Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
 

Οι Έλληνες ακτιβιστές της οργάνωσης για την «Αρρώστια του Κρέατος» εξηγούνται

Η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη οργάνωση του κόσμου έχει σκοπό να καταργήσει κάθε είδους εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | M. HULOT 16.11.2017
Το μέλλον που βλέπουμε να έρχεται και κάθε λογικός άνθρωπος επιθυμεί: να ζούμε αρμονικά όλα τα πλάσματα σε αυτό τον πλανήτη, χωρίς βία, πόνο και δολοφονίες, με ειρήνη, ελευθερία και σεβασμό προς όλες τις μορφές ζωής.

Είναι μεσημέρι Κυριακής, στο κέντρο της Αθήνας. Μια ομάδα μαυροφορεμένων νεαρών με τη μάσκα του Guy Fawkes (που έχει συνδεθεί πλέον με τη δράση των Anonymous σε ολόκληρο τον κόσμο) και με λάπτοπ στα χέρια παίρνει θέση ανάμεσα σε τουρίστες και περαστικούς, δείχνοντάς τους εικόνες φρίκης, κυρίως από σφαγεία και φάρμες κάθε είδους, όπου τα ζώα ζουν σε άθλιες συνθήκες. Οι άνθρωποι που πλησιάζουν, παρακολουθούν τα βίντεο και φεύγουν με εκφράσεις που δείχνουν σοκ και έκπληξη ζωγραφισμένα στα πρόσωπά τους. Κάποιοι αντιδρούν λες και βλέπουν τέτοιες εικόνες για πρώτη φορά.

 

Η συγκεκριμένη δράση είναι η πρώτη εμφάνιση των Anonymous for the Voiceless στους δρόμους της Αθήνας και, απ' ό,τι φαίνεται, είναι απόλυτα επιτυχημένη. Λίγη ώρα μετά μιλάμε με την Ντέμι και την Τζεντάι, ακτιβίστριες και μέλη της οργάνωσης, για την «αρρώστια του κρέατος», τη χορτοφαγία και τον στόχο τους, που είναι η κατάργηση κάθε είδους εκμετάλλευσης των ζώων.

 

Αφού ξεκαθαρίσουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον Αντισπισιστικό Πυρήνα Σφυροφόρων Καταδρομέων, το Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων που σπάει τα κρεοπωλεία, εξηγούν τι στο καλό είναι οι Anonymous for the Voiceless, η οργάνωση που μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε να συσπειρώσει εκατομμύρια ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης, κυριολεκτικά. Αυτήν τη στιγμή είναι η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη οργάνωση στον κόσμο.

 

Η βία δεν είναι λύση. Ο κόσμος εξελίσσεται με ενημέρωση και συνειδητές αλλαγές επιλογών. Γι' αυτό, λοιπόν, προτιμάμε να «σπάμε» μυαλά μέσα από επιχειρήματα και όχι βιτρίνες με λοστούς.

«Οι Anonymous for the Voiceless είναι μια οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων που ειδικεύεται στον ακτιβισμό του δρόμου» λέει η Ντέμι. «Ιδρύθηκε στην Αυστραλία τον Απρίλιο του 2016 από τον Πολ Μπασίρ και την Ασάλ Αλαμντάρι και εξαπλώθηκε ραγδαία μέσα σε έναν μόνο χρόνο. Ήδη μετράμε συμμετοχές σε 200 χώρες παγκοσμίως. Ο στόχος μας είναι πολύ αποτελεσματικές ειρηνικές δημόσιες δράσεις με προβολή βίντεο, χρησιμοποιώντας παγκόσμια εικονογραφημένα πρακτικά πρότυπα για το τι βιώνουν τα ζώα "φάρμας" κάθε δευτερόλεπτο, κάθε μέρα. Εξοπλίζουμε πλήρως το κοινό με όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για τη μετάβαση σε έναν ολικό φυτοφαγικό τρόπο ζωής. Ο λόγος που το ξεκινήσαμε είναι γιατί στοχεύουμε στην κατάργηση κάθε είδους εκμετάλλευσης των ζώων».

 

— Έχετε νούμερα σχετικά με το πόσα ζώα σφάζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα; Πόσα γουρούνια, πόσες αγελάδες, μοσχάρια, αρνιά, κατσίκια, κοτόπουλα;

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί αυτός ο αριθμός, μια και μόνο οι κατσίκες που εκτρέφονται, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, είναι περίπου 5,5 εκατομμύρια. Και τα πουλερικά που σφάζονται στη χώρα μας είναι περισσότερα από 4 εκατομμύρια τον χρόνο. Ακόμα και τα ζώα που προορίζονται για εκμετάλλευση μόνο για τα παράγωγά τους, αυγά και γάλα, όταν σταματήσουν να παράγουν, σφαγιάζονται κι αυτά.

 

Όπως καταλαβαίνετε, για την ώρα είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ο συνολικός αριθμός των ζώων που σφάζονται, αν υπολογίσεις και τις πολλές τοπικές κτηνοτροφικές μονάδες που υπάρχουν ανά περιφέρεια. Επίσης, τα ζώα που καταναλώνουν οι Έλληνες δεν είναι μόνο ελληνικής προέλευσης αλλά και εισαγωγής. Τα μοσχάρια που υπάρχουν στα ελληνικά εδάφη καλύπτουν περίπου το 20% της κατανάλωσης. Το υπόλοιπο 80% εισάγεται.

 

— Για ποιον άλλο λόγο θανατώνονται τα ζώα;

Για λόγους που μόνο μεσαιωνικές εποχές μάς θυμίζουν. Για «χόμπι» μέσα απ' το κυνήγι, για να περιοριστεί ο πληθυσμός τους, που κατά τη γνώμη κάποιων αποτελεί «απειλή», μια και ο άνθρωπος έχει καταφέρει άπειρες φορές στην ιστορία της Γης να διαταράξει το οικοσύστημα.

 

Όσον αφορά τα παραγωγικά ζώα, όταν έρθει η στιγμή που σταματούν να παράγουν απλώς είναι «άχρηστα» και αποτελούν ζημία για τον παραγωγό. Θανατώνονται ή θάβονται ζωντανά σε ομαδικούς τάφους, τις περισσότερες φορές χωρίς υγειονομικούς ελέγχους, ειδικά εάν τα χτυπήσει ασθένεια. Οι συνθήκες υπό τις οποίες ζουν τα ζώα είναι άθλιες. Αυτά που βρίσκονται στις κρεατοβιομηχανίες είναι φυλακισμένα σε μικροσκοπικά κλουβιά ή ασφυκτιούν μέσα σε δωμάτια, ζώντας μέσα στα περιττώματά τους, ενώ τα περισσότερα δεν βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου. Τα πόδια τους τραυματίζονται από τον συνωστισμό ή ακρωτηριάζονται από επιθέσεις των υπόλοιπων ζώων. Ο υπερπληθυσμός σε μικρούς χώρους έχει παρατηρηθεί ότι οδηγεί σε κανιβαλισμό μεταξύ τους.

 

Οι παραγωγοί, για να αποφεύγουν τους τραυματισμούς, πράγμα που καθιστά το ζώο ευάλωτο στις λοιμώξεις, προβαίνουν σε ακρωτηριασμούς, όταν τα ζώα είναι μικρά. Τους κόβουν, λοιπόν, τα αυτιά, τις ουρές, τα ράμφη, τους βγάζουν τα δόντια και τους όρχεις, κι όλα αυτά χωρίς τη χρήση αναισθητικού. Στη βιομηχανία αυγών, τα αρσενικά κοτόπουλα αλέθονται ζωντανά, μια και είναι άχρηστα, αφού δεν παράγουν αυγά. Αυτή είναι νομοθετημένη τακτική και όχι αυθαίρετη αντιμετώπιση των βιομηχανιών. Υπάρχουν άπειρα βίντεο στο Διαδίκτυο που δείχνουν αυτές τις τακτικές.

 

Τα περισσότερα γεννιούνται και πεθαίνουν έχοντας ζήσει όλη τους τη ζωή εκεί μέσα –κι όταν λέμε «ολόκληρη ζωή» εννοούμε λίγες μέρες ή μήνα– και θανατώνονται πολλές φορές μπροστά στα μάτια των έντρομων υπόλοιπων πλασμάτων που βρίσκονται εκεί. Οι μητέρες, μόλις γεννήσουν τα μωρά τους, δεν προλαβαίνουν ούτε να τα καθαρίσουν, γιατί τους τα παίρνουν – βλέπε μοσχαράκι γάλακτος ή αρνάκι γάλακτος. Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός: το γάλα αυτών των μανάδων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καταναλωτών, δεν θα πρέπει να καταναλωθεί από τα μωρά τους, για τα οποία ούτως ή άλλως προοριζόταν, αλλά από τους ανθρώπους, οι οποίοι, για έναν περίεργο λόγο, δεν απογαλακτίζονται ποτέ.

 

Η συγκεκριμένη δράση είναι η πρώτη εμφάνιση των Anonymous for the Voiceless στους δρόμους της Αθήνας και, απ' ό,τι φαίνεται, είναι απόλυτα επιτυχημένη. Φωτο: Michael Afanasiev
Η συγκεκριμένη δράση είναι η πρώτη εμφάνιση των Anonymous for the Voiceless στους δρόμους της Αθήνας και, απ' ό,τι φαίνεται, είναι απόλυτα επιτυχημένη. Φωτο: Michael Afanasiev


— Τι είδους αντιδράσεις έχετε από ανθρώπους που τρώνε κρέας;

Πολλοί στέκονται αποσβολωμένοι μπροστά στην αλήθεια που τους παρουσιάζεται. Άλλοι κλαίνε, ενώ κάποιοι άλλοι απομακρύνονται αδιάφοροι. Οι περισσότεροι προσπαθούν να δικαιολογήσουν την επιλογή τους να τρώνε ζώα με επιχειρήματα. Είναι σε άμυνα και αυτό είναι κατανοητό. Όμως, μετά από συζητήσεις, οι περισσότεροι προβληματίζονται και το βλέπεις στα μάτια τους. Δεν είναι εύκολο να σε φέρνουν αντιμέτωπο με τις πράξεις σου, ακόμα κι αν αυτές κρύβονται καλά πίσω από αιματοβαμμένους τοίχους.


— Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που θεωρούν υπερβολικές τις αντιδράσεις υπέρ των ζώων, όταν πεθαίνουν ακόμα άνθρωποι από την πείνα;

Το να μάχεσαι για τα ζώα δεν σε εμποδίζει να υποστηρίζεις τους ανθρώπους. Άλλωστε, όλοι στο ίδιο βασίλειο ανήκουμε. Από την άλλη, η κατανάλωση ζώων ενισχύει την πτώχευση των ανθρώπων. Τα σιτηρά από τις χώρες του τρίτου κόσμου γίνονται όλα τροφή για τα ζώα, με τα οποία τρέφεται ο δυτικός κόσμος. Το γεγονός ότι θεωρούμε τα ζώα ιδιοκτησία μας θέτει τις βάσεις ώστε να αντιμετωπίζουμε τους πιο αδύναμους ανθρώπους ως αντικείμενα και να συμβάλλουμε στην εξαθλίωσή τους. Εάν ελευθερωθούν τα ζώα, αυτόματα θα ανέβει σκαλί και η εκτίμηση της ανθρώπινης ζωής γενικότερα, σε ηθικό επίπεδο.


— Πώς συνδέεται η πείνα στον κόσμο με τη βιομηχανία του κρέατος;

Θα σου μιλήσω με νούμερα. Για να τραφεί ένας άνθρωπος που καταναλώνει ζώα και ζωικά παράγωγα απαιτείται 18 φορές περισσότερη έκταση γης από αυτήν που χρειάζεται ένας χορτοφάγος. Η καλλιέργεια 1,5 εκταρίου γης αποφέρει 16.783 κιλά φυτικής τροφής, τη στιγμή που η ίδια έκταση, αν χρησιμοποιηθεί για την κτηνοτροφία, παράγει μόνο 170 κιλά κρέας. Τουλάχιστον το 50% των καλλιεργούμενων σιτηρών παγκοσμίως προορίζεται για κατανάλωση στις κτηνοτροφικές μονάδες. Το 82% των υποσιτισμένων παιδιών κατοικεί σε χώρες των οποίων οι καλλιέργειες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών. Εάν όλος ο πληθυσμός της γης ακολουθούσε φυτοφαγική διατροφή, οι καλλιέργειες θα επαρκούσαν για τη σίτιση 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.


— Πώς σχολιάζετε τις βίαιες επιθέσεις εναντίον κρεοπωλείων, αυτοκινήτων που μεταφέρουν κρέας κ.λπ.; Είναι η βία λύση;

Σίγουρα δεν είμαστε υπέρ όλων αυτών των τρόπων αλλαγής της κατάστασης. Η βία δεν είναι λύση. Ο κόσμος εξελίσσεται με ενημέρωση και συνειδητές αλλαγές επιλογών. Γι' αυτό, λοιπόν, προτιμάμε να «σπάμε» μυαλά μέσα από επιχειρήματα και όχι βιτρίνες με λοστούς.


— Πόσο κακό έκαναν αυτές οι ενέργειες στο vegan κίνημα; Δεν στρέφουν την κοινή γνώμη εναντίον του; 

Τη δική μας δράση δεν την πλησίασε κανένας με διάθεση να πάρει εκδίκηση για όσα έχουν συμβεί. Σ' εμάς ξεχωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να λειτουργούμε, που δεν είναι άλλος από την ειρηνική προβολή της αλήθειας και την ενημέρωση όσων το επιθυμούν. Οι εκφράσεις βίας σίγουρα δεν βοηθούν να αλλάξει η κατάσταση, μια και πολύς κόσμος θυμώνει, και με τον θυμό καρφωμένο στα μυαλά του δεν μπορείς να κάνεις ποιοτική συζήτηση.


— Ποιο θα ήταν ένα ιδανικό μέλλον για σας; 

Ντέμι: Το μέλλον που βλέπουμε να έρχεται και κάθε λογικός άνθρωπος επιθυμεί: να ζούμε αρμονικά όλα τα πλάσματα σε αυτό τον πλανήτη, χωρίς βία, πόνο και δολοφονίες, με ειρήνη, ελευθερία και σεβασμό προς όλες τις μορφές ζωής. Μην ξεχνάμε ότι μοιραζόμαστε όλοι τον ίδιο πλανήτη και κανένας μας δεν είναι αποκομμένος από τους υπόλοιπους. Οι πράξεις όλων μάς επηρεάζουν.

Τζεντάι: Κανένα ζώο σε κλουβί, κανένα ζώο για εκμετάλλευση από τον άνθρωπο. Είμαστε όλοι γήινοι.

 

Tο άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

O M.Hulot είναι διευθυντής της έντυπης LIFO και δουλεύει σε αυτήν από το πρώτο φύλλο της
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
17 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Txabi Alonso Txabi Alonso 16.11.2017 | 21:02
"Εάν όλος ο πληθυσμός της γης ακολουθούσε φυτοφαγική διατροφή, οι καλλιέργειες θα επαρκούσαν για τη σίτιση 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων."
Λίγο αυθαίρετα φαίνονται αυτά τα νούμερα σε μια γενικότερα απλοϊκή προσέγγιση ενός σημαντικού προβλήματος.
Lumidy Lumidy 16.11.2017 | 23:12
Γιατί σου φαίνεται περίεργο; Μια αγελάδα για παράδειγμα καταναλώνει πολλούς τόνους φυτοφαγικής τροφής για να παράξει μερικά κιλά κρέας. Και δεν θα φάει μια φορά αλλά πολλές μέχρι να γίνει το τεράστιο ζώο που γίνεται. Πόσο μάλλον το νερό που πίνει.
Με μια γρήγορη αναζήτηση στο google θα σου βγάλει πληθώρα ερευνών και μελετών, ακόμα κι από ανεξάρτητα μέσα και πανεπιστήμια. Η έρευνα δεν βλάπτει γενικά.
Lumidy Lumidy 17.11.2017 | 11:49
Απ' ότι φαίνεται απ' τις αρνητικές κάποιοι βαριούνται να κάνουν έρευνα.
Txabi Alonso Txabi Alonso 18.11.2017 | 23:14
Η έρευνα δεν βλάπτει γενικά, ειδικά όμως στο άρθρο αυτό δεν είδα κάποια αναφορά, παρά μόνο στις απόψεις μιας μικρής ομάδας ανθρώπων. Η έρευνα βέβαια δεν είναι μόνο google και youtube, αλλά και σπουδές και διάβασμα που οδηγούν στη γνώση. Ένα μικρό ψάξιμο πάντως με οδήγησε σε ελάχιστα άρθρα που αναφέρονται σε σενάρια σχετικά με την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες παγκοσμίως. Δεν αμφισβητώ καμία έρευνα, αμφιβάλλω όμως για την κατανόηση των αποτελεσμάτων από πολλούς.
avatar 8bf88a17 19.11.2017 | 02:04
@Lumidy: Υποθετω, πως δεν εννοειτε, οτι απαξ κ εκλειψουν οι εν σταβλω αγελαδες, θα τρωμε εμεις το σανο τους; Αν κ καποιοι το κανουν ηδη, καιτοι χορτοφαγοι ορισμενοι!
avatar Harlan 17.11.2017 | 08:27
Κύταξε, αυτά τα νούμερα τα δίνει η Ουνέσκο, στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλα τα κράτη της Γης. Για να βγάλει η Ουνέσκο αυτά τα νουμερα που εσύ αμφισβητείς πλήρωσε εκατοντάδες επιστήμονες που δούλεψαν για χρόνια. Και προφανώς η Ουνέσκο δεν είναι γιάφκα χορτοφάγων.

Είναι τραγικό αυτό το "ως εμοί δοκεί". Χωρίς ούτε ένα απλό ψαχτάρι στην βικιπέδια, έτσι στο ντούκου, αμφισβητούμε ότι γουστάρουμε, επειδή γουστάρουμε. Ξαμολάμε ότι μας κατέβει και πρέπει μετά οι άλλοι να τρέχουν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες.

Δεν έχω απολύτως καμμία αντίρρηση αν κάποιος έχει _τεκμηριωμένη_ αντίθετη άποψη από εμένα. Αλλά έχω πάρα πολλές αντιρρήσεις όταν κάποιος απλά λέει ότι του κατέβει, επειδή έτσι του φαίνεται, επειδή βαριέται να διαβάσει οτιδήποτε ξεπερνάει τις 10 λέξεις.

Είτε θα αντιπαραβάλλουμε στοιχεία, μέχρι να βρούμε μια άκρη είτε θα διαγωνιζόμαστε στο ποιός θα ξαμολήσει την πιο πιασάρικη ατάκα. Το δεύτερο μου είναι βαρετό.
Txabi Alonso Txabi Alonso 18.11.2017 | 23:38
ΟΚ, αν η Βικεπέδια είναι έρευνα τότε ναι βαριέμαι να διαβάσω "οτιδήποτε ξεπερνάει τις 10 λέξεις". Αν δεν ήσουν τόσο επιθετικός/ή θα έβλεπες ότι κάνω ακριβώς το ίδιο με εσένα, ζητάω στοιχεία τεκμηριωμένα.
Lumidy, ολα αυτα όμως προυποθετουν την δραματικη μειωση των πληθυσμων των οικοσιτων ζωων σε επιπεδα 90% κατω. 1ον. Διοτι μονο με μειωση των πλυθησμων τους θα απελευθερωθουν οι εκτασεις που θα προοριστουν για αλλου(bonus θα μειωθουν και ποσοτητες μεθανιου) . 2ον, ποια είναι η μοιρα των μη χρησιμων ζωων για τον ανθρωπο; Τα γαιδουρια με το που εγιναν "αχρηστα" για τον ανθρωπο κινδυνευουν με εξαληψη του ειδους, τι νομίζεις ότι θα είναι η μοιρα της κοτας ή της αγελάδας εαν παψει να μας είναι χρησιμη;

Αυτο στο οποιο διαφωνω με τους πασιφιστες φυσιολατρες είναι η ελειψη του πως λειτουργει ενα οικοσύστημα: αλληλεπιδραση χρηστικότητας. Αυτη την στιγμη είμαστε οι ρυθμιστες του οικοσυστήματος (με τα γνωστα αποτελεσματα) και όντως πρεπει να ρυθμισουμε την αλληλεπιδραση μας, αλλα όχι σε πασιφιστικο επιπεδο αλλα σε ρεαλιστικα χρηστικο.

Επισης δεν υπάρχουν μελετες σε διαστημα 5-10 γενιων όλων χορτοφαγων ή vegan για να δουμε όχι εαν υπάρχουν αμεσες συνεπειες για την υγεία αλλα για κληρονομικες συνεπειες που θα εκδηλωθουν σε βαθος γενεων, τι είδους εκφυλισμοι θα υπάρξουν, ποιες γενετήσιες ασθενιες θα αυξηθουν, ποιες θα μειωθουν κτλ. Π.χ. τωρα ξεκινανε και βρίσκουν κληρονομικοτητα σε εξωφρενικα κρεατοφάγους, τι αραγε θα βρουν σε εξωφρενικα χορτοφάγους; Η παρα φυσην αλλαγη της διατροφής (προς οποιοδηποτε ακρο) εχει συνεπειες, είμαστε παμφαγα και εαν εχεις προσεξει όποτε εχουμε παει να "διορθωσουμε" την φυση τα καναμε μουτι, δεν εχουμε καλες στατιστικες επιτυχίες.

Πρεπει να ριξουμε τα επιπεδα κρεατος στην διατροφή μας αλλα όχι να τα εξαληψουμε.
avatar Harlan 17.11.2017 | 17:01
Αυτό το "παρά φύσην αλλαγή της διατροφής" βγάζει μάτι. Προφανώς όλα όσα κάνεις στην ζωή σου είναι φυσικά, οπότε σε ενοχλεί το να γίνεις χορτοφάγος - γιατί αυτό θα ήταν "παρά φύση".

Έτσι λοιπόν κοιμάσαι σε ένα φυσικό σπίτι, θερμαίνεσαι καίγοντας φυσικό πετρέλαιο, πηγαίνεις στην δουλειά σου καίγοντας φυσική βενζίνα, ντύνεσαι με φυσικά ρούχα από φυσικό πολυαιθυλένιο και φυσική πολυαμίδη, το φυσικό κινητό σου στέλνει φυσικά μυνήματα καταναλώνοντας φυσικό ρεύμα από κάποια φυσικά λιγνιτικά (είτε πυρηνικά) εργοστάσια, πηγαίνεις διακοπές ξαπλωμένος στις φυσικές ξαπλώστρες, αφού έχεις πετάξει εκεί με φυσικά αεροπλάνα.
Αν αρρωστήσεις, θα τρέξεις στον φυσικό γιατρό να σε θεραπεύσει με φυσικά φάρμακα, ενώ πρώτα θα έχεις κάνει και μια φυσική αξονική τομογραφία.

Και αφού οοοοοοοοοολα όσα κάνεις στην ζωή σου είναι τοοοοοοοοοοσο φυσικά, εεεεε, το να μην φας κρέας θα καταστρέψει την τοσο φυσική διαδικασια και (ω τι τρόμος, ω τι καταστροφή, ω τι κίνδυνος) μακροπρόθεσμα θα σου επιφέρει και γενετικές αλλοιώσεις - ο μοι γένοιτο.
Το να περνάς την μισή σου ζωή μποτιλιαρισμένος στην Κηφησίας αναπνέοντας καυσαέρια ΔΕΝ θα σου δημιουργήσει αρρώστιες, η χορτοφαγία θα σου τις δημιουργήσει. Λογικότατη η ανησυχία σου.

Τώρα, μιας και σκιζόμαστε τόσο πολύ για την φύση, να μη μιλήσουμε για το φυσικό κρέας που το βρίσκουμε στο φυσικό ράφι του φυσικού σουπερμάρκετ, πακεταρισμένο σε φυσικό φελιζόλ, τίγκα στα φυσικά αντιβιοτικά και στις φυσικές ορμόνες.

Θες να φας κρέας επειδή είναι φυσικό; Ωστε πρόσεξες κι εσύ ότι είμαστε παμφάγα; Κανένα απολύτως πρόβλημα.
Πέτα τα ρουχαλάκια σου και τα παπουτσάκια σου και τρέξε στην φύση προσπαθώντας να πιάσεις ένα άλλο ζώο με τα εφόδια που σου έδωσε η φύση: τα δόντια σου, τα νύχια σου και τα πόδια σου. Και αν καταφέρεις να πιάσεις ένα οποιοδήποτε ζώο για τροφή (πριν σε πιάσουν τα άλλα ζώα και κάνουν εσένα τροφή), τότε έλα να μας ξαναμιλήσεις για την φύση.

Υ.Γ. Το ότι οφείλουμε να σκοτώνουμε αγελάδες για να βοηθήσουμε την επιβίωση τους είναι οξύμωρο.
Lumidy Lumidy 17.11.2017 | 20:21
Ναι μα δεν έχεις καταλάβει φίλτατε, ότι τα οικόσιτα ζώα που υπάρχουν σε αυτούς τους αριθμούς υπάρχουν γιατί υπάρχει κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών. Όταν πάψει η πλειοψηφία να καταναλώνει αυτές τις τροφές θα μειωθεί και ο αριθμός των οικόσιτων ζώων. Είναι η ισορροπία. Η μοίρα θα είναι ο σταδιακός θάνατος και εξάλειψη υπερπληθυσμού. Όταν δεν θα είναι πια χρήσιμα και σκεφτούμε γήινα, θα τα αφήσουμε στην φύση ελεύθερα, σε κατάλληλες συνθήκες (με λογικό αριθμό φυσικών εχθρών). Ναι, τα γαϊδούρια δεν είναι πλέον τόσο χρήσιμα. Το ότι, όπως λες, απειλούνται με εξάλειψη, φταίει η επιβολή του ανθρώπου στην φύση. Αν ο άνθρωπος δεν σκεφτόνταν εγωκεντρικά και σκέφτονταν πιο... οικολογικά, δεν θα είχαν πρόβλημα τα γαϊδούρια και τα υπόλοιπα ζώα. Αλλά έχουμε την τάση να πειράζουμε την φύση σε ανεπανόρθωτα επίπεδα.

Και μπορεί να παίζουμε τους "ρυθμιστές" της φύσης, αλλά βλέπεις που μας έχει φτάσει αυτό. Καταστροφές, υπερθέρμανση του πλανήτη κλπ. Μπορεί να προσπαθούμε να σώσουμε κάτι, αλλά μάλλον το κάνουμε χειρότερα. Πίστεψε με, τα ζώα μπορούν χωρίς εμάς, εμείς όμως χωρίς αυτά δύσκολο.

Μελέτες έχουν γίνει, ίσως όχι σε βάθος που λες, αλλά σίγουρα υπάρχουν 1-2 γενιές χορτοφάγων στον δυτικό πολιτισμό. Στην Ασία μάλιστα, θρησκείες αιώνων βασίζονται στην χορτοφαγία (βλ. βουδισμό). Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που επί γενιές τρώνε χορτοφαγική δίαιτα. Μια χαρά είναι οι άνθρωποι.
Παρόλα αυτά έχουν γίνει έρευνες και μελέτες γενεών για τους κρεατοφάγους και ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες το κρέας έχει γίνει τόσο μάπα που γιατροί συνιστούν να το αποφεύγουν όσοι τρώνε. Παλαιότερα τρώγανε 1 φορά την εβδομάδα ή τον μήνα. Τώρα;

Παρά φύσην δεν είναι. Και παμφάγα δεν είμαστε. Απλώς συνήθισε το στομάχι μας την πέψη του κρέατος. Είναι μια εξέλιξη του ανθρώπου, αλλά οι πρόγονοι μας ξεκίνησα με καρπούς και χόρτα.
Συν τοις άλλοις, αν δεις τα υπόλοιπα παμφάγα του ζωικού βασιλείου, θα δεις ότι δεν κάθονται να τα μαγειρεύουν και κυνηγάνε με τα φυσικά τους όπλα τα θηράματα τους. Εμείς σιγά μην φάμε ωμό λαγό/γουρούνι ή σιγά μην μπορούσα να τραφούν οι πρόγονοι αν δεν είχαν όπλα όπως ακόντια, σφεντόνες κλπ.

Η τελευταία πρόταση είναι δική σου άποψη και απολύτως σεβαστή. Ο καθένας όπως νιώθει για τον εαυτό του. Ο καιρός θα δείξει άλλωστε ποιός έχει "δίκιο".
F1.8 F1.8 18.11.2017 | 17:35
Είναι ένα υπεραπλουστευτικό συμπέρασμα από αυτή τη μελέτη:
https://www.nature.com/articles/ncomms11382
πέντε επιστημόνων του Institute of Social Ecology, Vienna.
Αυτό που λέει είναι ότι αν τεθεί ως στόχος η εξασφάλιση τροφής για 10^10 ανθρώπους χωρίς περαιτέρω αποψίλωση δασών με σκοπό την παραγωγή τροφής, ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες είναι το διαιτολόγιο, και ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια με τα οποία ο στόχος φαίνεται εφικτός, με τα περισσότερα να συνδυάζονται με vegan διατροφή, χορτοφαγία ή μείωση της κατανάλωσης κρέατος.
Το να περνάς την μισή σου ζωή μποτιλιαρισμένος στην Κηφησίας αναπνέοντας καυσαέρια ΔΕΝ θα σου δημιουργήσει αρρώστιες, η χορτοφαγία θα σου τις δημιουργήσει. Λογικότατη η ανησυχία σου. Πηγή: www.lifo.gr

1.Σφαλμα. Το ότι υπάρχουν και αλλοι ανθυγιυνοι παραγοντες δεν σημαίνει ότι "σιγα μωρε" η απολυτη χορτοφαγία , αποδειξη: τι είναι πιο επιζήμιο για την υγεια ενος μη καπνιστη; το παθητικο καπνισμα ή "αναπνέοντας καυσαέρια", να πουμε "σιγα μωρε με το καπνισμα θα ασχοληθουμε;", μπορουμε να ασχοληθουμε με ολα παραλληλα.

2.Σχολιο. Περι φυσικου η ενσταση, όχι τα σπιτια δεν είναι φυσικα....τι επιπτωσεις εχουν όμως στο περιβάλλον; αρνητικες, τι επιπτωσεις όμως εχουν για τον ανθρωπο; θετικες.

Δεν θα παρασυρθω σε μια απλοικο δυαδισμο της λογικης "αφου δεν θελεις παρα φυσην διατροφη γιατί δεν θελεις να ξαναγινεις φυσικος πρωτογονος, αχα! φασκεις και αντιφασκεις",όχι δεν φασκω και αντιφασκω απλα ζυγιζω τα θετικα/αρνητικα στα παντα π.χ. με τα αυτοκινητα, οικισματα κτλ οπου τα θετικα υπερβαινουν τα αρνητικα (προς το παρον, οι νεες τεχνολογίες αλλαζουν τα ζυγια διαρκως), πραγμα που δεν συμβαίνει με την χορτοφαγια vs παμφαγίας, μην εχεις την ψευαισθηση ότι οι παμφαγοι σας πολεμάμε...εσεις κυρηξατε ηθικο πολεμο στους παμφαγους, μας αναγκάζεται να πολεμησουμε την "ηθικουπεροχη" σας, εσεις είστε οι θυτες όχι τα θυματα (ναι υπάρχουν παραπλευρες απωλειες στους χορτοφάγους, αλλα τις "εχθροπραξιες" τις ξεκινησαν οι ομοφαγοι τους, με αυτους να τα βαλουν).

Τα ρουχαλακια τους και τα παπουτσακια τους για να τρεξουν "ενα με τη φυση" τα πετάνε συνηθως οι χορτοφάγοι/vegans όχι οι παμφαγοι...και συνηθως γυρνάνε στον πολιτισμο των παμφαγων με την ουρα στα σκελια...εαν καταφερουν να γυρισουν, καλες οι ειρωνίες αλλα τα πρωτία στην επιβλαβη εκκεντρικη ανοησία δεν την εχουν οι παμφαγοι. Και στο αντιγυρίζω (εντελως παιδιαστικα), όταν η υπαρξη σου σταματήσει να δυναστευει την φυση ελα μιλα μας αυτην....τα "ειρωνικα ηθικοχορτοφαγικα" σχολια τα γραφεις καταναλωνοντας λιγνιτη (τι επιπτωσεις εχει αραγε στα ζωα και το περιβάλλον τους;)...αυτο και αν είναι οξυμωρο και μην ακουσω "ναι μεν αλλα" εσεις είστε οι "ηθικα ευαισθητοι" όχι εμεις...

Παν μετρο αριστο...
Lumidy Lumidy 16.11.2017 | 23:16
"Η βία δεν είναι λύση. Ο κόσμος εξελίσσεται με ενημέρωση και συνειδητές αλλαγές επιλογών. Γι' αυτό, λοιπόν, προτιμάμε να «σπάμε» μυαλά μέσα από επιχειρήματα και όχι βιτρίνες με λοστούς."

Με αυτό και μόνο διαπιστώνει κανείς ότι η χορτοφαγία έχει δυο όψεις. Την απερίσκεπτη και κενή, όπως αυτή που σπάει καταστήματα, και την άλλη, την ειρηνική και "επιχειρηματολογική" όψη, που απλά σου παρουσιάζει στοιχεία και εικόνες και σε αφήνει να καταλάβεις μόνος σου.

Συμφωνείς ή όχι με την χορτοφαγία, οφείλεις να σκεφτείς σφαιρικά και ανοιχτά. Αν όχι για τα ζώα, τότε για τον άνθρωπο.
Προτείνω να δείτε το συγκεκριμένο βίντεο 3,5 λεπτών:
https://www.youtube.com/watch?v=YNXJr-IbfJk
avatar apdm 17.11.2017 | 12:28
Έχουμε λοιπόν διάφορες τάσεις ανάμεσα στους vegan. Εκτός από τους σκληροπυρηνικούς που σπάνε κρεοπωλεία, έχουμε και τους μετριοπαθείς. Όπως είναι η σοσιαλοδημοκρατία για την αριστερά ή οι χριστιανοδημοκράτες για την δεξιά.

Οι βάναυσες πρακτικές στην κτηνοτροφία πρέπει να σταματήσουν. Οι vegan έχουν δίκιο στο ότι ο σημερινός πολιτισμός μας είναι ασύμβατος με ορισμένες πρακτικές που έρχονται από τα βάθη των αιώνων. Αυτές συνεχίζουν να εφαρμόζονται λόγω έλειψης πολιτισμού, άγνοιας, αδιαφορίας, συνήθειας,... Σ' όλα αυτά στεκόμαστε στο πλευρό τους. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι το σημείο να ακυρώνουμε συνολικά όλη την κτηνοτροφία, υπάρχει απόσταση μεγάλη.

Να μην ξεχνάμε ότι οι vegan δεν έχουν κανένα πρόβλημα να καταναλώσουν γαλακτομικά προϊόντα, τα οποία προέρχονται από το γάλα που κανονικά προοριζόταν για ένα μοσχαράκι που δεν υπάρχει πια. Ο κτηνοτρόφος το έχει πουλήσει για κρέας.
avatar Harlan 17.11.2017 | 16:39
Τα μπερδεύεις λίγο. Οι vegan αρνούνται να καταναλώσουν οτιδήποτε προέρχεται από ζώα. Εξ ορισμού δεν καταναλώνουν γάλα, αλλιώς δεν θα ήταν vegan.
Προφανώς εννοείς τους χορτοφάγους.
Lumidy Lumidy 17.11.2017 | 23:13
Ψηλομπερεύτηκες στο τέλος, αλλά δεν πειράζει.
Λες για τους χορτοφάγους. Μπορεί να καταναλώνουν γαλακτοκομικά, αλλά παρόλα αυτά δεν συγκρίνονται με τους κρεατοφάγους που πέρα από γαλακτοκομικά, καταναλώνουν ΚΑΙ το μοσχαράκι που έπινε το γάλα.
avatar Harlan 19.11.2017 | 11:12
@Txabi Alonso. Εγραψες "Αν δεν ήσουν τόσο επιθετικός/ή θα έβλεπες ότι κάνω ακριβώς το ίδιο με εσένα, ζητάω στοιχεία τεκμηριωμένα."

Συφνώμη για την επιθετικότητα. Οφείλεται στην κούραση μετά από τόσες και τόσες επαναλήψεις. Όταν έχεις πει 1000Χ το ίδιο πράγμα και ο άλλος αρνείται καν να ακούσει (πόσο μάλλον να καταλάβει), κάποια στιγμή γίνεσαι λιγουλάκι επιθετικός.

Αυτό με τα τεκμηριωμένα στοιχεία είναι ζόρικη υπόθεση. Εμένα προσωπικά μου έχει πάρει γύρω στα 10 χρόνια μελετών. Είναι αδύνατον να αποδώσω 10 χρόνια έρευνας μέσα σε ένα σχόλιο της lifo. Ακόμα και αν η lifo μου έδινε τον χώρο, δεν θα είχα τον χρόνο.

Συνεπώς, δεν μπορώ να σου δώσω τα "τεκμηριωμένα στοιχεία" που ζητάς. Όχι γιατί δεν τα έχω, αλλά γιατί η σοβαρή τεκμηρίωση απαιτεί τόμους. Καλώς ή κακώς, είσαι υποχρεωμένος να ψάξεις μόνος σου (στις πηγές που εσύ κρίνεις σαν αξιόπιστες). Αν θέλεις φυσικά να εξακριβώσεις τι ακριβώς τρώμε και γιατί το τρώμε. Γιατί το πιθανότερο είναι να μην θέλεις.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα των κρεατοφάγων: οι άνθρωποι βαριούνται να ψάξουν και βαριούνται να σκεφτούν. Είναι πολύ πιο απλό να πετάξεις μια μπριζόλα στα κάρβουνα (έλα μωρέ και τι έγινε) από το να κάτσεις να μελετήσεις στοιχεία για μέρες και για βδομάδες.

Για να πάρεις μια γεύση από την δυσκολία του εγχειρήματος, δοκίμασε να αποδείξεις εσύ σε εμάς την αντίθετη πρόταση. Απόδειξε μας λοιπόν - με τεκμηριωμένα στοιχεία - ότι η κατανάλωση κρέατος στις σημερινές ποσότητες και με τις σημερινές τιμές είναι βιώσιμη. Όπου "βιώσιμη" = δεν καταστρέφει το περιβάλλον και δεν καταδικάζει σε πείνα την μισή ανθρωπότητα.
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ