό, κάθε χρόνο και καλύτερο.

ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ ΝΤΟΥΓΚΟΣ

Ραψάνη, Λάρισα

Οινοποιείο Ντούγκος / Μαυροτράγανο / 2015

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Εξηγούμαι, για να μην παρεξηγούμαι: καμία σχέση δεν έχω με τη Θεσσαλία, τυχαία προτείνουμε δύο συνεχόμενες ετικέτες από την περιοχή. Όμως αναρωτιέμαι, όντως τυχαίο είναι ή μήπως έχει ανέβει αισθητά η ποιότητα των κρασιών; Ναι, η ποιότητα έχει ανέβει, όμως η διάρκεια θα καθορίσει πού μπορούν να φτάσουν.


Τον Θάνο Ντούγκο τον γνωρίζουμε κυρίως για την εξαίσια Ραψάνη του (τοπικό χαρμάνι αποτελούμενο από ξινόμαυρο, κρασάτο και σταυρωτό). Εδώ μας εντυπωσιάζει με την τολμηρή του πρόταση από Μαυροτράγανο, τη σαντορινιά ποικιλία που λίγοι απολαμβάνουν λόγω τιμής και περιορισμένης παραγωγής.

MV ΜΑΥΡΟΥΔΙ

Άβδηρα, Ξάνθη

Ανατολικοί Αμπελώνες /Μαυρούδι - Merlot - Cabernet Sauvignon / 2014

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από τον βορειότερο παραθαλάσσιο αμπελώνα της χώρας, ακολουθώντας πιστά τις μεθόδους βιολογικής γεωργίας, ένα ενδιαφέρον χαρμάνι, με το Μαυρούδι να επικρατεί του Cabernet Sauvignon και του Merlot. Αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων και σοκολάτας με νύξεις βανίλιας και δέρματος. Γεμάτη γεύση, αισθητή οξύτητα, στρογγυλές τανίνες και τελείωμα με ένταση.
Όσοι ψάχνετε για οινοποιεία που δείχνουν να ξεχωρίζουν, η καλή δουλειά που κάνουν στη Θράκη τα αδέλφια Νικολαΐδη είναι ένα καλό παράδειγμα.

SAMOS 1958

Μαλαγάρι, Σάμος

ΕΟΣ Σάμου / Μοσχάτο Σάμου / 1958

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Συχνή διαμάχη στις συζητήσεις των οινόφιλων προκαλεί η περιοχή που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Φαβορί ή γκανιάν, νησί θα είναι... και η Σάμος είναι μέσα στην τριάδα! Μεγάλη οινική παράδοση, εξαιρετικά ορεινά αμπελοτόπια, ξακουστά στον πλανήτη τα επιδόρπια κρασιά της. Όταν πριν από έναν χρόνο δοκιμάσαμε (χωρίς ετικέτα τότε) αυτό το κρασί χάσαμε τη μιλιά μας.

Τι να πρωτοπεριγράψεις; Συμπύκνωση, αρώματα, γεύση ή αξέχαστη επίγευση; Κρασί 60 ετών, τότε που η καλλιέργεια και η οινοποίηση γίνονταν χωρίς καμία παρέμβαση, με ελάχιστες τεχνικές γνώσεις, κι όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει όσους ισχυρίζονται ότι η ήπια φροντίδα και υγεία του αμπελιού, η αφοσίωση και το πάθος αρκούν για να επιτύχουν ένα σπουδαίο κρασί.


Το εκλεκτό αυτό επιδόρπιο Μοσχάτο εσοδείας 1958 εμφιαλώθηκε για τη γαλλική αγορά. Στην Αθήνα εμφανίστηκαν πρόσφατα ελάχιστες φιάλες και σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να αναζητήσετε μία από αυτές. Πρόκειται για έπος, όχι απλώς για ένα ακόμα κρασί.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ